Tak perlu kuarantin, tapi pakai pelitup muka 10 hari: CDC

August 12, 2022 · Dunia

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat (AS) memaklumkan bahawa mereka tidak lagi mencadangkan supaya orang dewasa dan kanak-kanak yang terdedah kepada Covid-19, dikuarantin.

CDC juga membatalkan dasar yang dipanggil “test-to-stay” yang mencadangkan kanak-kanak yang terdedah kepada Covid-19 mendapatkan ujian negatif untuk kekal di dalam bilik darjah atau dalam pusat penjagaan kanak-kanak.

“Kemas kini ini memudahkan sekolah menilai risiko dan membuat tindakan yang perlu untuk melindungi pelajar dan kakitangan mereka,” kata Dr Greta Massetti, Ketua Cawangan Epidemiologi dan Pencegahan Lapangan CDC, seperti dilapor Bloomberg.

Agensi kesihatan yang berpangkalan di Atlanta itu mengeluarkan satu set cadangan baharu tentang cara rakyat AS harus menangani wabak yang sentiasa berkembang itu.

Dr Massetti berkata sebab CDC mengesyorkan semula “test-to-stay” adalah kerana agensi itu secara amnya membatalkan garis panduan kuarantinnya, dan dasar itu direka untuk menjadi alternatif kepada kuarantin.

“Matlamat kami adalah untuk menyediakan panduan mampan yang membolehkan fleksibiliti dan memastikan semua orang mempunyai akses kepada maklumat untuk melindungi diri mereka dan orang lain,” kata Dr Massetti.

CDC juga tidak lagi membuat perbezaan dalam status vaksinasi untuk tempat kerja atau tempat lain yang menjalankan pemeriksaan.

Ia pernah mengesyorkan saringan hanya untuk orang yang tidak divaksinasi atau tidak meneruskan suntikan kedua dan penggalak. Tetapi agensi itu kini mengatakan bahawa semua orang harus menjalani saringan.

Dr Massetti berkata perubahan itu mencerminkan data yang menunjukkan 95 peratus penduduk mempunyai perlindungan, sama ada daripada jangkitan atau vaksinasi.

“Adalah paling masuk akal untuk tidak membezakan panduan kami atau cadangan kami berdasarkan status vaksinasi pada masa ini,” katanya.

CDC mencadangkan bahawa mereka yang terdedah kepada Covid-19 harus memakai pelitup muka ketika berada di sekeliling orang lain di dalam rumah, sambil memantau simptom, selama 10 hari.

Orang ramai juga perlu melakukan ujian lima hari selepas pendedahan atau lebih awal jika mengalami gejala, kata CDC.

Panduan itu adalah sama untuk orang yang telah divaksinasi dan yang tidak divaksinasi. Kanak-kanak di bawah umur dua tahun, bagaimanapun, tidak boleh memakai pelitup muka, menurut agensi itu.

Orang yang dijangkiti Covid-19 boleh menamatkan pengasingan pada hari keenam atau kemudian jika mereka tidak pernah mengalami simptom atau jika mereka bebas daripada demam selama 24 jam dan gejala lain telah bertambah baik, kata CDC.

Jika terdapat tahap penularan komuniti yang tinggi, CDC mencadangkan protokol saringan untuk situasi seperti sukan, hubungan rapat dalaman atau acara besar lain.

Berita berkaitan
Bajet 2023 kekal fokus bina semula, kukuhkan ekonomi
September 29, 2022· Isu semasa
Semakan keperluan pemakaian pelitup muka dalam kapal terbang
September 29, 2022· Isu semasa
Apa jasa Zahid pulihkan negara selain desak PRU awal dan jatuhkan kerajaan?
September 29, 2022· Politik
Selepas Muhyiddin gesa tangani isu inflasi dan nilai ringgit, baharu Anwar desak
September 28, 2022· Politik
Popular
Taufan Ian, ribut paling kuat landa AS rempuh Florida awal pagi tadi
September 29, 2022
Thailand kembali kepada normal
October 1, 2022
Rizab gas dimiliki Rusia selama 62 tahun
September 29, 2022
Lagi Dunia terkini
Thailand kembali kepada normal
7 jam lalu · Dunia
23 pelajar sedang duduki ujian ke universiti maut serangan bom
September 30, 2022 · Dunia
Rizab gas dimiliki Rusia selama 62 tahun
September 29, 2022 · Dunia
Mahkamah Tentera Myanmar hukum penjara tiga tahun ke atas Suu Kyi
September 29, 2022 · Dunia
Rakyat Kuwait mula mengundi pilih Parlimen baharu
September 29, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
October 1, 2022
[VIDEO] 4 wilayah Ukraine jadi milik Rusia
October 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok