’15 pai Amerika’ masuk akaun Najib, saksi tak tahu siapa ‘Naga Ungu’

November 7, 2022 · Isu semasa

Ahli perniagaan yang diburu Low Taek Jhoatau Jho Low pada 2014 memaklumkan kepada AmBank bahawa wang bernilai AS$15 juta atau dikenali sebagai “15 pai Amerika” akan masuk ke dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri ketika itu Datuk Seri Najib Razak yang diberi nama kod “bos besar ”, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur diberitahu hari ini (7 November 2022).

Bekas pegawai AmBank Joanna Yu mengesahkan perkara itu ketika menjawab soalan sebagai saksi pendakwaan ke-41 dalam perbicaraan Najib, yang menghadapi 25 pertuduhan berhubung penyelewengan RM2.28 bilion dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang didakwa telah masuk ke akaun peribadinya.

Joanna ditunjukkan transkrip sembang BlackBerry Messenger (BBM) yang dia ada dengan Jho Low – yang bertindak sebagai penghubung atau orang hubungan untuk akaun bank Najib – dengan mesej ini diekstrak daripada telefonnya.

Ketua Pendakwa Raya Datuk Seri Gopal Sri Ram merujuk kepada beberapa siri mesej antara Jho Low dan Joanna pada 30 Mei 2014, dan bertanya apa yang difahami daripada mesej yang berbunyi “bos besar baru hubungi”.

Joanna menjawab: “Saya ambil maklum bahawa Datuk Seri Najib telah menelefon Jho.”

Ditanya apakah maksud Jho Low dengan mesej BBM “15 pai Amerika masuk”, Joanna berkata: “Saya ambil kira AS$15 juta telah dihantar ke akaun Datuk Seri Najib.”

Sri Ram: Jadi, dengan kata lain, ‘pai Amerika’ adalah kod untuk dolar Amerika?

Joanna: Ya.

Joanna mengesahkan bahawa dia pada hari yang sama bertanya kepada Jho Low melalui BBM sama ada dana itu boleh dipindahkan ke akaun Najib dalam bentuk pound British kerana “pai mungkin ada masalah”, kerana bank Wells Fargo sebelum ini mahukan butiran penuh akaun Najib ketika mereka menghantar wang di sana.

Memetik MalayMail, beliau menjelaskan bahawa Jho Low dan pemegang amanah akaun Najib, Nik Faisal Ariff Kamil telah berkata akaun Najib adalah “rahsia” dan maklumat yang berkaitan dengannya tidak boleh didedahkan.

Menjelaskan kenyataan “pai mungkin mempunyai masalah” kepada Jho Low, Joanna berkata: “Jika mereka melalui Wells, Wells Fargo sebelum ini meminta maklumat mengenai akaun Datuk Seri dan kami diberitahu kami tidak dibenarkan memberikan maklumat itu kepada sesiapa sahaja.”

Menjelaskan mesej BBMnya kepada Jho Low “GBP buat masa ini. Kami mempunyai masalah dengan pai – mereka ingin mengetahui ramuan terperinci”, Joanna berkata: “Saya sebenarnya ingin memberitahu Jho Jho, kerana dia bertanya sama ada GBP OK atau dia mahu menggunakan euro atau mana-mana mata wang lain, saya berkata GBP adalah OK untuk seketika dan saya ulangi kali terakhir mereka menghantar USD, kami diminta untuk mendapatkan maklumat terperinci mengenai akaun Datuk Seri.”

Joanna juga dirujuk kepada mesej BBM 30 Mei 2014 di mana Jho Low meminta untuk mengesahkan baki dalam akaun Najib dan di mana Jho Low juga menyebut “naga ungu”.

Sri Ram: Apabila dia berkata, ‘Naga Ungu berkata keseimbangan semakin rendah’, siapakah ‘naga ungu’?

Joanna: Saya sebenarnya tak tahu, sebab tu saya tanya siapa.

Sri Ram: Apa jawapannya?

Joanna: Ia sangat samar: “Warna tambah haiwan adalah dia”, sambil menambah bahawa dia masih tidak tahu siapa “Naga Ungu” yang dimaksudkan.

Joanna juga mengesahkan bahawa setiap kali dana terlebih keluar dari akaun bank Najib, dia akan memaklumkan sama ada Nik Faisal atau Jho Low kerana cek Najib akan ditendang jika tiada wang dalam akaun itu.

Beliau berkata seorang individu yang dikenali sebagai Kee Kok Thiam kemudiannya akan memasukkan wang tunai ke dalam akaun Najib dengan deposit sedemikian kadangkala bernilai ratusan ribu.

Apabila ditanya sama ada bank akan memberi cek dalam keadaan sedemikian, Joanna menjawab: “Ia adalah akaun perdana menteri, jadi kami akan menggesa mereka membuat bayaran supaya cek tidak melantun.” Beliau mengesahkan Najib adalah penandatangan tunggal untuk cek daripada akaunnya, dan Nik Faisal tidak mempunyai kuasa untuk mengeluarkan cek itu bagi pihak Najib.

Joanna mengesahkan bahawa wang dalam bentuk pound British akhirnya masuk ke dalam akaun Najib berikutan sembang BBM dengan Jho Low, termasuk mesej 18 Jun daripada ahli perniagaan itu yang menyebut jumlah “masuk pertama” sebanyak £750,000 yang sepatutnya dikreditkan esok dan mengesahkan dia memahami perkara ini bermakna ini akan masuk ke akaun Najib.

Terdahulu, Joanna telah mengesahkan bahawa sejumlah £9,456,021.92 atau lebih £9.45 juta dana telah dihantar dalam enam peringkat dari Jun 2014 hingga Disember 2014 ke nombor akaun bank Najib 211-202-2011880 yang diberi nama kod AmPrivate Banking-1MY.

Ini termasuk £750,000 (berjumlah RM4,093,500.00) yang dihantar pada 23 Jun 2014 ke akaun AmPrivate Banking-1MY Najib, dengan Joanna mengesahkan bahawa mesej BBM Low mengenai dana masuk sebanyak £750,000 sepadan dengan apa yang berlaku.

Antara lain, Joanna mengesahkan dia sendiri tidak menerima sebarang wang daripada Jho Low, Nik Faisal atau Najib.

Pada hari pertama perbicaraan, pihak pendakwaan berkata ia akan membuktikan bahawa RM2,282,937,678.41 atau lebih RM2.28 bilion dana 1MDB telah memasuki akaun bank peribadi Najib daripada keempat-empat fasa.

Pihak pendakwaan berkata mereka akan menunjukkan bahawa dana 1MDB telah dipindahkan dalam pelbagai transaksi ke akaun Najib, iaitu AS$20 juta bersamaan lebih RM60 juta daripada fasa pertama skim 1MDB, AS$30 juta bersamaan lebih RM90 juta (fasa kedua), AS$681 juta bersamaan RM2,081,476,926 atau lebih RM2 bilion (fasa ketiga), dan urus niaga dalam pound British yang bersamaan dengan RM4,093,500 dan RM45,837,485.70 atau jumlah gabungan RM49,930,985.70 juta (empat fasa lebih RM49 juta ).

Perbicaraan 1MDB Najib di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Mahkamah arah Bung Moktar dan isteri bela diri, permohonan semakan ditolak
17 jam lalu· Isu semasa
1MDB: Saksi beritahu Jho Low sering jemput ke pangsapuri peribadi
December 8, 2022· Isu semasa
1MDB: Mahkamah tolak permohonan Najib dapatkan dokumen perbankan
December 8, 2022· Isu semasa
Saman ibu model warga Belanda dibunuh akan dibicarakan
December 7, 2022· Isu semasa
Popular
Bos Mydin jawab idea import telur dicadang Mat Sabu tak masuk akal
December 8, 2022
Bukan RM600 bilion, SPRM sahkan terima butiran daripada MoF untuk siasatan
December 9, 2022
Satu lagi nama kementerian ditukar kerajaan baharu
December 9, 2022
Persatuan bimbang harga simen naik, apa kerajaan PH-UMNO buat?
December 9, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Satu lagi nama kementerian ditukar kerajaan baharu
10 jam lalu · Isu semasa
Persatuan bimbang harga simen naik, apa kerajaan PH-UMNO buat?
15 jam lalu · Isu semasa
Bukan RM600 bilion, SPRM sahkan terima butiran daripada MoF untuk siasatan
17 jam lalu · Isu semasa
MetMalaysia keluar amaran hujan lebat tahap bahaya di Kelantan, Terengganu
20 jam lalu · Isu semasa
Azeez Rahim dibebaskan terus selepas dua minggu kerajaan ‘hoi ya hoi’ memerintah
21 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Annuar Musa, 2 pemimpin wanita sah dipecat dari UMNO
15 jam lalu
[VIDEO] Isu kemiskinan pesawah, aktiviti kartel padi perlu perhatian kerajaan pusat
16 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok