3,973 kes, 22 kematian hari ini

Malaysia hari ini merekodkan jangkitan baharu Covid-19 sebanyak 3,973 kes dalam tempoh 24 jam sehingga jam 12 tengahhari tadi, menjadikan jumlah kes positif mencecah 448,457 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, dalam tempoh yang sama 22 kematian dicatatkan yang semuanya membabitkan rakyat tempatan berusia antara 31 hingga 85 tahun dengan majoriti menghidap penyakit kronik.

Katanya, sebanyak 2,848 kes sembuh dicatatkan menjadikan jumlah kumulatifnya 408,236 kes manakala kes aktif kini 38,499.

“453 pesakit kini ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) dengan 244 daripadanya memerlukan bantuan alat pernafasan,” katanya pada sidang media bersama Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di Pejabat Perdana Menteri hari ini.

Menerusi kenyataan media mengenai penularan Covid-19,  Dr Noor Hisham berkata, terdapat 13 lagi kluster baharu dikesan hari ini termasuk empat daripadanya membabitkan kluster keagamaan dan tiga kluster tempat kerja.

Kluster keagamaan melibatkan Kluster Jalan Haji Abdul Aziz di Selangor, Kluster Pauh Lima (Kelantan), Kluster Jalan Dato Setia (Johor) dan Kluster Dah Penghulu (Kedah) manakala kluster di tempat kerja meliputi Kluster Jalan Utarid Lima dan Kluster Jalan Sepuluh Industri Miel di Selangor serta Kluster Jalan Serkam di Melaka dan Johor.

Bagi kluster komuniti membabitkan Kluster Bako Hilir di Sarawak dan Banggol Gajah Mati di Kelantan, manakala Kluster Dah Amanjaya 2 di Kedah adalah kluster kumpulan berisiko tinggi.

“Kluster Kota Warisan di Selangor adalah Kluster Institusi Pendidikan; Kluster Jalan Lingkaran Ilmu di Johor (Kluster Pendidikan Tinggi) dan Kluster Jalan Mempelam di Selangor (Institusi Pendidikan Swasta Berdaftar di bawah Kementerian Pendidikan),” katanya.

Mengenai pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara mulai esok, Dr Noor Hisham berkata Malaysia sedang berhadapan dengan kesinambungan gelombang ketiga COVID-19 yang boleh mencetuskan suatu krisis nasional.

BERITA BERKAIT
POPULAR