Thailand batal darurat, bubar Pusat Pentadbiran Situasi Covid 1 Oktober

August 19, 2022 · Dunia

Perdana Menteri Thailand Prayut Chan-O-Cha pada Jumaat (19 Ogos) meluluskan penarikan dekri darurat dan pembubaran Pusat Pentadbiran Situasi Covid-19 (CCSA) bermula 1 Oktober depan.

Penasihat CCSA Dr Udom Kachintorn berkata langkah itu selaras dengan keputusan kerajaan untuk menurunkan taraf Covid-19 daripada “penyakit berjangkit berbahaya” kepada “penyakit berjangkit di bawah pengawasan”.

Beliau berkata selepas 1 Oktober, Akta Penyakit Berjangkit 2015 akan menjadi undang-undang yang mengawal penularan wabak Covid-19 dan bukannya Dekri Kecemasan Pentadbiran Awam dalam Situasi Kecemasan, yang telah dikuatkuasakan sejak 24 Mac 2020.

Udom menambah bahawa Thailand pada masa ini mempunyai kira-kira 70,000 pesakit Covid-19 yang disahkan sama ada di hospital atau menjalani kuarantin di rumah, dan kebanyakan mereka mempunyai sedikit atau tiada simptom.

CCSA menjangkakan bilangan pesakit baharu kekal rata selama kira-kira sebulan sebelum turun pada pertengahan Oktober.

Udom juga menjangkakan menjelang akhir tahun, bilangan pesakit yang dimasukkan ke hospital akan menurun kepada kira-kira 1,000 orang setiap hari dan jumlah kematian harian akan turun kepada sekitar 10 orang.

“Mulai 1 Oktober, Covid-19 akan menjadi penyakit di bawah pengawasan tetapi bukan endemik, bermakna memakai pelitup muka di tempat awam yang sesak adalah perlu,” katanya.

“Sebelum pembubarannya, CCSA akan mencadangkan garis panduan untuk dipatuhi orang ramai untuk kekal selamat daripada Covid-19, serta arahan tentang cara mendapatkan rawatan setelah penyakit itu diturunkan tarafnya.”

Udom berkata selain ke hospital, pesakit Covid-19 mempunyai pilihan untuk menerima rawatan melalui sistem teleperubatan Pejabat Keselamatan Kesihatan Negara (NHSO).

NHSO telah menggunakan tiga aplikasi untuk rawatan pesakit Covid-19, iaitu Clicknic untuk kumpulan berisiko tinggi (mereka yang berumur lebih 60 tahun atau mengalami mana-mana daripada lapan keadaan kronik), dan Good Doctor Technology serta MorDee, yang hanya cenderung kepada pesakit kategori “hijau” atau mereka yang mempunyai gejala ringan.

Dekri darurat telah dilanjutkan sebanyak 19 kali sejak 24 Mac 2020, bagi membolehkan pihak berkuasa mengawal wabak itu dengan lebih cekap, dengan lanjutan terkini berakhir pada 30 September.

Pada Jumaat, Thailand merekodkan 2,110 kes Covid-19 yang disahkan dan 27 kematian, manakala 2,028 pesakit telah pulih dan dibenarkan keluar dari hospital. – Agensi

Berita berkaitan
Ku Li bidas keputusan UMNO mahu PRU-15 semasa banjir ikut nafsu semata-mata
1 jam lalu· Politik
PAS aktifkan jentera pilihan raya selepas UMNO desak PM bubar Parlimen
2 jam lalu· Politik
Ejen produk kosmetik yang diculik berjaya diselamatkan: Polis
September 30, 2022· Isu semasa
Buat PRU-15 selepas bentang Bajet 2023 itu satu ‘penipuan’, kata penganalisis
September 29, 2022· Isu semasa
Popular
Yusuf Qaradawi menghembuskan nafas terakhir pada usia 96 tahun
September 26, 2022
Rizab gas dimiliki Rusia selama 62 tahun
September 29, 2022
Lagi Dunia terkini
23 pelajar sedang duduki ujian ke universiti maut serangan bom
21 jam lalu · Dunia
Rizab gas dimiliki Rusia selama 62 tahun
September 29, 2022 · Dunia
Mahkamah Tentera Myanmar hukum penjara tiga tahun ke atas Suu Kyi
September 29, 2022 · Dunia
Rakyat Kuwait mula mengundi pilih Parlimen baharu
September 29, 2022 · Dunia
Taufan Ian, ribut paling kuat landa AS rempuh Florida awal pagi tadi
September 29, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
11 jam lalu
[VIDEO] 4 wilayah Ukraine jadi milik Rusia
12 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok