ISU SEMASA

SOP kemasukan pekerja asing diperketat, kata Hamzah

Pekerja asing yang memasuki negara ini tidak terlepas daripada peraturan yang ditetapkan kerajaan iaitu mereka mesti divaksinasi terlebih dahulu serta menjalani ujian dan dikuarantin dalam tempoh ditetapkan.

5 minit lalu

KKM siasat punca jangkitan kes indeks Omicron di Ipoh: Khairy

Mengenai langkah mewajibkan dos penggalak vaksin berikutan varian baharu ini, Khairy berkata pihaknya akan mengumumkan keputusan berkaitan perkara tersebut pada minggu hadapan.

11 minit lalu

Kes harian di lima negeri meningkat, 490 pesakit Covid-19 masih di ICU

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata daripada 4,896 kes harian yang dilaporkan hari ini 79 kes atau 1.6 peratus adalah pesakit kategori 3, 4, dan 5; dan 4,817 kes (98.4 peratus) lagi pesakit kategori 1 dan 2.

2 jam lalu

Sekolah tahfiz di Melaka pula ditutup akibat penularan Covid-19

Dimaklumkan terdapat beberapa pelajar asrama serta cikgu yang positif Covid-19 dan mereka sudah dihantar ke Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) MITC, Ayer Keroh.

3 jam lalu

Zahid gelabah harga barang naik rakyat marah BN, dia tuding PN, PH

Zahid yang sebelum ini menyifatkan kerajaan PN gagal menangani wabak Covid-19 di Malaysia sedangkan pandemik itu berlaku di seluruh dunia berbeza pendapat dalam hal kenaikan harga barangan sekarang ini, yang dikatakannya turut berlaku di seluruh dunia.

4 jam lalu

5.5 juta ayam import dibawa masuk sebulan mulai Disember

Kekurangan bekalan ayam ini antara lain disebabkan berlakunya peningkatan permintaan yang mendadak berikutan pembukaan semula sektor ekonomi, terutamanya hotel, restoran dan katering bermula bulan Oktober 2021.

4 jam lalu

Covid-19 dikesan di dua sekolah asrama di Perak

Kluster Intan Delima 2.0 mencatatkan 36 kes positif Covid-19 setakat ini, melibatkan pelajar dan pensyarah Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan di Kuala Pilah.

5 jam lalu

Kes harian hari ini turun, kadar jangkitan Covid-19 di Perlis tinggi

Untuk rekod, nilai Rt merujuk kepada tahap kebolehjangkitan sesuatu virus iaitu berapa ramai individu boleh dijangkiti oleh satu kes positif. Semakin rendah nilai itu, semakin kurang kemungkinan jangkitan bagi setiap kes positif.

5 jam lalu

Budak lima tahun maut disyaki didera ibu kandung, kekasih

Pemeriksaan rekod lampau terhadap suspek mendapati mereka mempunyai rekod jenayah lampau iaitu kesalahan di bawah Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 dan empat rekod Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya.

9 jam lalu

‘Ekstradisi segera isteri Najib dari Singapura, jangan jadi seperti Sajat’

Pada masa sama beliau memaklumkan satu laporan polis akan dibuat petang ini di Balai Polis Dang Wangi di ibu negara berhubung kegagalan isteri bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk hadir prosiding kesnya di mahkamah.

10 jam lalu

Lebih 5.54 juta remaja divaksinasi, 2,844,621 terima dos penggalak

Dalam tempoh 24 Februari lalu sehingga semalam, sebanyak 97.0 peratus atau 22,714,044 populasi dewasa berusia 18 tahun dan ke atas telah lengkap divaksinasi, manakala 98.4 peratus atau 23,044,061 lagi menerima sekurang-kurangnya satu dos.

13 jam lalu

17 kematian semalam, terendah sejak lebih tujuh bulan lalu

Sehingga semalam seramai 50,925 pesakit menjalani kuarantin di rumah; 6,038 ditempatkan di PKRC; 5,024 dimasukkan ke hospital; dan 499 dirawat di ICU dengan 269 pesakit memerlukan alat bantuan pernafasan.

13 jam lalu
POPULAR MINGGU INI