10 lokaliti di lima negeri kena PKPD dua minggu mulai Jumaat

Sebanyak 10 lokaliti di lima negeri membabitkan Sabah, Sarawak, Pahang, Johor dan Kelantan dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) selama 14 hari mulai Jumaat ini hingga 24 Jun.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata lokaliti di Sabah membabitkan Kampung Singgahmata, Pulau Banggi dan Kampung Sin San di Kudat, serta Perumahan Kilang Ladang Ong Yah Hoo di Kinabatangan; manakala di Sarawak membabitkan Kampung Sinar Budi Baru, Kuching.

Di Pahang, PKPD dilaksanakan di Felda Tembangau 1 dan 3 dekat Bera; serta Felda Jengka 7, Maran, sementara di Johor membabitkan Felda Inas, Kulai; selain Kampung Kutan Tengah dan Kampung Ketil di Tumpat, Kelantan.

“PKPD ini untuk memudahkan Kementerian Kesihatan (KKM) membuat pengesanan awal kes COVID-19 supaya dapat diasingkan secepat mungkin, mengawal pergerakan penghuni di lokaliti terlibat dan seterusnya mengekang penularan jangkitan wabak ke komuniti lain,” katanya dalam kenyataan mengenai PKP, hari ini.

Sementara itu, PKPD di Felda Tersang 1, 2 dan 3 dekat Raub, Pahang dilanjutkan mengikut tempoh sama berikutan masih terdapat penularan kes dalam kalangan penduduk, selain kes baharu direkodkan dan terdapat 217 lagi ujian saringan sedang menunggu keputusan.

Ismail Sabri berkata PKPD di Pangsapuri Permai dan Pangsapuri Sri Penara (Blok C dan D) di Kuala Lumpur serta Kampung Pirasan Ulu, Kota Belud dan Taman Sawit Balung, Tawau di Sabah, tamat seperti dijadualkan esok.

Turut ditamatkan esok mengikut jadual ialah lokaliti di Pahang membabitkan Mukim Perak dan Mukim Bangau di Temerloh serta Taman Dato’ Tengku Paris di Raub; manakala Pekan Kemayan, Bera juga tamat esok namun lebih awal daripada dijadualkan pada 11 Jun.

Mengenai operasi pematuhan prosedur operasi standard (SOP) PKP, beliau berkata seramai 885 individu ditahan atas kesalahan ingkar SOP semalam.

Daripada jumlah itu, 852 individu dikompaun dan 33 direman. Antara kesalahan mereka ialah gagal merekod butiran diri atau daftar masuk premis melibatkan 178 individu, tiada penjarakan fizikal (145) dan tidak memakai pelitup muka (144), katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR