46.7% populasi dewasa sudah terima dos pertama vaksin Covid-19: PM

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata 46.7 peratus daripada populasi dewasa di Malaysia telah menerima sekurang-kurangnya satu dos suntikan vaksin Covid-19.

“Seramai 21.8% pula telah mendapat dos yang penuh,” katanya menerusi kenyataan di Facebook rasmi beliau hari ini, ketika mengulas jumlah pemberian vaksin tertinggi dicatatkan negara semalam.

Jumlah pemberian vaksin Covid-19 semalam mencatat rekod tertinggi apabila 507,050 dos suntikan diberikan kepada penerima di seluruh negara sejak program vaksinasi peringkat kebangsaan dilancarkan Februari lalu.

Daripada jumlah itu sebanyak 335,977 dos membabitkan penerima pertama, manakala 171,073 lagi penerima melengkapkan dos kedua masing-masing.

Mengulas lanjut Perdana Menteri berkata sejak 12 Julai 2021, Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) berjaya merekodkan pemberian dos harian sebanyak lebih 400,000 suntikan hampir setiap hari.

“Alhamdulillah semalam, kita telah berjaya mencapai kadar vaksinasi harian tertinggi setakat ini iaitu 507,050 dos. Ini menjadikan jumlah individu yang telah menerima dos pertama sehingga semalam ialah 10,920,862 dan sejumlah 5,104,054 individu telah lengkap menerima dua dos suntikan vaksin,” katanya.

Perdana Menteri berkata pencapaian ini selari dengan sasaran yang ditetapkan dan sudah semestinya perlu dipertingkatkan lagi supaya sasaran 26 juta penduduk Malaysia menerima vaksinasi lengkap berjaya dicapai.

Menerusi vaksinasi, kita akan dapat membantu mengurangkan beban kes di hospital dan mengurangkan kes-kes jangkitan yang teruk, seterusnya melancarkan usaha menjayakan Pelan Pemulihan Negara, insya-Allah, katanya.

Perdana Menteri turut berterima kasih dan mengucapkan tahniah kepada seluruh rakyat Malaysia atas sokongan terhadap PICK, terutama kepada petugas-petugas barisan hadapan dan sukarelawan Pusat Pemberian Vaksin (PPV) yang membantu melancarkan pelaksanaan program berkenaan.

BERITA BERKAIT
POPULAR