1MDB: Hakim di London benarkan Malaysia dakwa dana pelaburan Abu Dhabi

Seorang hakim di London memberi kebenaran kepada Malaysia terhadap permohonan untuk meneruskan pendakwaan terhadap dana pelaburan kerajaan Abu Dhabi yang terlibat dalam skandal berbilion dolar 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Kerajaan Malaysia mencabar penyelesaian timbang tara pada 2017 antara kedua-dua pihak di United Kingdom (UK) atas alasan syarikat milik kerajaan Abu Dhabi, iaitu International Petroleum Investment Co (IPIC) dan Aabar Investments menyedari dakwaan penipuan terhadap bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ketika perjanjian itu dicapai.

Hakim Andrew Baker pada Khamis memberikan lanjutan masa untuk dakwaan itu disampaikan dengan sewajarnya bagi membawa kes ‘luar biasa’ berkenaan ke perbicaraan penuh.

“Tidak ada keraguan tempoh lanjutan luar biasa akan diberikan, tetapi ini adalah kes yang luar biasa,” katanya dipetik laporan portal kewangan Bloomberg.

Sebaliknya, kebanyakan wang itu didakwa digelapkan oleh individu yang mempunyai kaitan dengan Najib dan dialihkan untuk rasuah.

Kes di London adalah salah satu siri siasatan undang-undang dan kawal selia di seluruh dunia, termasuk Amerika Syarikat (AS) dan Malaysia yang membabitkan 1MDB.

Kedua-dua pihak terbabit dalam pertikaian undang-undang di mahkamah London dengan dakwaan bahawa IPIC dan Aabar bersubahat dalam penipuan 1MBD, demikian menurut pemfailan mahkamah.

Jika berjaya dalam perbicaraan, Malaysia akan dapat meneruskan dakwaan itu dengan lebih lanjut di mahkamah.

“Keputusan ini akhirnya akan membolehkan mahkamah komersial meneliti sepenuhnya aspek penting penipuan 1MDB sebagai sebahagian daripada proses terbuka dan telus,” kata Richard Little, peguam di Eversheds Sutherland yang mewakili 1MBD dan Menteri Kewangan Malaysia.

Peguam IPIC dan Aabar Invetsments di Clifford Chance enggan mengulas.

BERITA BERKAIT
POPULAR