Tiga dos AstraZeneca berkesan lawan Omicron: Kajian Oxford

December 23, 2021 · Dunia

Tiga dos vaksin Covid-19 AstraZeneca dilaporkan berkesan dalam menangani penularan varian Omicron, kata syarikat farmaseutikal itu hari ini, memetik data daripada kajian makmal Universiti Oxford.

Penemuan daripada kajian itu, yang belum diterbitkan dalam jurnal perubatan untuk semakan pakar lain, sepadan dengan hasil daripada saingan mereka, Pfizer-BioNTech dan Moderna yang juga mendapati bahawa suntikan dos ketiga berkesan terhadap Omicron.

Kajian mengenai vaksin AstraZeneca, Vaxzevria, menunjukkan bahawa selepas tiga dos vaksin, tahap peneutralan terhadap Omicron secara amnya serupa dengan varian Delta selepas dua dos.

Syarikat yang disenaraikan di bursa saham London itu berkata penyelidik Universiti Oxford yang menjalankan kajian itu adalah bebas daripada mereka yang bekerja dengan AstraZeneca.

“Memandangkan kami lebih memahami Omicron, kami percaya kami akan mendapati bahawa tindak balas sel T menyediakan perlindungan tahan lama terhadap penyakit yang teruk dan kemasukan ke hospital,” kata Ketua Penyelidikan dan Pembangunan Biofarmaseutikal AstraZeneca, Mene Pangalos, merujuk kepada komponen kritikal sistem imun yang bertindak balas untuk melawan jangkitan.

Tahap antibodi melawan Omicron selepas suntikan penggalak adalah lebih tinggi daripada antibodi individu yang telah dijangkiti dan pulih secara semula jadi daripada Covid-19, kata pembuat ubat Inggeris-Sweden itu.

Walaupun data awal memberi kesan positif kepada syarikat itu, AstraZeneca berkata mereka sedang bekerjasama dengan rakan kongsinya Universiti Oxford untuk menghasilkan vaksin yang disesuaikan untuk Omicron, menyertai usaha serupa daripada pembuat vaksin lain.

Kajian Oxford menganalisis sampel darah daripada mereka yang dijangkiti Covid-19, mereka yang divaksin dengan dua dos dan dos penggalak, dan mereka yang sebelum ini dijangkiti dengan varian lain yang membimbangkan. Ia termasuk sampel daripada 41 individu yang diberi tiga dos Vaxzevria.

Saintis dan kerajaan seluruh dunia kini sedang berusaha untuk menangani penularan Omicron dengan memperluaskan pemberian vaksin dan terapi, setelah varian itu kini dilaporkan akan menjadi dominan. – Agensi

Berita berkaitan
Sebanyak 32.8 peratus kes baharu Covid-19 di Sarawak disebabkan BA.5
August 11, 2022· Isu semasa
Kempen vaksinasi cacar monyet bermula di Itali
August 9, 2022· Dunia
Kes baharu Covid-19 sebanyak 3,927 dengan enam kematian baharu
August 6, 2022· Isu semasa
Dua peguam Zahid dijangkiti Covid-19, bicara kes rasuah YAB ditangguh
August 5, 2022· Isu semasa
Popular
Dokumen ‘Rahsia Besar’ dirampas dalam serbuan di rumah Trump
August 13, 2022
Kecundang 4-0 kini United berdepan kritikan hebat bekas pemain
August 14, 2022
41 maut, 45 cedera gereja terbakar
August 14, 2022
Lagi Dunia terkini
Budak tiga tahun disembunyikan dalam peti sejuk beku selamat
1 jam lalu · Dunia
41 maut, 45 cedera gereja terbakar
14 jam lalu · Dunia
Kecundang 4-0 kini United berdepan kritikan hebat bekas pemain
14 jam lalu · Dunia
Salman Rushdie ditikam 10 kali
August 14, 2022 · Dunia
Dokumen ‘Rahsia Besar’ dirampas dalam serbuan di rumah Trump
August 13, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
36 minit lalu
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok