1MDB: Dr M kata Najib ada peluang 50-50 dapat pengampunan diraja

August 22, 2022 · Isu semasa

Tun Dr Mahathir Mohamad melihat “peluang 50-50” bahawa bekas Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Najib Razak akhirnya akan menerima pengampunan diraja dalam kes yang dikaitkan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB), dana negara yang telah disedut dan tersebar di seluruh dunia.

Dr Mahathir, yang pernah menjadi PM dua kali berkata raja boleh memberikan pengampunan kepada Najib dengan cara yang sama dengan pemimpin pembangkang ketika Datuk Seri Anwar Ibrahim diberikan pengampunan pada 2018.

Beliau memohon pengampunan penuh diraja untuk bekas sekutunya selepas mereka bergabung tenaga untuk memenangi Pilihan Raya Umum (PRU) 2018, di sebalik kemarahan orang ramai terhadap pengendalian Najib terhadap 1MDB.

Kemenangan mereka ke atas UMNO yang ditabir Najib ketika itu menyaksikan Barisan Nasional (BN) kehilangan kuasa buat kali pertama dalam tempoh enam dekad.

Bagaimanapun Dr Mahathir, 97, berselisih dengan Anwar mengenai garis masa untuk menyerahkan kuasa kepada Presiden PKR itu, membawa kepada kejatuhan dalam kerajaan dan pembentukan pentadbiran baharu dengan sokongan ahli Parlimen UMNO.

UMNO akhirnya kembali berkuasa selepas Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang juga Naib Presiden mendapat sokongan majoriti ahli Parlimen untuk menjadi PM.

Najib sejak itu telah memulihkan imejnya dengan mengkritik dasar ekonomi kerajaan berikutnya dan secara terbuka mengekalkan tidak bersalahnya dalam skandal 1MDB. Ini telah membantu beliau memimpin UMNO di beberapa siri kemenangan pilihan raya negeri.

“Andaikan dia disabitkan kesalahan dan dia dipenjarakan – sudah tentu dia akan meminta pengampunan,” kata Mahathir kepada Bloomberg News di pejabatnya di Putrajaya.

“Ada 50-50 peluang dia akan berjaya mendapat pengampunan dan kembali berpolitik. Dia akan kembali dan dia mahu menjadi PM sekali lagi,” tambah Mahathir.

Najib mengaku tidak bersalah atas semua pertuduhan berkaitan 1MDB.

Dalam penggal kedua Mahathir sebagai PM dari 2018, berpuluh-puluh pertuduhan jenayah telah difailkan terhadap Najib kerana rasuah, pengubahan wang haram dan pecah amanah jenayah.

Najib berada di Mahkamah Persekutuan minggu ini untuk rayuan terakhir bagi membatalkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta dalam kes membabitkan RM42 juta dana milik SRC International Sdn Bhd, bekas unit 1MDB.

Perbicaraannya akan berlangsung sehingga 26 Ogos. Jika mahkamah mengekalkan sabitan Najib, dia akan dipenjarakan dan tidak akan dapat bertanding PRU-15 yang mesti diadakan menjelang September 2023.

Puak-puak dalam UMNO sudah pun menggesa PRU awal selepas menunjukkan prestasi yang kukuh dalam tinjauan tempatan, tetapi Ismail Sabri berkata beliau hanya akan mengadakannya pada masa sesuai, kerana terdapat kebimbangan sedia ada untuk ditangani, termasuk inflasi.

Ismail berkata beliau juga memberi tumpuan untuk menyelesaikan kontroversi berhubung kontrak bernilai berbilion ringgit untuk perolehan enam kapal tempur pesisir pantai (LCS), sebelum memutuskan bila untuk mengadakan pilihan raya.

Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) – badan dwipartisan di Parlimen – bulan ini menerbitkan laporan mengatakan bahawa tiada satu pun daripada enam kapal LCS itu telah disiapkan atau dihantar, walaupun kerajaan membelanjakan RM6 bilion setakat ini.

Najib berkuasa ketika proses perolehan LCS sedang dijalankan dengan kapal pertama yang akan dihantar pada 2019, dan lima lagi secara berperingkat menjelang bulan ini.

Skandal itu, kata Dr Mahathir, sudah menjadi isu, dengan pilihan raya mungkin akan diadakan pada tahun depan, walaupun gesaan daripada puak UMNO untuk berbuat demikian lebih awal.

“Bolehkah anda bayangkan, mereka memperuntukkan RM6 bilion untuk enam kapal dan tidak satu pun dibina,” kata Dr Mahathir. “Ia membingungkan.”

Dengan PRU yang semakin hampir, Dr Mahathir berkata tidak ada pihak yang berkemungkinan menang secara langsung.

Parti baharunya – Pejuang – boleh membentuk kerajaan minoriti dan Mahathir berkata beliau tidak menolak gabungan dengan Anwar sekali lagi, walaupun sebelum ini bertelagah mengenai rancangan penggantian.

Namun, Mahathir berkata beliau tidak berminat untuk menjadi PM buat kali ketiga dan beliau telah menjalani beberapa pembedahan pintasan koronari serta mengalami tiga serangan jantung.

Mahathir baru-baru ini memasang perentak jantung dan awal tahun ini memberitahu pemberita bahawa dia tidak akan bertanding lagi kerana kesihatan dan usia yang kurang baik.

“Orang-orang ini sangat kecewa jika saya katakan saya tidak bertanding,” katanya mengenai partinya. “Jadi, jika saya cukup sihat – jika mereka masih mahukan saya – saya tidak boleh menafikan mereka, walaupun ia membunuh saya.”

Berita berkaitan
Selepas selesai bertemu Agong, PM bertemu ‘top five’ UMNO pula
9 jam lalu· Politik
Buat PRU-15 itu pendirian UMNO, Menteri PN mahu utamakan rakyat dahulu
13 jam lalu· Politik
Zahid kata PM tak dihormati, tapi terlupa insiden ‘boo’ dalam dewan
14 jam lalu· Politik
Sekarang pun sudah ada tempat yang banjir, kata MetMalaysia
15 jam lalu· Isu semasa
Popular
Kes libat Syed Saddiq lebih berat daripada Rosmah, SRC: Pendakwaan
October 6, 2022
Kenyataan Istana Negara tak sebut pembubaran Parlimen
October 6, 2022
PM menghadap Agong 45 minit
October 6, 2022
UMNO nak PRU masa banjir, Agong tinjau persediaan banjir
October 6, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Guna 16.3% hasil negara bayar faedah hutang membimbangkan
8 jam lalu · Isu semasa
Kenyataan Istana Negara tak sebut pembubaran Parlimen
9 jam lalu · Isu semasa
Kutipan cukai individu 2021 jatuh RM11 bilion: Ketua Audit Negara
10 jam lalu · Isu semasa
Rakyat terbeban, harga barang naik lagi tapi UMNO galak nak PRU juga
10 jam lalu · Isu semasa
PM menghadap Agong 45 minit
10 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Menteri PN peduli rakyat, hantar petisyen tangguh PRU15
10 jam lalu
[VIDEO] Perkukuh ukhwah, tolak usaha pecah belahkan PN
18 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok