YouTube buang video maklumat salah berkaitan vaksin Covid-19

September 30, 2021 · Dunia

YouTube akan menghapuskan kandungan yang menyebarkan maklumat salah berkaitan semua vaksin yang diluluskan, sekali gus memperluas larangan dakwaan palsu mengenai suntikan vaksin Covid-19.

Klip video yang mendakwa vaksin diluluskan adalah berbahaya dan menyebabkan menyebabkan autisme, barah atau kemandulan, adalah antara yang akan dibuang, kata syarikat itu dalam kenyataan hari ini.

Polisi ini merangkumi penamatan akaun individu antivaksin, kata platform perkongsian video dalam talian dan media sosial Amerika Syarikat (AS) yang dimiliki Google itu.

Sebelum ini, YouTube dikritik kerana tidak mengambil banyak langkah untuk mengatasi maklumat kesihatan palsu di laman web mereka.

Pada Julai lalu, Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden berkata sebahagian platform media sosial bertanggungjawab ke atas keraguan orang ramai untuk mendapatkan vaksin dengan menyebarkan maklumat salah, dan meminta mereka untuk menangani masalah ini.

YouTube berkata 130,000 klip video telah dibuang daripada platformnya sejak tahun lalu, ketika syarikat itu melaksanakan larangan terhadap kandungan yang menyebarkan maklumat salah berkaitan vaksin Covid-19.

Dalam catatan blognya, syarikat itu mengatakan telah melihat dakwaan palsu mengenai suntikan Covid-19 yang ‘menyebarkan maklumat salah mengenai vaksin secara umum’. Dasar baru ini merangkumi vaksin yang telah lama diluluskan, seperti vaksin campak atau hepatitis B.

“Kami memperluas polisi maklumat salah perubatan di YouTube dengan garis panduan baru mengenai vaksin yang sedang diberikan, diluluskan dan disahkan selamat serta berkesan oleh pihak berkuasa kesihatan tempatan serta Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

“Testimoni peribadi yang berkaitan dengan vaksin, kandungan mengenai dasar vaksin, percubaan vaksin baharu, dan video sejarah kejayaan atau kegagalan vaksin akan dibenarkan untuk terus berada di laman web ini,” kata syarikat itu.

Langkah itu menyusul larangan serupa dilaksanakan oleh Facebook pada Februari lalu, yang menyasarkan tuntutan palsu mendakwa vaksin tidak berkesan atau menyebabkan autisme. Namun, sejak itu Facebook berdepan cabaran untuk menguatkuasakannya.

Pada Mac lalu, Twitter mengumumkan bahawa pengguna yang berulang kali menyampaikan maklumat salah mengenai vaksin akan disingkir dan diharamkan daripada platform itu. – Agensi

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
PRU15: Tiada laluan khas pengundi positif Covid-19 di pusat undi
November 16, 2022· Isu semasa
KJ, Dr Noor Hisham disaman isu vaksin Covid-19
November 16, 2022· Isu semasa
Covid-19 : Pengundi positif dilarang naik Grab, bas keluar undi
November 15, 2022· Isu semasa
5 mangsa banjir positif Covid-19 di Kelantan
November 14, 2022· Isu semasa
Popular
Jeddah banjir besar selepas 13 tahun
November 24, 2022
Jatuh bagai domino, mayat segenap penjuru: Saksi Pesta Halloween
October 30, 2022
Indonesia naikkan cukai rokok
December 15, 2021
Lagi Dunia terkini
Jeddah banjir besar selepas 13 tahun
November 24, 2022 · Dunia
Piala Dunia: Jepun cipta kejutan, malukan juala empat kali Jerman
November 23, 2022 · Dunia
Korban gempa bumi di Jawa barat meningkat kepada 268 orang
November 22, 2022 · Dunia
Qatar tuan rumah pertama Piala Dunia kalah aksi pembukaan
November 21, 2022 · Dunia
Enam maut, 81 cedera letupan bom didalangi wanita di Istanbul
November 14, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Muhyiddin zahir terima kasih, Perikatan tidak akan sertai kerajaan Anwar
November 25, 2022
[VIDEO] Setpol Ismail Sabri dikaitkan rancang jatuhkan Najib
November 25, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok