VTL darat Singapura, Malaysia dibuka sepenuhnya 20 Disember

Semua rakyat Malaysia dan Singapura yang lengkap divaksinasi layak menggunakan laluan Perjalanan Lengkap Vaksin (VTL) apabila kedua-dua negara bersetuju memperluaskan laluan itu menerusi sempadan darat, berkuat kuasa 20 Disember ini.

Pada masa ini, hanya warganegara, pemastautin tetap dan pemegang pas jangka panjang negara boleh melakukan perjalanan melalui VTL darat.

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MTI) Singapura pada Selasa berkata tidak akan ada perubahan protokol ujian saringan semasa di Singapura dan Malaysia.

“Semua pengembara yang memasuki Singapura perlu mematuhi protokol ujian saringan Covid-19 dan langkah pengurusan yang selamat,” kata MTI.

Sebagai contoh, semua pelancong yang memasuki Singapura perlu menjalani ujian pantas antigen (ART) Covid-19 selama tujuh hari selepas ketibaan. Mereka perlu mengambil ART sendiri setiap hari sehingga hari ketujuh selepas ketibaan. Ujian pada hari ketiga dan tujuh perlu dilakukan di pusat ujian.

Pelancong yang memasuki Malaysia juga akan dikenakan ujian Covid-19 harian selama enam hari, di bawah peraturan semasa negara.

Skim VTL untuk perjalanan bebas kuarantin antara Singapura dan Malaysia bermula pada 29 November lalu, untuk kedua-dua perjalanan darat dan udara.

Pada masa ini, VTL darat dilengkapi dengan sekatan tambahan berhubung siapa yang boleh menggunakannya, bertujuan membolehkan pekerja bertemu semula dengan keluarga mereka. Ini bermakna pengembara biasa tidak dapat memasuki Malaysia melalui darat, tetapi boleh terbang ke Kuala Lumpur melalui VTL udara.

Pada sidang media pasukan petugas Covid-19 pelbagai kementerian Covid-19 hari ini, Menteri Perdagangan dan Industri Singapura, Gan Kim Yong berkata pihak berkuasa akan terus memantau permintaan untuk skim perjalanan bebas kuarantin.

Beliau berkata pihak berkuasa akan menyesuaikan dan menyemak kapasiti sewajarnya, dengan mengambil kira keadaan kesihatan awam di Singapura dan Malaysia.

Menteri Kesihatan, Ong Ye Kung bagaimanapun berkata peluasan skim VTL bukanlah pembukaan semula sepenuhnya sempadan antara kedua-dua negara, berbanding jumlah individu yang jauh lebih besar melakukan perjalanan antara sempadan setiap hari sebelum wabak Covid-19 bermula.

Lebih 300,000 orang melintasi sempadan darat kedua-dua negara setiap hari sebelum wabak Covid-19 menular. Tetapi di bawah peraturan VTL darat semasa, hanya 2,880 orang yang menaiki 64 perkhidmatan bas yang ditetapkan antara kedua-dua negara, dibenarkan melintasi sempadan. – ST

BERITA BERKAIT
POPULAR