ISU SEMASA

Semua negeri rekod kes tiga angka, 15 kluster dikesan hari ini

Berdasarkan statistik dikeluarkan Jabatan Kesihatan Negeri di seluruh Malaysia dalam tempoh 24 jam sehingga 12 tengah hari tadi, jangkitan tertinggi dilaporkan adalah di Selangor membabitkan 800 kes berbanding 1,036 kes semalam.

14 minit lalu

Zahid tahu penyalahgunaan dana, Mazlina kambing hitam: Pendakwa

Perkara itu dibuktikan berdasarkan keterangan saksi pendakwaan ke-90, Mejar Mazlina Mazlan bahawa Zahid menjalankan pemeriksaan penyata bank dan buku cek sekali atau dua kali setahun.

2 jam lalu

MP UMNO mengaku sokong Anwar jadi PM dilantik Pengerusi PUNB

Pengumuman pelantikan Ahli Parlimen (MP) Jerantut itu dibuat PUNB dalam satu kenyataan hari ini sambil memaklumkan Ahmad Nazlan menggantikan Tan Sri Noh Omar yang meletak jawatan pada 1 September lalu.

2 jam lalu

PRN Melaka: Hanya yang lengkap vaksinasi boleh mengundi

Daftar pemilih PRN Melaka mengandungi seramai 495,196 pengundi membabitkan 482,550 pengundi biasa; 10,191 anggota tentera dan pasangan; 2,349 anggota polis dan 106 Pengundi Tidak Hadir (PTH) Luar Negara.

4 jam lalu

Lompat parti, kerajaan teliti model perundangan negeri dan luar negara

Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata selain itu, kerajaan turut meneliti model perundangan beberapa negara seperti India, Singapura, New Zealand dan United Kingdom melibatkan peruntukan undang-udang lompat parti.

4 jam lalu

Tak wajar arak jenama Timah dipromosi secara terbuka: YADIM

Badan tersebut membantah penjualan arak jenama itu kerana jelas haram di sisi Islam, selain membawa keburukan kepada masyarakat.

5 jam lalu

Arak Timah, Ulama PAS bimbang banyak syarikat lain akan muncul

Ketua penerangannya Mohd Nor Hamzah menggesa tindakan perlu diambil terhadap pengeluar arak tersebut dan melakukan semakan terhadap syarikat pengeluar arak tersebut, serta mencadangkan beberapa langkah yang perlu diambil.

5 jam lalu

Antivaksin, Khairy enggan kompromi tak kisah dipanggil dajjal

Menteri Kesihatan itu berkata tidak kisah sekiranya dilabel dengan gelaran tertentu hanya kerana tidak sependapat dengan kumpulan antivaksin dan menegaskan tidak akan bertolak ansur dengan mereka.

5 jam lalu

Kes baharu 5,434 terendah sejak 28 Jun

Kali terakhir negara merekodkan jumlah kes harian terendah adalah pada 28 Jun lalu apabila mencatatkan 5,218 kes, sebelum mula meningkat kepada angka melebihi 6,437 pada 29 Jun.

6 jam lalu

Pasport Najib juga dikembalikan, sama seperti isteri

Sebelum ini, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan permohonan isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor untuk mendapatkan sementara pasportnya bagi tujuan sama.

9 jam lalu

Waspada bawa anak balik kampung

Pakar Pediatrik dan Pensyarah Perubatan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, UPM, Dr Husna Musa, berkata terdapat beberapa langkah pencegahan yang boleh dilakukan sepanjang melakukan aktiviti luar bagi menjaga keselamatan anak-anak yang belum diberi vaksin.

12 jam lalu

Tinggal 2.8 peratus individu dewasa belum divaksin sehingga semalam

Jumlah individu dewasa yang lengkap divaksinasi meningkat kepada 21,960,911 atau 93.8 peratus, manakala 22,745,310 atau 97.2 peratus lagi melengkapkan suntikan vaksin masing-masing.

14 jam lalu
POPULAR MINGGU INI