Thai rancang beli lapan F-35 Stealth

Tentera Udara Diraja Thailand (RTAF) sedang mengintai bagi memperoleh lapan jet F-35 Stealth buatan Amerika Syarikat (AS), pesawat perang paling canggih di dunia, untuk mengukuhkan pertahanan negara, kata Panglima RTAF Napadej Dhupatemiya.

Menurutnya tentera udara memerlukan armada jet pejuang baharu memandangkan pesawat F-5 dan F-16 yang sudah berusia telah beroperasi selama lebih tiga dekad.

Apabila pesawat semakin tua, kos penyelenggaraan dan risiko keselamatan berkemungkinan meningkat, katanya.

Jet F-35 stealth, dikeluarkan gergasi pertahanan AS, Lockheed Martin, muncul sebagai pilihan terbaik kerana kosnya lebih rendah, turun kepada AS$82 juta setiap satu, berbanding AS$142 juta ketika model itu mula-mula memasuki pasaran, katanya .

Dengan Saab Gripen buatan Sweden baharu berharga $85 juta seunit sebelum ini, produk Lockheed Martin tidak mampu diperoleh, kata Napadej.

Katanya, bergantung pada rundingan, harga unit F-35 boleh diturunkan kepada hanya melebihi $70 juta setiap satu.

Napadej berkata perancangan bajet untuk proses pemerolehan F-35 akan dimulakan pada tahun fiskal 2023, dan tentera udara bersedia untuk menjawab semua soalan jika ia memilih untuk meneruskan pembelian itu.

Sebuah panel akan ditubuhkan untuk mengkaji program perolehan pesawat bagi mewajarkan permintaan tentera udara, katanya.

Menurut Napadej, tentera udara bukan membeli senjata tetapi meningkatkan langkah keselamatan untuk melindungi rakyat dan kepentingan negara.
Beliau melahirkan keyakinan bahawa jika orang ramai sehaluan dengan tentera udara, mereka akan menyokong program itu.

Memandangkan kelebihan teknologi yang ada, jet F-35 sesuai dengan keperluan negara untuk meningkatkan kuasa udaranya, bahagian penting dalam peperangan moden, katanya.

Tentera udara menyedari kekangan bajet yang disebabkan oleh pandemik Covid-19, katanya, sambil menyatakan bahawa RTAF merancang membuat pembelian secara berperingkat dan memilih produk berkualiti tinggi yang datang dengan pemindahan pengetahuan teknikal.

Napadej berkata tentera udara juga berminat dalam operasi udara moden, terutamanya yang melibatkan Loyal Wingman, sebuah kenderaan udara tanpa pemandu, dalam peperangan.

Dibangunkan oleh tentera udara Australia dan Boeing, ia terbang dalam pasukan dengan pesawat lain untuk memberikan sokongan dan ia boleh dipasang dengan sistem senjata, katanya.

Di bawah rancangan itu, jet pejuang baharu itu akan ditempatkan di Pangkalan Udara Nakhon Ratchasima. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR