[FOTO] Menara kedua tertinggi tapi taraf hidup masih rendah

Kelihatan warga kota melakukan proses jual beli barangan “second hand” yang bermula dari jam seawal 6 pagi hingga jam 10 pagi berhampiran dengan Merdeka 118.

Seperti yang dilapurkan di laman web CNN 3 hari lepas, Merdeka 118 akan menjadi bangunan kedua tertinggi di dunia selepas Burj Khalifa yang terletak di Dubai.

Ini meletakkan Malaysia sebagai negara yang mempunyai 3 bangunan antara yang tertinggi di dunia iaitu KLCC, Menara Kuala Lumpur, dan Merdeka 118.

Adakah taraf ekonomi rakyat Malaysia pada hari ini setaraf dengan gahnya bangunan-bangunan yang tertinggi di dunia ini. Jika tidak, apa langkah proaktif kerajaan yang akan diambil dalam mencapai taraf ekonomi bagi kalangan rakyatnya di paras yang turut boleh dibanggakan di peringkat antarabangsa?

Bantuan-bantuan kewangan dari kerajaan secara “one-off” hanya dapat menyelesaikan masalah jangka masa pendek, rakyat mahukan satu program jangka masa panjang yang jelas dalam menaikan taraf ekonomi bagi menempuh dugaan sukar di waktu pandemik Covid-19 ini.

POPULAR