UK bakal ‘bebaskan’ pesakit Covid

Perdana Menteri Britain Boris Johnson berhasrat membebaskan pesakit Covid-19 memasuki premis perniagaan, menggunakan pengangkutan awam dan bekerja di pejabat, sekali gus menghapuskan semua keperluan kuarantin kendiri.

Jika dilaksanakan, Britain akan menjadi negara pertama di Eropah yang akan membenarkan pesakit Covid-19 berbuat demikian – langkah yang kebanyakan penasihat kesihatan Johnson berpendapat akan mendatangkan risiko tinggi.

“Covid-19 tidak akan hilang secara tiba-tiba, dan kita perlu belajar untuk hidup dengan virus ini dan terus melindungi diri kita tanpa menyekat kebebasan kita,” kata Johnson dalam satu kenyataan.

Johnson juga akan memberikan lebih banyak perincian berhubung bagaimana Britain akan mengawal varian Covid-19 pada masa depan melalui pengawasan berterusan, di tengah-tengah laporan bahawa kerajaan mahu menamatkan ujian percuma dan mengurangkan kajian kesihatan awam.

Pada masa ini penduduk England diwajibkan mengasingkan diri selama sekurang-kurangnya lima hari jika diarahkan oleh pegawai kesihatan awam, dan dinasihatkan untuk menjalani kuarantin walaupun tanpa perintah khusus jika mereka mempunyai simptom Covid-19 atau diuji positif.

Mengeluarkan keperluan undang-undang pengasingan diri Covid-19 dan menggantikannya dengan bimbingan sukarela, akan menjadikan penyakit itu sejajar dengan cara Britain merawat kebanyakan jangkitan lain.

Kira-kira 85 peratus penduduk Britain berumur 12 tahun ke atas telah mendapat sekurang-kurangnya dua dos vaksin Covid-19, dan dua pertiga daripada populasi – termasuk sebahagian besar daripada mereka yang paling berisiko – telah menerima dos penggalak.

Britain kini mencatat lebih 160,000 kematian akibat Covid-19, kedua tertinggi di Eropah selepas Russia.

Berbanding dengan saiz penduduk Britain, ia adalah enam peratus lebih tinggi daripada purata bagi negara Kesatuan Eropah.

Sekatan Covid-19 dilihat tindakan tidak popular dengan ramai ahli Parti Konservatif Johnson, yang menganggapnya sebagai tidak seimbang memandangkan penggunaan vaksin yang meluas.

“Campur tangan farmaseutikal, yang diketuai oleh program vaksinasi, akan terus menjadi barisan pertahanan pertama kami,” kata kerajaan.

“Kesedaran tentang panduan kesihatan awam harus kekal, seperti semua penyakit berjangkit seperti selesema.” – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR