1MDB saman anak tiri Najib, tuntut semula dana RM1 bilion

June 8, 2021 · Isu semasa

1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan tiga anak syarikatnya memfailkan saman terhadap Riza Shahriz Abdul Aziz, anak tiri bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menuntut semula dana berjumlah AS$250 juta (kira-kira RM1) yang digunakan bagi membiayai penerbitan filem serta membeli hartanah.

Melalui sistem e-filing mahkamah, 1MDB dan 1MDB Energy Holdings Limited; 1MDB Energy Limited; dan 1MDB Energy (Langat) Limited memfailkan writ saman pada 7 Mei melalui Messrs Shearn Delamore & Co, menamakan Riza Shahriz dan dua syarikatnya, Red Granite Pictures Incorporated dan Red Granite Capital Limited, sebagai defendan pertama dan ketiga.

Memetik laporan Bernama, syarikat-syarikat itu turut menamakan firma guaman yang berpangkalan di New York, Shearman and Sterling sebagai defendan keempat.

Dalam writ saman itu, syarikat berkenaan mendakwa pada 2011 dan 2012, Riza Shahriz serta dua syarikatnya menerima dana kira-kira US$250 juta daripada 1MDB dan tiga subsidiarinya yang lain, yang didakwa disalah guna apabila defendan menggunakan dana tersebut untuk kepentingan peribadi mereka dan untuk kepentingan rakan sekutu mereka, termasuk bagi membiayai penerbitan filem dan pembelian pelbagai hartanah.

Syarikat tersebut mendakwa Riza Shahriz, yang mengendalikan dua syarikat Red Granite, semestinya mengetahui bahawa wang yang berasal daripada 1MDB disalahgunakan kepada mereka untuk kepentingan mereka.

“Firma guaman Shearman dan Sterling (defendan keempat) membenarkan Riza Shahriz dan Low Taek Jho, atau Jho Low, rakan sekutu defendan pertama (Riza Shahriz) yang terlibat secara langsung dalam salah guna itu, untuk menggunakan kepentingan firma guaman tersebut untuk akaun peguam bagi mengubah sebahagian besar dana penyelewengan yang diterima oleh defendan pertama hingga ketiga, serta dana salah guna dana yang diterima oleh Jho Low daripada plaintif ke Amerika Syarikat dan mewakili Riza Shahriz dan Jho Low dalam pelbagai pembelian dan transaksi yang melibatkan dana yang disalahgunakan itu.

“Defendan keempat mengetahui, baik pengetahuan atau pengetahuan yang sebenarnya yang dapat disimpulkan daripada perbuatan yang disengaja atau semberono dan gagal mengemukakan pertanyaan sewajarnya, bahawa dana yang dimaksud adalah hasil jenayah,” menurut writ saman itu.

Oleh itu, plantif memohon perisytiharan bahawa Riza Shahriz bertanggungjawab di atas salah guna dana itu dan penggunaan dana yang tidak adil, dan memohon pembayaran balik dana yang disalahgunakan itu.

Pengurusan kes berkenaan hari ini di hadapan Penolong Kanan Pendaftar Noordura Mohamed Din, yang menetapkan 17 Ogos untuk pengurusan kes selanjutnya secara dalam talian.

Pada 10 Mei, Kementerian Kewangan mengesahkan 1MDB dan SRC International Sdn Bhd (SRC) telah memfailkan sejumlah 22 tuntutan sivil untuk pemulangan aset dengan jumlah keseluruhan melebihi RM96.6 bilion, termasuk kira-kira RM300 juta tuntutan terhadap pelbagai pihak tempatan.

Menurut kementerian itu, writ saman itu difailkan pada 7 Mei terdiri daripada enam oleh 1MDB dan 16 oleh SRC.

Writ saman yang difailkan oleh 1MDB adalah terhadap sembilan entiti (termasuk dua institusi kewangan asing) dan 25 individu manakala writ yang difailkan oleh SRC adalah terhadap 15 individu dan lapan entiti atas pelbagai kesalahan.

Riza sebelum ini dilepaskan tanpa dibebaskan daripada tuduhan mengubah wang haram berjumlah AS$248 juta.

Tiga hari lalu, New York Times melaporkan kerajaan AS telah menjual kondominium mewah di kota itu yang dirampas daripada Riza dengan harga AS$16.8 juta.

Berita berkaitan
‘Mencurah wang’ daripada syarikat berkait Jho Low masuk akaun Najib
4 jam lalu· Isu semasa
Bekas pegawai khas kepada bekas MB Johor didakwa palsukan slip gaji
September 27, 2022· Isu semasa
Kes berprofil tinggi juga disiasat SPRM, bukan bilis sahaja
September 27, 2022· Isu semasa
RM2.08 bilion masuk akaun Najib dalam dua bulan, kata saksi
September 26, 2022· Isu semasa
Popular
Peguam Najib kata RM60.6j hadiah Saudi, tapi saksi tak dapat sahkan
September 28, 2022
Mahkamah tolak permohonan Shafee gantung prosiding saman LHDN
September 28, 2022
Kes Ebit Lew: Saksi minta mangsa buat laporan polis di Sabah
September 28, 2022
Harga sawit negara jatuh terendah dalam 15 bulan, permintaan terjejas
September 28, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Kerajaan perlu wujudkan mekanisme pantau, nilai pelaksanaan syor MPN
52 minit lalu · Isu semasa
SRC, 2 anak syarikat selesai saman terhadap Putrade Property: Laporan
1 jam lalu · Isu semasa
Hampir 16,000 anggota agensi bencana siap sedia di Selangor
2 jam lalu · Isu semasa
Pakar motivasi nafi cuba rosakkan reputasi Ebit Lew
2 jam lalu · Isu semasa
FAA akan letak semula keselamatan udara kita ke Kategori 1: Laporan
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
September 27, 2022
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
September 27, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok