ISU SEMASA

96.8 peratus individu dewasa, 85.9 peratus remaja lengkap divaksinasi

Keseluruhannya lebih 53.2 juta dos vaksin telah diberikan sehingga semalam, dengan 77.7 peratus atau 25,362,130 individu telah melengkapkan suntikan vaksinasi, manakala 25,824,465 menerima sekurang-kurangnya satu dos.

37 minit lalu

29 kematian semalam, Perak tertinggi

Perak merekodkan jumlah tertinggi iaitu tujuh kes kematian, menjadikan kumulatif sejak awal tahun lalu hingga semalam sebanyak 1,248 kes, termasuk 165 kes BID. Sehingga semalam negeri itu merekodkan 2,410 kes aktif, termasuk 47 pesakit di ICU.

2 jam lalu

Kes naik di empat negeri, 228 kluster masih aktif

Berdasarkan statistik yang dikongsi Ketua Pengarah Kesihatan hari ini, sembilan negeri masih mencatat kadar kebolehjangkitan yang tinggi melebihi Rt 1.00, dengan Rt di Labuan kembali turun kepada 1.19, berbanding 1.22 pada Jumaat.

11 jam lalu

Genap 100 hari Ismail Sabri jadi PM, harga barang pun naik juga

Senario kenaikkan harga barang ini menggusarkan hati orang ramai yang sudah terjejas akibat pandemik Covid-19 dan setakat ini tidak nampak pendekatan yang proaktif diambil kerajaan Ismail Sabri dalam menangani permasalahan tersebut.

12 jam lalu

Pemohon BKM boleh kemas kini maklumat bermula 1 Jan

Beliau berkata bagi penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) sedia ada, mereka tidak perlu membuat permohonan BKM kerana bantuan akan diberikan secara automatik dengan bayaran pertama dijangka pada Mac 2022.

12 jam lalu

Warga asing pernah ke Afrika tidak dibenar masuk Sarawak

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak dalam kenyataan hari ini memaklumkan keputusan itu dibuat susulan laporan mengenai varian baharu Covid-19 iaitu B.1.1.529 yang membabitkan ketujuh-tujuh negara.

12 jam lalu

DUN Johor lulus belanjawan, pembangkang juga dapat RM200,000 setahun

Speaker DUN Suhaizan Kaiat memaklumkan belanjawan itu diluluskan secara majoriti dengan 27 ADUN mengangkat tangan tanda setuju dengan 27 berkecuali sementara dua ADUN tidak hadir, lapor Bernama.

12 jam lalu

Lawatan rasmi PM ke Singapura esok, Najib tak ikut?

Wisma Putra dalam kenyataan hari ini berkata lawatan itu juga adalah sempena pelaksanaan Laluan Perjalanan Vaksinasi (VTL) antara Malaysia dan Singapura melalui udara dan sempadan darat.

13 jam lalu

Kelulusan RM360 juta oleh Bank Islam bagi biaya program vaksin

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Bank Islam Group Mohd Muazzam Mohamed berkata kemudahan pembiayaan yang diluluskan dengan terma dan syarat fleksibel itu bagi membantu syarikat terlibat dalam rantaian bekalan berkaitan Covid-19.

17 jam lalu

Jangkitan baharu Covid-19 turun kepada 4,000 lebih

Jumlah kes kumulatif kini 2,623,816.

17 jam lalu

DUN Johor kemuka cadangan syarat calon pilihan raya kepada 18 tahun

Menteri Besar Johor Datuk Hasni Mohammad berkata kerajaan negeri diminta mengambil tindakan berhubung pelaksanaan umur minimum calon 18 tahun, bagi kerusi DUN selaras dengan pindaan Seksyen 5 Jadual Kelapan Perlembagaan Persekutuan.

17 jam lalu

Isu royalti minyak, PAS akan bincang dengan MOF berhubung tuntutan

Tuan Ibrahim yang juga Menteri Alam Sekitar dan Air (KASA) berkata, penjelasan perlu diberikan kepada MOF bagi memberi pemahaman berhubung isu tersebut memandangkan terdapat perbezaan fakta berkaitan isu tersebut antara kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri.

20 jam lalu
POPULAR MINGGU INI