21.86 peratus permohonan syarikat untuk beroperasi diluluskan MITI

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) meluluskan hanya 21.86 peratus atau 128,150 syarikat melibatkan 1.57 juta pekerja yang mendaftar di bawah Covid-19 Intelligent Management System (CIMS) 3.0 setakat 7.30 pagi ini.

Menterinya, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata jumlah kelulusan tersebut yang diluluskan adalah kecil berbanding jumlah keseluruhan 10.2 juta tenaga kerja yang mendaftar di bawah CIMS dan keluluskan yang diberikan mengikut pematuhan ketat kepada Prosedur Operasi Standard (SOP) baharu.

“Kelulusan ini bukan hanya meliputi sektor pembuatan sahaja kerana ia turut melibatkan pelbagai sektor lain daripada 15 kementerian,” katanya lapor Bernama hari ini.

Kerajaan menyenaraikan 17 senarai perkhidmatan penting yang dibenarkan beroperasi semasa PKP 3.0 dengan kapasiti tenaga kerja dihadkan kepada 60 peratus.

Sektor yang dibenarkan beroperasi oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) meliputi sektor pembuatan; pertanian, perikanan, penternakan, perladangan dan komoditi; pembinaan; dan perdagangan pengedaran.

Azmin turut menjelaskan sektor kimia serta elektrik dan elektronik (E&E) dikategorikan sebagai perkhidmatan penting kerana sektor tersebut berkait rapat dalam memastikan keselamatan dan kesihatan rakyat terjamin.

Sehingga kini, sejumlah 15 Kementerian telah menggunakan sistem CIMS 3.0 bagi memudahkan proses penilaian permohonan kebenaran untuk beroperasi di bawah sektor masing-masing.

Menurutnya, surat kelulusan untuk beroperasi sepanjang tempoh PKP 3.0 bukan hanya dikeluarkan oleh MITI sahaja, sambil memberi contoh Bank Negara Malaysia dan beberapa kementerian lain seperti Kementerian Pertanian dan Industri Makanan serta Kementerian Pengangkutan mengguna pakai sistem dalaman masing-masing bagi tujuan yang sama.

“MITI bukan penentu tunggal dalam memutuskan sama ada sesuatu sektor perniagaan dianggap sebagai perkhidmatan penting atau sebaliknya,” jelasnya.

BERITA BERKAIT
POPULAR