Taufan Ian, ribut paling kuat landa AS rempuh Florida awal pagi tadi

September 29, 2022 · Dunia

Taufan Ian merempuh Pantai Teluk Florida dengan kekuatan dahsyat pada Rabu (28 September 2022), menghasilkan deruan angin, hujan lebat dan gelombang ombak laut yang berbahaya, menjadikannya salah satu ribut paling kuat di Amerika Syarikat (AS) dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Ian mendarat pada jam 3.05 petang tempatan (3.05 pagi Khamis waktu Malaysia) berhampiran Cayo Costa, sebuah pulau penghalang di barat Fort Myers, sebagai taufan Kategori 4, dengan angin berkelajuan sehingga 150bs/j (241km/j), kata National Pusat Taufan (NHC) AS.

Kelajuan angin ribut menjadikannya tidak disebut Kategori 5 pada skala Saffir-Simpson, klasifikasi paling teruk untuk ribut dengan angin berterusan maksimum sekurang-kurangnya 157bs/j.

Kira-kira 90 minit kemudian, NHC melaporkan Ian telah berpindah ke daratan Florida di sebelah selatan bandar tepi Pelabuhan Punta Gorda, dengan kelajuan angin turun pada 145bs/j.

Gabenor Ron DeSantis berkata Taufan Ian telah mencetus ribut yang mengancam nyawa – gelombang air laut yang dipacu angin membanjiri sepanjang pantai – sehingga 12 kaki (3.7 meter) di beberapa tempat.

Peramal juga memberi amaran tentang ribut petir yang kuat dan kemungkinan puting beliung, dengan hujan sehingga dua kaki dijangka di bahagian tengah Florida ketika ribut itu bergerak lebih jauh ke pedalaman.

“Ini adalah ribut yang akan kita bincangkan selama bertahun-tahun akan datang, satu peristiwa bersejarah,” kata Ken Graham, Pengarah Perkhidmatan Cuaca Negara (NWS).

Florida yang menempatkan banyak kediaman, pantai berpasir yang berbatu-batu panjang, hotel peranginan dan pelbagai taman rumah mudah alih, menjadi kegemaran pesara dan pelancong. Tetapi ribut itu kemudian mengubah bandar pantai yang indah menjadi zon bencana.

Sejam selepas mendarat, video yang disiarkan di media sosial dan stesen TV tempatan menunjukkan air yang didorong oleh gelombang ribut melanda beberapa komuniti, hampir sampai ke paras bumbung.

Bandar Fort Myers Beach hampir ditenggelami banjir, dan runtuhan rumah boleh dilihat terapung di hilir, bersama-sama dengan kenderaan.

Pemandangan Pulau Sanibel yang disiarkan di Twitter menunjukkan lautan meluru ke atas tembok laut dan memancar ke kolam renang hotel dan resort.

Video lain dari pulau itu menunjukkan jalan raya ditenggelami gelombang ribut, naik ke puncak papan tanda jalan, dengan pokok palma tumbang ke tepi di tengah-tengah hujan lebat yang hampir menutup penglihatan, ketika ombak menghempas pantai.

Dari segi kelajuan anginnya yang berterusan, yang memuncak sehingga 155bs/j sebelum mendarat, Ian berada di kedudukannya sebagai salah satu taufan paling ganas yang melanda tanah besar AS sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Sebagai perbandingan, Taufan Michael melanda darat Florida pada 2018 dengan angin stabil 155bs/j, manakala tahun lalu, Taufan Ida membawa angin berkelajuan 150bs/j apabila ia mendarat di Louisiana.

The Weather Channel melaporkan bahawa Ian mendarat di titik yang sama di Cayo Costa di mana Taufan Charley membadai pada 2004 sebagai ribut Kategori 4.

Kedua-dua taufan itu membawa angin 150bs/j di daratan. Ian memadamkan kuasa kepada sekurang-kurangnya 1.1 juta rumah dan perniagaan setakat ini, lapor pihak berkuasa utiliti tempatan.

Cuba masih bergelut untuk memulihkan kuasa sehari selepas Ian melanda pulau itu, dengan kebanyakan 11 juta penduduk negara Caribbean itu masih dalam kegelapan.

NHC berkata angin kuat akan memanjang ke luar sehingga 45 batu (75km) dari pusat Ian, dengan ribut tropika mencecah sejauh 175 batu (280km).

Walaupun Ian melanda Pantai Teluk Florida dengan angin kencang dan hujan lebat pada jam-jam terakhir sebelum ia melanda daratan, pihak berkuasa memberi amaran kepada penduduk bahawa sudah terlambat bagi sesiapa yang masih belum berpindah untuk berbuat demikian dengan selamat.

Awal minggu ini, pihak berkuasa memberitahu lebih 2.5 juta penduduk untuk berpindah. – Reuters

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Ringgit merosot lagi pada awal sesi dagangan.
October 31, 2022· Isu semasa
Besut dilanda ribut, rumah, sekolah rosak teruk
October 20, 2022· Isu semasa
Ringgit jatuh lagi berbanding dolar AS
October 11, 2022· Isu semasa
Banjir landa negara jiran Thailand, sungai melimpah
October 11, 2022· Dunia
Popular
Dua maut, lapan cedera serangan bunuh diri di balai polis Bandung
December 7, 2022
Singapura beri amaran kesan buruk, eraksi berpanjangan kopi Pejuang
May 26, 2022
Gempa bumi 6.4 magnitud gegar Jawa Barat petang tadi
December 3, 2022
Lagi Dunia terkini
Dua maut, lapan cedera serangan bunuh diri di balai polis Bandung
9 jam lalu · Dunia
Gempa bumi 6.4 magnitud gegar Jawa Barat petang tadi
December 3, 2022 · Dunia
Jeddah banjir besar selepas 13 tahun
November 24, 2022 · Dunia
Piala Dunia: Jepun cipta kejutan, malukan juala empat kali Jerman
November 23, 2022 · Dunia
Korban gempa bumi di Jawa barat meningkat kepada 268 orang
November 22, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Satu lagi laporan polis dakwa Anwar ligat fitnah Perikatan
9 jam lalu
[VIDEO] Laporan polis dakwa Anwar fitnah Perikatan dibiayai syarikat judi
16 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok