Tak perlu kuarantin, tapi pakai pelitup muka 10 hari: CDC

August 12, 2022 · Dunia

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat (AS) memaklumkan bahawa mereka tidak lagi mencadangkan supaya orang dewasa dan kanak-kanak yang terdedah kepada Covid-19, dikuarantin.

CDC juga membatalkan dasar yang dipanggil “test-to-stay” yang mencadangkan kanak-kanak yang terdedah kepada Covid-19 mendapatkan ujian negatif untuk kekal di dalam bilik darjah atau dalam pusat penjagaan kanak-kanak.

“Kemas kini ini memudahkan sekolah menilai risiko dan membuat tindakan yang perlu untuk melindungi pelajar dan kakitangan mereka,” kata Dr Greta Massetti, Ketua Cawangan Epidemiologi dan Pencegahan Lapangan CDC, seperti dilapor Bloomberg.

Agensi kesihatan yang berpangkalan di Atlanta itu mengeluarkan satu set cadangan baharu tentang cara rakyat AS harus menangani wabak yang sentiasa berkembang itu.

Dr Massetti berkata sebab CDC mengesyorkan semula “test-to-stay” adalah kerana agensi itu secara amnya membatalkan garis panduan kuarantinnya, dan dasar itu direka untuk menjadi alternatif kepada kuarantin.

“Matlamat kami adalah untuk menyediakan panduan mampan yang membolehkan fleksibiliti dan memastikan semua orang mempunyai akses kepada maklumat untuk melindungi diri mereka dan orang lain,” kata Dr Massetti.

CDC juga tidak lagi membuat perbezaan dalam status vaksinasi untuk tempat kerja atau tempat lain yang menjalankan pemeriksaan.

Ia pernah mengesyorkan saringan hanya untuk orang yang tidak divaksinasi atau tidak meneruskan suntikan kedua dan penggalak. Tetapi agensi itu kini mengatakan bahawa semua orang harus menjalani saringan.

Dr Massetti berkata perubahan itu mencerminkan data yang menunjukkan 95 peratus penduduk mempunyai perlindungan, sama ada daripada jangkitan atau vaksinasi.

“Adalah paling masuk akal untuk tidak membezakan panduan kami atau cadangan kami berdasarkan status vaksinasi pada masa ini,” katanya.

CDC mencadangkan bahawa mereka yang terdedah kepada Covid-19 harus memakai pelitup muka ketika berada di sekeliling orang lain di dalam rumah, sambil memantau simptom, selama 10 hari.

Orang ramai juga perlu melakukan ujian lima hari selepas pendedahan atau lebih awal jika mengalami gejala, kata CDC.

Panduan itu adalah sama untuk orang yang telah divaksinasi dan yang tidak divaksinasi. Kanak-kanak di bawah umur dua tahun, bagaimanapun, tidak boleh memakai pelitup muka, menurut agensi itu.

Orang yang dijangkiti Covid-19 boleh menamatkan pengasingan pada hari keenam atau kemudian jika mereka tidak pernah mengalami simptom atau jika mereka bebas daripada demam selama 24 jam dan gejala lain telah bertambah baik, kata CDC.

Jika terdapat tahap penularan komuniti yang tinggi, CDC mencadangkan protokol saringan untuk situasi seperti sukan, hubungan rapat dalaman atau acara besar lain.

Berita berkaitan
Usul pindah RM21 bilion kepada Kumpulan Wang Pembangunan diluluskan
November 30, 2023· Isu semasa
Najib pulang ke Penjara Kajang selepas terima rawatan
November 5, 2023· Politik
Semoga cepat sembuh, doa Muhyiddin kepada Najib yang sedang dirawat
November 4, 2023· Politik
Kedutaan AS hantar tiga notis kepada Malaysia berhubung isu Palestine
October 31, 2023· Isu semasa
Popular
Ahli arkeologi Mesir temukan kota kuno terbesar zaman Firaun
April 10, 2021
Lagi Dunia terkini
Konflik Gaza: Angka korban mangsa kekejaman Zionis meningkat 14,532 orang
November 23, 2023 · Dunia
Ancaman Israel guna senjata nuklear dikecam negara-negara Arab
November 6, 2023 · Dunia
Israel melakukan jenayah perang, dakwa Menteri Luar Jordan
November 6, 2023 · Dunia
Internet dan telefon tidak dapat diakses di utara Semenanjung Gaza: Laporan
October 30, 2023 · Dunia
Letupan bom dan insiden berbalas tembakan di Tak Bai
October 21, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Tuan Guru Hadi di Grand Finale PRK Kemaman
8 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Radzi Jidin di Grand Finale PRK Kemaman
9 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok