UK kata VOC-21APR-02 lebih bahaya

United Kingdom (UK) mengisytiharkan varian Covid-19 India yang sangat mudah tersebar dan menjangkiti orang ramai sebagai ‘varian perhatian’ berikutan peningkatan jumlah kes yang bermutasi.

Mutasi virus itu yang juga dikenali sebagai VOC-21APR-02 sebelum ini diklasifikasikan sebagai ‘varian dalam siasatan’ apabila ianya pertama kali dikesan Mac lalu.

Bagaimanapun, seiring dengan meningkatnya jumlah kes yang berkaitan dengan mutasi, pegawai kesihatan bertindak segera untuk menyekat penularan dengan menjadikannya varian yang mesti diberi perhatian segera.

“Berikutan peningkatan kes di UK dan bukti penularan dalam komuniti, pihak berkuasa kesihatan awam England (PHE) mengelaskan semula VUI-21APR-02 sebagai varian perhatian (VOC) yang kini dikenali sebagai VOC-21APR-02.

“Ini berdasarkan bukti yang mencadangkan varian, yang mula dikesan di India, setidak-tidaknya adalah tersebar sebagai B.1.1.7 (varian Kent). Ciri-ciri lain dari varian ini masih disiasat, ” kata PHE dalam kenyataan hari ini.

Perdana Menteri Britain, Boris Johnson juga mengakui betapa seriusnya penyebaran varian baharu ini, dan mengarahkan kerajaan menangani wabak itu dengan berhati-hati. Johnson berkata, ujian dari pintu ke pintu dan lonjakan akan meningkat untuk terus maju dan mengandung wabak seperti itu.

Di sebalik penularan yang sangat tinggi, PHE berkata, terdapat bukti yang tidak mencukupi yang menunjukkan varian India menyebabkan lebih banyak penyakit teruk atau menjadikan vaksin Covid-19 kurang berkesan.

Pada Jumaat, Jawatankuasa Bersama Vaksinasi dan Imunisasi (JCVI) mencadangkan individu di bawah usia 40 tahun ditawarkan vaksin alternatif selain dos Oxford/AstraZeneca, berikutan kebimbangan mengenai kesan kedua-duanya dan bentuk pembekuan darah beku yang jarang berlaku.

“JCVI menasihatkan agar individu dewasa yang berumur 30 hingga 39 tahun tidak mempunyai masalah kesihatan untuk menerima alternatif daripada vaksin Oxford/AstraZeneca – jika ada dan sekiranya vaksin itu tidak menyebabkan program vaksinasi lewat.

“Ini telah dipertimbangkan bersama nasihat terbaharu Badan Pengawalseliaan Produk Ubat dan Kesihatan (MHRA) mengenai kes pembekuan darah yang sangat jarang berlaku dan jumlah palet darah yang rendah susulan suntikan pertama dos Oxford/AstraZeneca,” kata PHE.

Cadangan yang dikemas kini telah dibuat susulan siasatan pada Mac oleh MHRA dan agensi perubatan Kesatuan Eropah (EU) yang mengesan kaitan pembekuan darah dengan suntikan Oxford.

India yang berdepan ‘tsunami Covid-19’ gelombang ketiga yang menyaksikan 21.49 juta kes positif, bagaimanapun tidak mengeluarkan kenyataan mengenai ‘varian perhatian’.

Pada Jumaat, India mencatat rekod baharu jangkitan Covid-19 dalam tempoh 24 jam iaitu sebanyak 414,188 kes, dengan 3,915 kematian. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR