24 Jan keputusan kes rasuah Zahid

Keputusan sama ada Presiden UMNO, Datuk SeriAhmad Zahid Hamidi akan dibebaskan atau diperintah membela diri berhubung 47 pertuduhan pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram melibatkan dana Yayasan Akalbudi akan diketahui pada 24 Jan depan.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah menetapkan tarikh itu selepas mendengar hujahan daripada pihak pendakwaan dan pembelaan pada akhir kes pendakwaan.

Hakim juga berterima kasih kepada pihak pendakwaan dan pembelaan atas hujahan lisan mereka.

“Terima kasih atas penyerahan anda. Keputusan saya pada 24 Jan,” katanya selepas mendengar hujahan yang berlangsung selama 24 hari bermula 6 Sept 2021.

Pasukan pendakwaan diketuai oleh timbalan kanan pendakwa raya Datuk Raja Rozela Raja Toran manakala peguam bela Hisyam Teh Poh Teik dan Hamidi Mohd Noh.

Zahid, 68, dibicarakan terhadap 47 pertuduhan dengan 12 daripadanya membabitkan pecah amanah, lapan rasuah dan 27 pengubahan wang haram, melibatkan puluhan juta ringgit dana milik Yayasan Akalbudi.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu didakwa menggunakan dana itu untuk membuat enam pembayaran bagi kad kredit persendirian, polisi insurans serta lesen kenderaan persendirian, kiriman wang kepada sebuah firma guaman dan sumbangan kepada persatuan bola sepak Polis Diraja Malaysia.

BERITA BERKAIT
POPULAR