Undi Senat Perancis sokong larangan hijab dikutuk

Tindakan Senat Perancis menyokong undang-undang mengharamkan gadis berusia di bawah 18 tahun memakai hijab di tempat awam mencetuskan bantahan dengan hastag #HandsOffMyHijab berlegar secara meluas di media sosial.

Hijab adalah tudung dipakai wanita Muslim untuk menutup kepala dan sebahagian muka menjadi pokok perseteruan di Perancis sejak berdekat lamanya.

Keputusan Senat Perancis dibuat susulan desakan untuk memperkenalkan apa yang disebut rang undang-undang ‘antiseparatism’ yang dikatakan bertujuan memperkukuh sistem sekular negara itu.

Rang undang-undang itu dikecam kerana ianya menyasarkan golongan minoriti Muslim.

Bagaimanapun, rang undang-undang itu belum menjadi sebahagian daripada akta kerana memerlukan kelulusan sidang dewan perwakilan di Parlimen Perancis.

Namun, tindak balas terhadap rang undang-undang itu sangat pantas dengan sesetengahnya berpendapat aturan yang diusulkan itu adalah ‘undang-undang menentang Islam’.

Pengasas Hari Wanita Muslim dan laman Muslim Girl, Amani al-Khatahtbeh turut berkongsi pendapat.

“Tidak ada pemerintah yang perlu mengatur bagaimana seorang wanita berpakaian, apakah akan memakainya atau menanggalkannya,” katanya yang merujuk kepada hijab.

BERITA BERKAIT
POPULAR