Vaksin Pfizer tidak berkesan bentuk imuniti terhadap kanak-kanak

Pengeluar vaksin Pfizer mengumumkan ujian percubaan suntikan vaksin terhadap golongan kanak-kanak berumur dua hingga lima tahun menunjukkan kurang keberkesanan terhadap imuniti yang diberikan kepada kumpulan umur itu.

Oleh kerana itu, selepas penasihat bebas meneliti data, syarikat tersebut menetapkan untuk memberikan tambahan dos penggalak kepada semua golongan kanak-kanak dan bayi yang berumur enam bulan hingga lima tahun.

Menurut data, vaksin Pfizer tidak dapat menghasilkan imuniti yang diharapkan kepada golongan kanak-kanak berumur dua hingga lima tahun, termasuk bayi sehingga berumur dua tahun.

Syarikat berkenaan akan ‘meminda’ peraturan dengan melakukan penambahan kepada suntikan dos penggalak.

“Kajian turut memasukkan penilaian tiga mikrogram untuk dos ketiga, sekurang-kurangnya selepas dua bulan menerima suntikan dos kedua untuk memberikan tahap perlindungan yang tinggi dalam kumpulan umur itu,” jelasnya.

Pihak Pfizer juga akan menurunkan kadar dos yang perlu disuntik kepada golongan kanak-kanak.

Manakala, bagi kumpulan umur 12 tahun ke atas, suntikan dos vaksin sebanyak 30 mikrogram dan 10 mikrogram bagi mereka berumur lima hingga 11 tahun serta dos tiga mikrogram pula bagi golongan kanak-kanak berumur lebih muda.

Dengan itu, ujian percubaan awal menunjukkan jumlah dos suntikan yang lebih kecil mampu menghasilkan imun yang kuat terhadap kanak-kanak dan meminimumkan risiko impak sampingan.

Namun begitu, data interim yang direkodkan oleh Data Bebas dan Lembaga Pemantauan Keselamatan memperincikan jumlah suntikan dos yang lebih kecil tidak dapat menghasilkan impak imun yang diharapkan terhadap golongan berumur dua hingga lima tahun itu.

“Tiada kerisauan keselamatan dikenal pasti dan sukatan dos tiga mikrogram menunjukkan impak keselamatan yang memberangsangkan kepada kanak-kanak berumur enam bulan hingga bawah lima tahun.

“Perancangan untuk menilai suntikan dos penggalak sebanyak tiga mikrogram kepada kanak-kanak berumur enam bulan hingga lima tahun menggambarkan usaha syarikat dalam memilih jumlah dos yang tepat serta teliti dalam memaksimumkan profil risiko-kebaikan.

“Jika kajian dos penggalak itu berjaya, Pfizer dan BioNTech akan menyerahkan data kepada pengawal selia bagi menyokong untuk meluluskan Kebenaran Penggunaan Kecemasan (EUA) kepada golongan kanak-kanak berumur enam bulan hingga bawah lima tahun menjelang separuh tempoh pertama tahun 2022,” jelasnya.

BERITA BERKAIT
POPULAR