Wall Street jatuh susulan jangkaan Fed ambil langkah agresif

September 16, 2022 · Dunia

Wall Street ditutup rendah secara mendadak semalam, meneruskan kerugiannya pada dagangan lewat petang tatkala sejumlah besar data ekonomi gagal mengubah jangkaan Rizab Persekutuan (Fed) mengambil langkah agresif di tengah-tengah amaran kemelesetan global yang semakin meningkat.

Penjualan mengumpul momentum menjelang akhir sesi dagangan, dengan peneraju pasaran termasuk Microsoft Corp, Apple Inc dan Amazon.com Inc memukul pasaran sekuriti global dalam talian untuk membeli dan berdagang yang penuh dengan saham teknologi, Nasdaq.

Selepas loceng, FedEx Corp jatuh 14.5 peratus selepas syarikat penghantaran pakej itu berkata keputusan suku pertama fiskalnya terjejas oleh kesederhanaan nilai global dan ia menarik balik ramalan kewangannya, sambil mengatakan ia menjangkakan keadaan perniagaan semakin merosot.

Amaran FedEx menyebabkan saham pesaing United Parcel Service UPS.N turun 5.7 peratus dalam lanjutan dagangan.

Terdahulu, dalam sesi dagangan semalam, penanda aras S&P 500 menutup paras melebihi 3,900, dilihat oleh ramai penganalisis sebagai tahap sokongan teknikal utama yang telah diuji beberapa kali sejak dua minggu lalu.

Kadar faedah sensitif bank membantu mengurangkan kemerosotan saham mewah Dow Jones.

“Ia adalah tahun yang sukar dan pelabur berhati-hati,” kata Matthew Keator, rakan kongsi pengurusan dalam Kumpulan Keator, firma pengurusan kekayaan di Lenox, Massachusetts.

Skala itu merosot lebih jauh ke bawah selepas Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) memberi amaran tentang kelembapan ekonomi global yang akan berlaku.

Sebilangan besar data ekonomi yang bercampur-campur, diterajui oleh jualan runcit yang lebih baik daripada jangkaan, mengukuhkan kemungkinan kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) 75 mata asas lagi daripada Fed pada akhir mesyuarat dasar monetari minggu depan, apabila ketidaktentuan memuncak di mana bank pusat akan membuat keputusan.

“Persoalannya ialah apa yang akan berlaku pada November?” kata Robert Pavlik, Pengurus Portfolio Kanan di Dakota Wealth di Fairfield, Connecticut.

“Jika Fed benar-benar mahu mengendalikannya dengan betul, ia akan menjadi penurunan 50 mata asas OPR pada November, pemotongan 25 mata asas OPR pada Disember, dan kemudian mereka akan menilai semula.”

Walaupun petunjuk runcit mengejutkan peningkatan, penurunan tuntutan pengangguran mengesahkan kekuatan pasaran buruh, dan penurunan harga import menyokong naratif inflasi puncak yang lalu.

Tetapi kejatuhan mengejut dalam pengeluaran perindustrian dan penguncupan perkilangan rantau Atlantik menyediakan makanan untuk ekonomi yang pesimis

Pasaran kewangan kini telah menetapkan harga penuh dalam kenaikan kadar faedah sekurang-kurangnya 75 mata asas OPR pada Rabu depan, dengan peluang satu dalam lima untuk kenaikan bersaiz super, 100 mata asas, menurut pemantau FedWatch CME. – Agensi

Berita berkaitan
Kadar kejatuhan ringgit menghampiri paras Krisis Kewangan Asia
March 29, 2023· Isu semasa
Pasaran saham dibuka rendah pada sesi awal
March 8, 2023· Isu semasa
Selepas Bajet dibentang, nilai ringgit semakin melemah
February 28, 2023· Isu semasa
Rakyat bimbang kenaikan OPR berterusan
February 2, 2023· Isu semasa
Popular
FIFA batal Indonesia tuan rumah Piala Dunia B-20 kerana Israel
March 30, 2023
Asteroid hampir sebesar padang bola lintasi bumi esok: NASA
March 24, 2023
AS tuduh penyanyi rap The Fugees terlibat lobi haram dengan Jho Low
March 31, 2023
20 jemaah umrah maut, 29 cedera bas terbalik, terbakar
March 28, 2023
Lagi Dunia terkini
AS tuduh penyanyi rap The Fugees terlibat lobi haram dengan Jho Low
3 jam lalu · Dunia
FIFA batal Indonesia tuan rumah Piala Dunia B-20 kerana Israel
March 30, 2023 · Dunia
20 jemaah umrah maut, 29 cedera bas terbalik, terbakar
March 28, 2023 · Dunia
Kes 1MDB: Mahkamah lucut hak AS$35.1 juta terhadap Roger Ng
March 25, 2023 · Dunia
Asteroid hampir sebesar padang bola lintasi bumi esok: NASA
March 24, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Machang tak buat laporan polis, dakwaan Jelutong berniat jahat
March 29, 2023
[VIDEO] Bantah bahasa Inggeris dalam RUU, Besut digantung tiga hari
March 29, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok