Taliban bentuk tribunal tentera kuat kuasa undang-undang Islam

Kerajaan sementara Taliban hari ini mengumumkan pembentukan tribunal tentera untuk menguatkuasakan undang-undang Islam di Afghanistan.

Tribunal itu dibentuk atas perintah pemimpin tertinggi Taliban, Hebatullah Akhundzada untuk menguatkuasakan undang-undang syariah dan pembaharuan sosial, kata Enamullah Samangani, timbalan jurucakap kumpulan Taliban dalam satu kenyataan.

Obaidullah Nezami dilantik sebagai pengerusi tribunal, sementara Seyed Aghaz dan Zahed Akhundzadeh, sebagai timbalannya, kata kenyataan itu.

Tribunal tentera akan mempunyai kuasa untuk mentafsir peraturan syariah, mengeluarkan dekri yang berkaitan dengan undang-undang sivil Islam dan perundangan dalam kes peringkat tinggi, dan juga mendaftarkan aduan, tindakan undang-undang, dan petisyen terhadap pegawai Taliban dan anggota polis, tentera, dan unit perisikan.

Berikutan jatuhnya kerajaan yang disokong Barat dan Taliban kembali berkuasa pada Ogos, sistem perundangan kekal lumpuh, dan pejuang Taliban dikatakan menguatkuasakan undang-undang dan ketenteraman.

Sementara itu, Direktorat Perisikan Tinggi, Jabatan Risikan Taliban, berkata kadar jenayah telah menurun, dengan 82 penculik dan berpuluh-puluh pencuri ditahan sejak mereka mengambil alih kuasa pada Ogos.

Terdahulu, Hassan Akhund, pemangku perdana menteri, mengarahkan pegawai untuk menyiasat kes “penangkapan dan penyeksaan” Allah Gul Mujahid, bekas anggota Wolesi Jirga (dewan bawahan).

Ia susulan video viral Mujahid dipukul dan dihina oleh tentera Taliban yang disiarkan di media sosial. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR