YouTube buang video maklumat salah berkaitan vaksin Covid-19

September 30, 2021 · Dunia

YouTube akan menghapuskan kandungan yang menyebarkan maklumat salah berkaitan semua vaksin yang diluluskan, sekali gus memperluas larangan dakwaan palsu mengenai suntikan vaksin Covid-19.

Klip video yang mendakwa vaksin diluluskan adalah berbahaya dan menyebabkan menyebabkan autisme, barah atau kemandulan, adalah antara yang akan dibuang, kata syarikat itu dalam kenyataan hari ini.

Polisi ini merangkumi penamatan akaun individu antivaksin, kata platform perkongsian video dalam talian dan media sosial Amerika Syarikat (AS) yang dimiliki Google itu.

Sebelum ini, YouTube dikritik kerana tidak mengambil banyak langkah untuk mengatasi maklumat kesihatan palsu di laman web mereka.

Pada Julai lalu, Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden berkata sebahagian platform media sosial bertanggungjawab ke atas keraguan orang ramai untuk mendapatkan vaksin dengan menyebarkan maklumat salah, dan meminta mereka untuk menangani masalah ini.

YouTube berkata 130,000 klip video telah dibuang daripada platformnya sejak tahun lalu, ketika syarikat itu melaksanakan larangan terhadap kandungan yang menyebarkan maklumat salah berkaitan vaksin Covid-19.

Dalam catatan blognya, syarikat itu mengatakan telah melihat dakwaan palsu mengenai suntikan Covid-19 yang ‘menyebarkan maklumat salah mengenai vaksin secara umum’. Dasar baru ini merangkumi vaksin yang telah lama diluluskan, seperti vaksin campak atau hepatitis B.

“Kami memperluas polisi maklumat salah perubatan di YouTube dengan garis panduan baru mengenai vaksin yang sedang diberikan, diluluskan dan disahkan selamat serta berkesan oleh pihak berkuasa kesihatan tempatan serta Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

“Testimoni peribadi yang berkaitan dengan vaksin, kandungan mengenai dasar vaksin, percubaan vaksin baharu, dan video sejarah kejayaan atau kegagalan vaksin akan dibenarkan untuk terus berada di laman web ini,” kata syarikat itu.

Langkah itu menyusul larangan serupa dilaksanakan oleh Facebook pada Februari lalu, yang menyasarkan tuntutan palsu mendakwa vaksin tidak berkesan atau menyebabkan autisme. Namun, sejak itu Facebook berdepan cabaran untuk menguatkuasakannya.

Pada Mac lalu, Twitter mengumumkan bahawa pengguna yang berulang kali menyampaikan maklumat salah mengenai vaksin akan disingkir dan diharamkan daripada platform itu. – Agensi

Berita berkaitan
Kes baharu Covid-19 seluruh negara catat peningkatan
December 17, 2023· Isu semasa
Saksi kes 1MDB Najib positif Covid-19, perbicaraan disingkatkan
December 15, 2023· Isu semasa
Jumlah kes Covid-19 aktif setakat ini 20,017
December 11, 2023· Isu semasa
Usul pindah RM21 bilion kepada Kumpulan Wang Pembangunan diluluskan
November 30, 2023· Isu semasa
Popular
Negara EU perketat ujian terhadap pelancong China, awasi pesawat
January 4, 2023
Singapura perketat kemasukan rakyat Indonesia
July 10, 2021
Lagi Dunia terkini
Konflik Gaza: Angka korban mangsa kekejaman Zionis meningkat 14,532 orang
November 23, 2023 · Dunia
Ancaman Israel guna senjata nuklear dikecam negara-negara Arab
November 6, 2023 · Dunia
Israel melakukan jenayah perang, dakwa Menteri Luar Jordan
November 6, 2023 · Dunia
Internet dan telefon tidak dapat diakses di utara Semenanjung Gaza: Laporan
October 30, 2023 · Dunia
Letupan bom dan insiden berbalas tembakan di Tak Bai
October 21, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok