Singapura tak wajibkan pelitup muka mulai 29 Ogos

August 24, 2022 · Dunia

Mulai Isnin depan (29 Ogos), Singapura tidak lagi mewajibkan pemakaian pelitup muka, kecuali di dalam pengangkutan awam dan fasiliti kesihatan, kata Timbalan Perdana Menteri Lawrence Wong hari ini (Rabu 24 Ogos).

Pelitup muka masih perlu dipakai dalam sistem pengangkutan seperti MRT, LRT dan bas awam, serta dalam kemudahan pengangkutan awam tertutup seperti stesen bas dan platform MRT, kata Wong, pada sidang media pasukan petugas Covid-19 dianggotai pelbagai kementerian.

Bagaimanapun, pemakaian pelitup muka dikecualikan di lapangan terbang.

Pelitup muka akan menjadi pilihan pada mod pengangkutan persendirian seperti teksi, bas sekolah dan perkhidmatan bas persendirian, kata Kementerian Kesihatan (MOH) dalam kenyataan media berasingan hari ini.

“Pemandu teksi boleh mencadangkan dan meminta penumpang memakai pelitup muka, tetapi tidak ada undang-undang mewajibkannya. Ini tidak boleh dikuatkuasakan, tidak ada asas undang-undang untuk pemandu teksi mengatakan anda perlu memakainya. Ia adalah pilihan,” kata Wong.

Kemudahan penjagaan kesihatan, rumah jagaan dan ambulans akan mematuhi keperluan pemakaian pelitup muka mer mereka. Ini termasuk rumah kebajikan dan perlindungan untuk orang tua, serta rumah orang dewasa.

Mengenai penerbangan, keperluan memakai pelitup muka akan bergantung kepada peraturan atau undang-undang di negara destinasi serta syarikat penerbangan, kata Pengarah Perkhidmatan Perubatan MOH, Kenneth Mak.

“Di mana terdapat keperluan mandatori untuk memakai… pelitup muka mesti dipakai dalam penerbangan itu sendiri.”

Tetapi penumpang tidak perlu berbuat demikian dalam penerbangan ke atau dari negara yang tidak wajib memakai pelitup muka – selagi syarikat penerbangan itu tidak mempunyai keperluan sedemikian, tambahnya.

Perdana Menteri Lee Hsien Loong pertama kali mengumumkan kelonggaran syarat pemakaian pelitup muka Singapura dalam ucapan Perhimpunan Hari Kebangsaan Ahad lalu.

Wong berkata pelitup muka tetap diperlukan di dalam pengangkutan awam dan kemudahan penjagaan kesihatan kerana ia adalah “kawasan di mana perkhidmatan penting dilakukan di ruang tertutup dan sesak, dan yang sering digunakan oleh mereka yang terdedah kepada Covid-19”.

Menjawab soalan wartawan tentang sama ada majikan boleh mewajibkan pemakaian pelitup muka di tempat kerja, Wong berkata mereka mempunyai budi bicara untuk membuat keputusan.

“Pilihan itu kekal kerana kami menarik balik keperluan mandatori untuk memakai pelitup muka. Tetapi ia adalah pilihan, majikan boleh memilih untuk membuat keputusan.

“Untuk perkara itu, dalam tetapan tertentu, pengawal selia industri mungkin juga memutuskan bahawa ia adalah keperluan keselamatan,” katanya.

Sebagai contoh, pengendali makanan masih perlu memakai pelitup dan pelindung muka yang tidak dianggap sebagai “penghalang fizikal” kerana ruang di bahagian bawah perisai pelindung boleh menyebabkan pencemaran makanan, kata Agensi Makanan Singapura.

Ini terpakai kepada semua pekerja yang menjual atau menyediakan makanan dan minuman, termasuk pusat penjaja, kedai kopi, restoran dan pasar raya, serta perniagaan bukan runcit seperti pemprosesan makanan dan rumah penyembelihan.

Pakar juga menasihatkan bahawa orang tua dan orang yang lemah imun harus terus memakai pelitup muka dalam keadaan tertutup yang sesak untuk mengurangkan risiko mereka dijangkiti sebarang jangkitan pernafasan, kata MOH.

Berita berkaitan
Kemalangan van di Balik Pulau korbankan seorang warga Singapura
September 25, 2023· Isu semasa
PMX kata 47 kes mahkamah Zahid dihentikan kerana boleh dipersoalkan: Laporan
September 15, 2023· Politik
Mahkamah serah pasport sementara kepada Rosmah untuk Singapura
August 17, 2023· Isu semasa
Rosmah mohon dapatkan pasport sementara ke Singapura
August 16, 2023· Isu semasa
Popular

Sorry. No data so far.

Lagi Dunia terkini
Mangsa maut gempa bumi di Maghribi cecah 2,800 orang
September 12, 2023 · Dunia
Suhu dunia rekod hari paling panas
July 5, 2023 · Dunia
Gunung Semeru di Indonesia meletus, muntahkan abu
June 22, 2023 · Dunia
Letusan gunung berapi di Filipina punca penduduk jatuh sakit
June 19, 2023 · Dunia
Suhu bumi paling panas direkodkan awal Jun
June 16, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Rakyat jangan emosi warga asing beli barangan subsidi, isu sengaja diperbesarkan
16 jam lalu
[VIDEO] Saya bukan saintis, boleh belajar proses REE dari Lynas, kata menteri
20 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok