TikTok Malaysia ‘dunia ketiga’ wanita AS tular, cetus debat

July 11, 2022 · Dunia

Tiffany Werner sedang melawat pusat beli-belah Pavilion di Kuala Lumpur bulan lalu apabila dia merakam dan menyiarkan video di TikTok. “Untuk semua penduduk di Amerika (AS) yang menganggap saya berada di negara dunia ketiga, adakah ini kelihatan seperti dunia ketiga kepada anda?” kedengaran dia berkata.

Ibu berusia 42 tahun dari McHenry, Mississippi itu kemudian menyorot kamera dari wajahnya untuk mendedahkan bahagian dalam pusat beli-belah itu, yang mempunyai berbagai tingkat dan siri eskalator dalam corak zigzag.

Dalam klip video itu yang disiarkan pada 4 Jun lalu, Werner kemudian berkata “Kami tidak memiliki apa-apa seperti ini dari tempat asal kami. Amat menyukainya.”

TikTok itu kemudian tular. Sehingga kini menerima 2.4 juta tontonan, dan ia menjadi video yang paling banyak ditonton di akaun Werner, di mana dia biasanya menyiarkan video pendek yang mendokumentasikan perjalanannya yang kerap ke seluruh dunia bersama keluarganya.

Werner berkata dia menggunakan frasa “dunia ketiga”, kerana rakan-rakannya dari Mississippi telah menggunakan istilah itu untuk menerangkan tempat yang dia pergi, walaupun dia berkata dia sendiri tidak menyukai istilah itu.

Frasa “dunia ketiga” berasal pada masa Perang Dingin sebagai cara untuk menggambarkan negara yang tidak sejajar dengan Kesatuan Soviet atau AS, dan kemudian berkembang menjadi istilah yang digunakan untuk menggambarkan negara bukan Barat, menurut History.com.

Ramai ahli sejarah kontemporari percaya bahawa istilah itu sudah lapuk, dan ada yang memilih untuk menggantikannya dengan frasa “negara membangun”, walaupun di beberapa tempat melaporkan bahawa terdapat perselisihan pendapat dalam kalangan ahli akademik tentang istilah ini, terutama kerana beberapa negara bukan Barat mempunyai Keluaran Dalam Negara Kasar yang lebih tinggi berbanding negara di Eropah.

“Saya rasa ramai orang Amerika, sekurang-kurangnya mereka yang dekat dengan saya, benar-benar tidak tahu bagaimana penduduk di negara lain hidup,” katanya sambil menjelaskan bahawa dia membuat video itu untuk menunjukkan kepada mereka yang mungkin tidak pernah mengembara mengenai kebenarannya.

Pada 2019, Forbes melaporkan bahawa dalam tinjauan terhadap 2,000 rakyat AS, 40 peratus mengatakan mereka tidak pernah meninggalkan negara itu. Pelbagai pihak juga melaporkan bahawa rakyat AS kurang berkemungkinan melancong ke luar negara berbanding rakyat di kebanyakan negara lain.

Ia adalah sebahagian daripada siri TikTok yang menunjukkan semua perkara yang mengejutkannya tentang Malaysia. Werner mendokumenkan perjalanan keluarganya di Instagram dan TikTok.

Werner mula mengembara bersama suami dan dua anaknya tahun lalu dan sejak itu telah membawa anak-anaknya keluar dari sekolah supaya mereka boleh melawat dan mengetahui lebih lanjut tentang negara lain.

“Saya akan berjalan ke pusat beli-belah dan hanya gementar seluruh badan kerana keadaannya. Saya berasa sangat teruja,” katanya.

Empat sekeluarga itu berada di Malaysia pada awal Jun, kerana mereka sedang mencari tempat untuk tinggal sementara sambil cuba memperbaharui visa mereka ke Thailand, tempat mereka menginap sebelum ini.

 

Werner berkata dia tahu sedikit sahaja tentang Malaysia sebelum tiba, dan merakam lebih daripada 20 video dirinya ketika melawat tempat-tempat sekitar ibu negara dan mencuba masakan baharu di Kuala Lumpur.

Kandungannya yang difilemkan di Malaysia kini mendapat lebih daripada tiga juta tontonan.

Malaysia terkenal dengan “budaya pusat beli-belah,” dan terdapat lebih daripada 20 pusat beli-belah di Kuala Lumpur, menurut laman web pelancongan WonderfulMalaysia.com.

Walaupun pernah melawat pusat beli-belah di AS, Werner berkata dia merasakan pusat beli-belah direka dengan cara yang lebih baik di Malaysia berbanding di banyak bahagian di AS.

Werner juga berkata bahawa pusat beli-belah Malaysia, yang kadang kala mempunyai peta digital yang menyediakan laluan tepat tentang cara untuk pergi dari lokasi semasa anda ke kedai tertentu, amat mengagumkan berbanding dengan banyak pusat beli-belah AS.

“Teknologi baharu yang Malaysia ada jauh mengatasi imaginasi terdalam saya,” katanya sambil menambah, “Ia sangat mewah dan hebat. Maksud saya, kelas pertama.”

Werner berkata dia melawat Times Square di Kuala Lumpur dan “terpesona” dengan fakta bahawa terdapat taman hiburan dalaman, termasuk roller coaster yang berpusing di sekitar bahagian dalam pusat beli-belah itu.

Dia membeli dua tiket untuk anak-anaknya menaiki roller coaster, dan berkata ia adalah pengalaman yang berbeza secara drastik bagi mereka, kerana tidak banyak aktiviti mesra kanak-kanak untuk dilakukan di bandar McHenry, Mississippi.

“Jika anda pergi ke Google Earth dan mencari tempat asal saya, anda boleh melihat betapa terlindungnya anak-anak saya, dan betapa hebatnya semua perkara yang menyeronokkan di sini yang benar-benar di hujung jari mereka,” katanya.

“Jika saya seorang kanak-kanak, saya akan menjadi gila,” kata pelancong Amerika Syarikat, Tiffany Werner.

Di pusat beli-belah yang lain, Werner menemui istana melompat tempat kanak-kanak tempatan bermain, dan merakamnya di TikTok. “Jika saya seorang kanak-kanak, saya akan menjadi gila,” katanya dalam video itu.

Terdapat banyak medan selera dalaman dan terbuka di Malaysia, tempat vendor menyediakan gerai untuk menjual hidangan dan masakan yang berbeza.

Ketika Werner melawat medan selera Pasar Sentral di Kuala Lumpur, dia berkata, “Saya kagum dengan fakta bahawa anda boleh mendapatkan apa sahaja yang anda mahukan.”

“Jika anda mahukan makanan India, makanan Itali, makanan Cina, semuanya ada di sana.”

Werner juga berkata dia merasakan terdapat lebih banyak restoran di sekitar bandar daripada yang biasa dilihatnya, dengan kebanyakan daripadanya terus dibuka 24 jam sehari. “Ia seperti kami tidak boleh makan dengan cukup,” katanya.

Sebelum Werner ke Bangkok, dia tidak menyedari bahawa Thailand, dan beberapa negara lain di Asia Tenggara, mempunyai perkhidmatan penghantaran dan kenderaan Grab, yang diasaskan di Malaysia pada 2012.

Werner memesan pelbagai hidangan makanan melalui penghantaran Grab dan berkelah bersama keluarganya, merakamnya dan menyemak perkhidmatan di TikTok.

Di tempatnya, Werner tidak selalu mempunyai akses kepada Uber atau perkhidmatan yang boleh menghantar makanan, dan berkata apabila dia memesan Grab di Malaysia, dia kagum kerana makanan itu tiba dalam masa 30 minit dan dihantar terus ke pintu rumahnya, walaupun dia tinggal di bangunan tinggi.

“Ia benar-benar menunjukkan bahawa mereka bekerja keras dan memberi perhatian yang tinggi. Maksud saya, minuman itu dibungkus dengan baik,” katanya, sambil menambah ia mengejutkannya kerana dia sudah biasa merasakan seperti “separuh minuman coke akan tumpah dan kentang goreng Perancis menjadi sejuk disebabkan masa pesanan tiba.”

Sebelum tiba di Malaysia, Werner berkata dia membayangkan kebanyakan penduduk beragama Buddha, sama seperti Thailand. Tetapi dia terkejut apabila mengetahui bahawa agama rasmi Malaysia adalah Islam, walaupun agama lain juga boleh diamalkan secara bebas, mengikut Perlembagaan Malaysia.

Mengunjungi lokasi seperti Tugu Negara untuk menghormati mereka yang terkorban semasa perjuangan Malaysia menuntut kemerdekaan, dan Istana Negara, membantunya mempelajari perkara tentang negara yang tidak dipelajarinya di sekolah.

“Setiap negara mempunyai sejarahnya sendiri, dan ia merupakan pengalaman pembelajaran yang hebat untuk mengetahui tentang budaya ini untuk diri saya sendiri,” katanya, sambil menambah bahawa dia mahu anak-anaknya tidak hanya belajar tentang sejarah dari perspektif Amerika.

Mengimbas kembali TikTok tularnya tentang Malaysia, di mana dia mencabar orang yang mungkin merujuk kepada Malaysia dengan istilah yang dipertikaikan, “dunia ketiga”, Werner berkata, “Saya suka membuka perbualan yang sukar, dan saya gembira ia mendapat sambutan yang begitu baik. .”

Menurut senarai klasifikasi negara Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk 2022, Malaysia secara rasminya adalah “negara membangun”, tetapi ia tidak berada dalam senarai negara “kurang maju” di dunia.

Pada tahun 2020, Forbes melaporkan bahawa Malaysia melabur sumber untuk menjadi sebahagian daripada Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi, sebuah kolektif negara maju yang sering dirujuk sebagai “kelab negara kaya”.

Werner berkata dia ingin kembali ke Malaysia untuk perjalanan yang lebih lama, sambil menjelaskan, “Saya tidak tahu mengapa sesetengah orang masih menggunakan istilah ‘dunia ketiga’, tetapi mereka perlu menyemak diri mereka sendiri kerana tempat ini menakjubkan.”

Ramai yang mengulas videonya memberitahu Werner bahawa mereka berasal dari Malaysia, atau mempunyai bendera Malaysia di sebelah nama pengguna mereka.

Pengulas bersetuju bahawa sesetengah orang seolah-olah mempunyai salah tanggapan tentang kehidupan penduduk pelbagai kaum di Malaysia.

“Malangnya … sesetengah orang masih menganggap bahawa rumah kami di atas pokok… lol,” kata satu komen yang mendapat 138 tanda suka.

Pengulas lain berkata mereka bersetuju bahawa adalah salah untuk merujuk Malaysia menggunakan istilah “dunia ketiga”, dan mereka berpendapat orang asing harus melawat negara ini sebelum membuat pertimbangan mengenainya.

Sejak meninggalkan Malaysia, Werner telah kembali ke Thailand dan kini menetap di Tbilisi, Georgia, di mana dia merakam kandungan tentang pengalaman dan perjalanannya.

“Saya gembira untuk menyebarkan keseronokan dan kesedaran tentang budaya yang berbeza,” katanya sambil menambah, “Saya berharap dapat menggalakkan orang ramai keluar dari kotak mereka, pada dasarnya.”

Werner berkata dia mahu kandungannya memberi inspirasi kepada penonton untuk “pergi melihat orang yang berbeza, tempat yang berbeza dan cara hidup yang berbeza.” – SCMP

Berita berkaitan
Timbalan Presiden, bekas Presiden Paraguay dikenakan sekatan AS akibat rasuah
January 27, 2023· Dunia
Menteri sambut pelancong dari China gesa petugas imigresen ditambah di KLIA
January 24, 2023· Isu semasa
Macau Scam: Warga emas kerugian RM140,000
January 17, 2023· Isu semasa
Janji kuota 30 peratus kepada Wanita UMNO dimungkiri Zahid, kata perwakilan
January 12, 2023· Politik
Popular
3 anggota kumpulan pejuang maut pertempuran di Selatan Thailand
January 21, 2023
Tahun baharu bawa gelombang pembunuhan mengerikan di AS
January 25, 2023
Lagi Dunia terkini
Tahun baharu bawa gelombang pembunuhan mengerikan di AS
January 25, 2023 · Dunia
Lagi kejadian tembakan di AS: Tujuh pekerja ladang Asia dibunuh
January 24, 2023 · Dunia
10 maut, 10 cedera ditembak ketika sambut Tahun Baharu Cina
January 23, 2023 · Dunia
Turkiye kutuk keputusan benarkan bakar Al-Quran di Eropah
January 22, 2023 · Dunia
China sahkan sehingga 80 peratus penduduk dijangkiti Covid-19
January 21, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Ustaz Ahmad di majlis kutipan dana PRN Pas Kedah
12 jam lalu
[VIDEO] Noh Omar boleh rayu lagi walaupun sabotaj 16 kali, kata Megat Zulkarnain
13 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok