Welcome Back World!: Australia buka sepenuhnya sempadan

February 21, 2022 · Dunia

Australia hari ini membuka semula sepenuhnya sempadan kepada pengembara yang divaksinasi selepas hampir dua tahun mengunci diri daripada dunia luar susulan penularan wabak Covid-19 yang menjadi pandemik sejak awal 2020.

Lebih daripada 50 penerbangan antarabangsa akan tiba ke negara itu sepanjang hari, termasuk 27 mendarat di Sydney, bandar terbesarnya, ketika sektor pelancongan dan perhotelan ingin bangikt semula selepas menghadapi kesan teruk akibat sekatan Covid-19.

“Ia adalah hari yang sangat menggembirakan, hari yang telah lama saya nantikan, sejak hari pertama saya menutup sempadan itu tepat pada permulaan wabak itu,” kata Perdana Menteri Scott Morrison kepada pemberita di Tasmania, yang banyak bergantung pada sektor pelancongan.

Selepas berjauhan dengan orang tersayang selama berbulan-bulan terdapat banyak pertemuan semula yang penuh emosi, termasuk bagi Cindy Moss yang mengembara dari Kentucky, Amerika Syarikat (AS) untuk melihat anak perempuannya.

“Saya sudah lama tidak berjumpa dengannya dan ia adalah satu perkara yang hebat untuk dapat ke sini. Jadi saya sangat teruja,” katanya selepas memeluk anak perempuannya, suaranya serak kerana terharu.

Pelancongan adalah salah satu industri terbesar di Australia, bernilai lebih daripada A$60 bilion (RM181 bilion) dan menggaji kira-kira 5 peratus daripada tenaga kerja negara itu. Tetapi sektor itu lumpuh selepas negara itu menutup sempadannya pada Mac 2020.

Pernah menjadi juara dalam strategi menangani Covid-19, Australia beralih daripada kawalan ibarat kubu dan penutupan tanpa henti sejak akhir tahun lalu dan mula hidup dengan virus itu selepas mencapai tahap vaksinasi yang lebih tinggi.

Pendatang mahir, pelajar antarabangsa dan pengembara telah dibenarkan terbang ke Australia sejak November tahun lalu dalam apa yang dilihat sebagai latihan pembukaan semula secara berperingkat.

Penumpang yang terbang ke Sydney disambut dari udara dengan “Welcome Back World!” dilukis pada papan tanda berhampiran landasan manakala orang yang memakai kostum kanggaru mengalu-alukan pengembara dan seorang DJ memainkan muzik dari sebuah van yang dihiasi dengan sepanduk bertulis “Anda berbaloi untuk menunggu”.

“Ia adalah pesta di sini, bermain muzik, senyuman di wajah orang ramai, mereka akan menari tidak lama lagi, saya pasti,” Menteri Pelancongan Dan Tehan memberitahu ABC dari lapangan terbang Sydney.

Tehan berkata beliau berharap sektor pelancongan Australia akan pulih, dengan syarikat penerbangan Qantas akan menerbangkan lebih 14,000 penumpang ke Australia minggu ini.

Virgin Australia berkata ia melihat trend positif dalam tempahan domestik dan terus menilai permintaan untuk penerbangan antarabangsa.

Semua kereta api di Sydney, sementara itu, dibatalkan pada Isnin selepas pertikaian gaji antara kesatuan dan kerajaan negeri, memberi sedikit sinar daripada pembukaan semula.

Ketika pembukaan semula sempadan itu, wabak varian Omicron di Australia telah melepasi kemuncaknya dengan kemasukan ke hospital semakin menurun sejak tiga minggu lalu.

Sebahagian besar daripada jumlah Covid-19 di Australia iaitu kira-kira 2.7 juta kes telah dikesan sejak kemunculan Omicron pada akhir November. Jumlah kematian seramai 4,929 pesakit.

Hanya lebih 17,000 kes baharu dan 17 kematian didaftarkan pada tengah hari Isnin. – Reuters

Berita berkaitan
Bakal jemaah haji tidak boleh terus bergantung bantuan kewangan kerajaan
September 21, 2022· Isu semasa
Harga sawit tinggi, nilai ringgit masih terkawal semasa Muhyiddin jadi PM
September 21, 2022· Politik
Semasa PKP pun nilai ringgit tak seteruk ini, tapi UMNO masih nak PRU-15 segera
September 20, 2022· Isu semasa
Golongan berisiko digalakkan memakai pelitup muka
September 15, 2022· Isu semasa
Popular
Wanita Iran potong rambut, bakar tudung protes kematian gadis
September 22, 2022
Barat sekat Russia daripada Swift: Apakah sistem pembayaran global?
February 27, 2022
Indonesia sedia keluar daripada fasa kecemasan pandemik: Pakar
September 25, 2022
Harga minyak global jatuh bawah AS$84 setong sejak 14 Jan
September 26, 2022
Lagi Dunia terkini
Harga minyak global jatuh bawah AS$84 setong sejak 14 Jan
2 jam lalu · Dunia
AS beri amaran kepada Russia tak guna senjata nuklear di Ukraine
9 jam lalu · Dunia
Hujan lebat, petir di India ragut 36 nyawa dalam tempoh 24 jam
22 jam lalu · Dunia
Thailand turunkan tahap ancaman Covid, tarik balik perintah darurat
September 25, 2022 · Dunia
Indonesia sedia keluar daripada fasa kecemasan pandemik: Pakar
September 25, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Penganalisis ramal OPR naik lagi November depan
2 jam lalu
[VIDEO] Ismail Sabri, PM pertama berucap bahasa Melayu di PBB
September 24, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok