Tesla disaman seorang pemandu teksi selepas kenderaan gagal dikawal

Seorang pemandu teksi kereta elektrik pintar, Tesla Model 3 di Paris yang terlibat dalam kemalangan dan membunuh seorang individu bertindak memfailkan aduan undang-undang terhadap pembuat kereta Amerika Syarikat itu, kata peguamnya.

Kerajaan Perancis berkata beberapa hari selepas kemalangan itu, pihak Tesla (TSLA.O) memberitahu tiada tanda berlakunya kerosakan teknikal pada kenderaan tersebut.

Sarah Saldmann berkata anak guamnya pada Jumaat memfailkan aduan jenayah kepada pendakwa raya di Versailles atas tuduhan Tesla¬† “meletak nyawa orang lain dalam bahaya”.

Namun, pihak Tesla tidak memberi jawapan balas terhadap pertanyaan e-mel untuk memberi komen berhubung isu tersebut.

Pemandu teksi itu tidak bertugas ketika kemalangan tersebut berlaku, tetapi kereta Tesla itu secara tiba-tiba melanggar tiang besi, deretan basikal sewa dan tong kitar semula yang penuh dengan kaca, lalu kemudiaannya melanggar seorang pejalan kaki dan sebuah van sebelum akhirnya berhenti, kata saksi mengenai kemalangan.

Selepas kemalangan, pemandu teksi yang tidak dinamakan itu memberitahu polis kereta Tesla itu memecut dengan sendiri dan tidak sempat dapat menekan brek.

Pemandu teksi tersebut masih dalam siasatan polis atas tuduhan membunuh tetapi tidak didakwa dan juga sudah didapati negatif dalam ujian alkohol selepas kemalangan itu.

Pejabat pendakwa raya di Versailles akan memutuskan sama ada Tesla mempunyai kes untuk dijawab.

Dalam kes-kes sebelum ini, Tesla akan mengumpul data terperinci daripada alat pengesan dan kamera yang terdapat pada kenderaan tersebut untuk mencabar tuduhan kemalangan yang berlaku disebabkan teknologi tidak berfungsi.

BERITA BERKAIT
POPULAR