12,460 mangsa banjir di 178 PPS

Jumlah mangsa banjir di pusat pemindahan sementara (PPS) di tujuh negeri pagi ini merekodkan penurunan berbanding semalam, lapor Infobencana Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Portal itu mencatatkan seramai 12,460 mangsa banjir daripada 3,788 keluarga masih ditempatkan di 178 PPS di tujuh negeri, berbanding lebih 15,000 mangsa malam tadi.

Sehingga jam 9 pagi tadi, JOHOR mencatatkan jumlah mangsa banjir tertinggi dengan 5,546 individu daripada 1,478 keluarga yang masih mendapat perlindungan di PPS.

Antara PPS yang masih dibuka di negeri itu adalah di Segamat, Kota Tinggi, Mersing, Tangkak, Kluang, Batu Pahat dan Muar, dengan lapan daripadanya merekodkan kapasiti lebih 81 peratus.

Di SABAH, JKM mencatat jumlah mangsa banjir tinggi, seramai 2,675 individu daripada 1,119 keluarga masih ditempatkan di 23 PPS yang dibuka sekitar Kota Marudu, Beluran dan Telupid.

Enam PPS di Kota Marudu merekodkan kapasiti lebih 81 peratus ketika ini, iaitu Sekolah Rendah Agama (SRA) Damai, Dewan Kampung Longob, Dewan Kampung Masalog, Dewan Komuniti Kota Marudu, Dewan Taman Kerongkom Jaya dan Sekolah Kebangsaan Ranau.

Di NEGERI SEMBILAN, seramai 1,477 mangsa banjir daripada 391 keluarga ditempatkan di 15 PPS sekitar Jelebu, Kuala Pilah, Jempol dan Tampin.

Setakat pagi ini, hanya satu PPS di negeri itu melebihi kapasiti 81 peratus, iaitu Sekolah Kebangsaan FELDA Sungai Kelamah yang menempatkan 500 mangsa banjir daripada kapasiti maksimum untuk 600 individu.

Di PAHANG, portal itu melaporkan 1,458 mangsa banjir daripada 460 keluarga ditempatkan di 38 PPS di sekitar Pekan, Temerloh, Raub, Bera, Rompin, Jerantut dan Kuantan.

Lima PPS baharu di Rompin, Pekan dan Temerloh dibuka semalam, dengan hanya satu PPS di Pahang menghampiri kapasiti 100 peratus, iaitu Balai Raya Kampung Gadak di Rompin, yang mencatatkan 19 mangsa daripada kapasiti 20 individu.

Di MELAKA, 16 PPS masih dibuka bagi menempatkan 1,245 mangsa banjir daripada 323 keluarga di sekitar Alor Gajah, Melaka Tengah dan Jasin, dengan kapasiti di PPS Sekolah Kebangsaan Krubong sudah melebihi 81 peratus.

Di TERENGGANU, hanya dua PPS di Kemaman masih dibuka bagi menempatkan 19 mangsa banjir daripada lima keluarga dengan sembilan daripadanya ditempatkan di Sekolah Kebangsaan Lembah Jabor, manakala 10 lagi di Sekolah Menengah Kebangsaan Geliga.

Dalam pada itu, portal Info Bencana JKM menunjukkan Selangor yang sudah menutup semua PPS pada 31 Disember lalu, kembali membuka dua PPS di Banting bermula 2 Januari lalu.

Portal itu menunjukkan seramai 40 mangsa banjir daripada 12 keluarga ditempatkan di dua PPS terbabit, namun data yang ditunjukkan adalah kemas kini setakat 3 Januari lalu.

BERITA BERKAIT
POPULAR