Tahun baharu bawa gelombang pembunuhan mengerikan di AS

January 25, 2023 · Dunia

Setahun lalu, Amerika Syarikat (AS) merekodkan serangan senjata maut pertamanya pada 23 Januari, dan pada tarikh sama tahun ini, terdapat enam pembunuhan besar-besaran yang telah meragut 39 nyawa, menyebabkan masyarakat di seluruh negara itu mengalami kejutan akibat keganasan.

Sebelas orang terbunuh ketika mereka menyambut Tahun Baharu Cina di sebuah dewan tarian yang popular dengan warga Asia Amerika yang lebih tua.

Tujuh pekerja ladang Cina dan Latin terbunuh di tengah-tengah keindahan Half Moon Bay di California yang tenang, sementara seorang ibu muda dan bayinya ditembak mati dalam serangan yang mengorbankan enam orang dari lima generasi keluarganya.

“Pada akhirnya, terdapat terlalu banyak senjata api di negara ini. Dan mesti ada perubahan. Ini bukan cara yang boleh diterima oleh masyarakat moden untuk hidup dan menjalankan hal ehwalnya,” kata Presiden Lembaga Penyelia Daerah San Mateo, Dave Pine pada Isnin, susulan kejadian tembakan di ladang cendawan kira-kira 30 batu (48 kilometer) di selatan San Francisco.

Berita sedih dari Half Moon Bay menyusul ketika warga California masih terkejut dengan pembunuhan beramai-ramai hujung minggu di kelab tarian di Monterey Park, sebuah komuniti Asia Amerika yang sibuk di pinggir timur Los Angeles.

Rakyat AS dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah belajar untuk menanggung serangan tembakan besar-besaran di gereja dan kedai runcit, konsert, taman, di dalam rumah rakan dan jiran.

Keganasan boleh berpunca daripada kebencian terhadap komuniti lain, rungutan dalam kumpulan, rahsia dalam keluarga dan kepahitan hidup dalam kalangan rakan sekerja. Tetapi ia sering berakhir apabila seorang lelaki yang berdendam memiliki pistol.

Kadang-kadang, tidak jelas dendam mencetuskan ledakan serangan yang membunuh itu.

“Tiada jelas konflik antara pihak. Lelaki itu baru masuk dan mula menembak,” kata Ketua Polis Yakima Matt Murray selepas tiga orang ditembak mati di sebuah kedai serbaneka Circle K di Washington awal Selasa (24 Januari 2023), kejadian terbaharu selepas serangan di California.

Pangkalan data pembunuhan beramai-ramai yang diselenggarakan oleh The Associated Press, USA Today dan Northeastern University menunjukkan permulaan 2023 sangat mematikan.

Pertumpahan darah bermula pada 4 Januari, apabila seorang lelaki Utah, disiasat tetapi tidak pernah didakwa atas aduan penderaan kanak-kanak 2020, menembak dan membunuh isteri, ibu dan lima anak mereka sebelum membunuh dirinya sendiri.

Pangkalan data menunjukkan 2,793 orang telah kehilangan nyawa mereka dalam pembunuhan beramai-ramai – yang melibatkan empat atau lebih mangsa, tidak termasuk pembunuh – sejak 2006.

Dan gelombang keganasan baru-baru ini menyusuli lonjakan pada 2022, apabila AS merekodkan 42 pembunuhan besar-besaran, jumlah kedua tertinggi dalam jangka masa itu.

Malah tembakan yang meragut lebih sedikit nyawa, atau tiada langsung, boleh mengejutkan, seperti yang berlaku di Virginia bulan ini apabila seorang budak lelaki berusia 6 tahun menembak dan mencederakan gurunya di hadapan rakan sekelasnya, sementara dua pelajar remaja terbunuh pada Isnin dalam tembakan sekolah di Iowa.

Dalam penembakan malam Sabtu lalu di Monterey Park, 11 orang maut dan sembilan yang lain cedera apabila seorang lelaki berusia 72 tahun melepaskan tembakan di Studio Tarian Star Ballroom, hanya beberapa jam selepas berpuluh-puluh ribu orang bersuka ria memenuhi jalanan berhampiran untuk menyambut perayaan Tahun Baru Cina.

Lelaki bersenjata itu membunuh diri ketika polis menghampiri vannya pada hari berikutnya.

Sehari kemudian, suspek berusia 66 tahun yang terlibat dalam kejadian tembak di Half Moon Bay ditahan di tempat letak kereta sebuah balai polis. Dalam kedua-dua kes, penyiasat masih cuba untuk mengetahui apa yang mendorong tembakan itu.

“Kami tidak mempunyai masa untuk bersedih terhadap mereka yang maut dalam insiden tembakan di Monterey Park. Keganasan senjata api mesti dihentikan,” kata Pine. – AP

Berita berkaitan
Timbalan Presiden, bekas Presiden Paraguay dikenakan sekatan AS akibat rasuah
January 27, 2023· Dunia
Ringgit merosot lagi pada awal sesi dagangan.
October 31, 2022· Isu semasa
Ringgit jatuh lagi berbanding dolar AS
October 11, 2022· Isu semasa
Nasib M40 masih tidak terbela?
October 10, 2022· Isu semasa
Popular
PM New Zealand umum letak jawatan 
January 19, 2023
Tujuh minggu tempoh masa dapat permit kenderaan masuk Singapura
April 9, 2022
3 anggota kumpulan pejuang maut pertempuran di Selatan Thailand
January 21, 2023
Turkiye kutuk keputusan benarkan bakar Al-Quran di Eropah
January 22, 2023
Lagi Dunia terkini
Lagi kejadian tembakan di AS: Tujuh pekerja ladang Asia dibunuh
January 24, 2023 · Dunia
10 maut, 10 cedera ditembak ketika sambut Tahun Baharu Cina
January 23, 2023 · Dunia
Turkiye kutuk keputusan benarkan bakar Al-Quran di Eropah
January 22, 2023 · Dunia
China sahkan sehingga 80 peratus penduduk dijangkiti Covid-19
January 21, 2023 · Dunia
3 anggota kumpulan pejuang maut pertempuran di Selatan Thailand
January 21, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Ramai dah mula sedar, UMNO tak peduli orang Melayu
13 jam lalu
[VIDEO] Terserah kepada KJ sertai Bersatu
16 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok