Wall Street jatuh susulan jangkaan Fed ambil langkah agresif

September 16, 2022 · Dunia

Wall Street ditutup rendah secara mendadak semalam, meneruskan kerugiannya pada dagangan lewat petang tatkala sejumlah besar data ekonomi gagal mengubah jangkaan Rizab Persekutuan (Fed) mengambil langkah agresif di tengah-tengah amaran kemelesetan global yang semakin meningkat.

Penjualan mengumpul momentum menjelang akhir sesi dagangan, dengan peneraju pasaran termasuk Microsoft Corp, Apple Inc dan Amazon.com Inc memukul pasaran sekuriti global dalam talian untuk membeli dan berdagang yang penuh dengan saham teknologi, Nasdaq.

Selepas loceng, FedEx Corp jatuh 14.5 peratus selepas syarikat penghantaran pakej itu berkata keputusan suku pertama fiskalnya terjejas oleh kesederhanaan nilai global dan ia menarik balik ramalan kewangannya, sambil mengatakan ia menjangkakan keadaan perniagaan semakin merosot.

Amaran FedEx menyebabkan saham pesaing United Parcel Service UPS.N turun 5.7 peratus dalam lanjutan dagangan.

Terdahulu, dalam sesi dagangan semalam, penanda aras S&P 500 menutup paras melebihi 3,900, dilihat oleh ramai penganalisis sebagai tahap sokongan teknikal utama yang telah diuji beberapa kali sejak dua minggu lalu.

Kadar faedah sensitif bank membantu mengurangkan kemerosotan saham mewah Dow Jones.

“Ia adalah tahun yang sukar dan pelabur berhati-hati,” kata Matthew Keator, rakan kongsi pengurusan dalam Kumpulan Keator, firma pengurusan kekayaan di Lenox, Massachusetts.

Skala itu merosot lebih jauh ke bawah selepas Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) memberi amaran tentang kelembapan ekonomi global yang akan berlaku.

Sebilangan besar data ekonomi yang bercampur-campur, diterajui oleh jualan runcit yang lebih baik daripada jangkaan, mengukuhkan kemungkinan kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) 75 mata asas lagi daripada Fed pada akhir mesyuarat dasar monetari minggu depan, apabila ketidaktentuan memuncak di mana bank pusat akan membuat keputusan.

“Persoalannya ialah apa yang akan berlaku pada November?” kata Robert Pavlik, Pengurus Portfolio Kanan di Dakota Wealth di Fairfield, Connecticut.

“Jika Fed benar-benar mahu mengendalikannya dengan betul, ia akan menjadi penurunan 50 mata asas OPR pada November, pemotongan 25 mata asas OPR pada Disember, dan kemudian mereka akan menilai semula.”

Walaupun petunjuk runcit mengejutkan peningkatan, penurunan tuntutan pengangguran mengesahkan kekuatan pasaran buruh, dan penurunan harga import menyokong naratif inflasi puncak yang lalu.

Tetapi kejatuhan mengejut dalam pengeluaran perindustrian dan penguncupan perkilangan rantau Atlantik menyediakan makanan untuk ekonomi yang pesimis

Pasaran kewangan kini telah menetapkan harga penuh dalam kenaikan kadar faedah sekurang-kurangnya 75 mata asas OPR pada Rabu depan, dengan peluang satu dalam lima untuk kenaikan bersaiz super, 100 mata asas, menurut pemantau FedWatch CME. – Agensi

Berita berkaitan
Selepas beberapa hari mengalami kejatuhan, ringgit dibuka tinggi sedikit
21 jam lalu· Isu semasa
Nilai ringgit kekal menyusut berbanding dolar pagi ini
September 28, 2022· Isu semasa
Bursa Malaysia dibuka rendah didorang kegiatan mengambil untung
September 21, 2022· Isu semasa
Bursa dibuka rendah, pelabur masih dalam kebimbangan
September 19, 2022· Isu semasa
Popular
129 maut pergaduhan bola sepak di Indonesia, ratusan cedera
October 2, 2022
Kadar inflasi di Indonesia meningkat mendadak
October 3, 2022
Ramai wanita bekerja di Jepun bunuh diri
November 3, 2021
Lagi Dunia terkini
Ketua Pengarah Penjara Kashmir dibunuh kumpulan pemisah
October 4, 2022 · Dunia
Kadar inflasi di Indonesia meningkat mendadak
October 3, 2022 · Dunia
Sejarah hitam bola sepak Indonesia, Presiden arah siasatan segera
October 2, 2022 · Dunia
129 maut pergaduhan bola sepak di Indonesia, ratusan cedera
October 2, 2022 · Dunia
Thailand kembali kepada normal
October 1, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Pemasangan lokar di 626 sekolah selesai Oktober
11 jam lalu
[VIDEO] Pandangan orang awam terhadap PRU15 diadakan tahun ini
October 4, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok