Singapura tak wajibkan pelitup muka mulai 29 Ogos

August 24, 2022 · Dunia

Mulai Isnin depan (29 Ogos), Singapura tidak lagi mewajibkan pemakaian pelitup muka, kecuali di dalam pengangkutan awam dan fasiliti kesihatan, kata Timbalan Perdana Menteri Lawrence Wong hari ini (Rabu 24 Ogos).

Pelitup muka masih perlu dipakai dalam sistem pengangkutan seperti MRT, LRT dan bas awam, serta dalam kemudahan pengangkutan awam tertutup seperti stesen bas dan platform MRT, kata Wong, pada sidang media pasukan petugas Covid-19 dianggotai pelbagai kementerian.

Bagaimanapun, pemakaian pelitup muka dikecualikan di lapangan terbang.

Pelitup muka akan menjadi pilihan pada mod pengangkutan persendirian seperti teksi, bas sekolah dan perkhidmatan bas persendirian, kata Kementerian Kesihatan (MOH) dalam kenyataan media berasingan hari ini.

“Pemandu teksi boleh mencadangkan dan meminta penumpang memakai pelitup muka, tetapi tidak ada undang-undang mewajibkannya. Ini tidak boleh dikuatkuasakan, tidak ada asas undang-undang untuk pemandu teksi mengatakan anda perlu memakainya. Ia adalah pilihan,” kata Wong.

Kemudahan penjagaan kesihatan, rumah jagaan dan ambulans akan mematuhi keperluan pemakaian pelitup muka mer mereka. Ini termasuk rumah kebajikan dan perlindungan untuk orang tua, serta rumah orang dewasa.

Mengenai penerbangan, keperluan memakai pelitup muka akan bergantung kepada peraturan atau undang-undang di negara destinasi serta syarikat penerbangan, kata Pengarah Perkhidmatan Perubatan MOH, Kenneth Mak.

“Di mana terdapat keperluan mandatori untuk memakai… pelitup muka mesti dipakai dalam penerbangan itu sendiri.”

Tetapi penumpang tidak perlu berbuat demikian dalam penerbangan ke atau dari negara yang tidak wajib memakai pelitup muka – selagi syarikat penerbangan itu tidak mempunyai keperluan sedemikian, tambahnya.

Perdana Menteri Lee Hsien Loong pertama kali mengumumkan kelonggaran syarat pemakaian pelitup muka Singapura dalam ucapan Perhimpunan Hari Kebangsaan Ahad lalu.

Wong berkata pelitup muka tetap diperlukan di dalam pengangkutan awam dan kemudahan penjagaan kesihatan kerana ia adalah “kawasan di mana perkhidmatan penting dilakukan di ruang tertutup dan sesak, dan yang sering digunakan oleh mereka yang terdedah kepada Covid-19”.

Menjawab soalan wartawan tentang sama ada majikan boleh mewajibkan pemakaian pelitup muka di tempat kerja, Wong berkata mereka mempunyai budi bicara untuk membuat keputusan.

“Pilihan itu kekal kerana kami menarik balik keperluan mandatori untuk memakai pelitup muka. Tetapi ia adalah pilihan, majikan boleh memilih untuk membuat keputusan.

“Untuk perkara itu, dalam tetapan tertentu, pengawal selia industri mungkin juga memutuskan bahawa ia adalah keperluan keselamatan,” katanya.

Sebagai contoh, pengendali makanan masih perlu memakai pelitup dan pelindung muka yang tidak dianggap sebagai “penghalang fizikal” kerana ruang di bahagian bawah perisai pelindung boleh menyebabkan pencemaran makanan, kata Agensi Makanan Singapura.

Ini terpakai kepada semua pekerja yang menjual atau menyediakan makanan dan minuman, termasuk pusat penjaja, kedai kopi, restoran dan pasar raya, serta perniagaan bukan runcit seperti pemprosesan makanan dan rumah penyembelihan.

Pakar juga menasihatkan bahawa orang tua dan orang yang lemah imun harus terus memakai pelitup muka dalam keadaan tertutup yang sesak untuk mengurangkan risiko mereka dijangkiti sebarang jangkitan pernafasan, kata MOH.

Berita berkaitan
Bajet 2023 kekal fokus bina semula, kukuhkan ekonomi
September 29, 2022· Isu semasa
Semakan keperluan pemakaian pelitup muka dalam kapal terbang
September 29, 2022· Isu semasa
Apa jasa Zahid pulihkan negara selain desak PRU awal dan jatuhkan kerajaan?
September 29, 2022· Politik
Selepas Muhyiddin gesa tangani isu inflasi dan nilai ringgit, baharu Anwar desak
September 28, 2022· Politik
Popular
Ramai wanita bekerja di Jepun bunuh diri
November 3, 2021
129 maut pergaduhan bola sepak di Indonesia, ratusan cedera
October 2, 2022
Lagi Dunia terkini
Ketua Pengarah Penjara Kashmir dibunuh kumpulan pemisah
October 4, 2022 · Dunia
Kadar inflasi di Indonesia meningkat mendadak
October 3, 2022 · Dunia
Sejarah hitam bola sepak Indonesia, Presiden arah siasatan segera
October 2, 2022 · Dunia
129 maut pergaduhan bola sepak di Indonesia, ratusan cedera
October 2, 2022 · Dunia
Thailand kembali kepada normal
October 1, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Pemasangan lokar di 626 sekolah selesai Oktober
12 jam lalu
[VIDEO] Pandangan orang awam terhadap PRU15 diadakan tahun ini
October 4, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok