Singapura sekat bank Russia

Singapura akan mengenakan kawalan eksport ke atas barangan yang boleh digunakan secara langsung sebagai senjata di Ukraine hingga mendatangkan bahaya kepada rakyat negara itu.

Menteri Luar Vivian Balakrishnan memberitahu Parlimen pada Isnin (28 Februari 2022) bahawa Singapura juga akan menyekat bank Russia tertentu dan urus niaga kewangan yang berkaitan dengan Moscow, katanya kenyataan mengenai pencerobohan Russia ke atas Ukraine.

Langkah-langkah khusus sedang diusahakan, dan akan diumumkan tidak lama lagi, tambah menteri itu.

“Kami terus menghargai hubungan baik dengan Russia dan rakyatnya. Bagaimanapun, kami tidak boleh menerima pencabulan kedaulatan dan integriti wilayah negara berdaulat lain.

“Kami akan terus bekerjasama dengan rakan kongsi ASEAN dan antarabangsa kami untuk mengambil sikap tegas menentang pencerobohan Ukraine dan menamatkan keganasan dan pertumpahan darah serta meredakan ketegangan,” katanya.

Beliau menyatakan bahawa Singapura adalah salah satu daripada 82 penaja bersama resolusi Majlis Keselamatan PBB baru-baru ini yang mengutuk pencerobohan Russia terhadap Ukraine, yang tidak diluluskan kerana Russia – ahli tetap majlis itu – menggunakan kuasa veto.

Resolusi itu disokong oleh 11 daripada 15 ahli majlis, dengan China, India dan Emiriah Arab Bersatu berkecuali.

Resolusi yang sama akan dibahaskan oleh Perhimpunan Agung PBB kemudian pada Isnin.

“Singapura sentiasa mematuhi sepenuhnya sekatan dan keputusan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

“Tetapi kami jarang bertindak mengenakan sekatan ke atas negara lain jika tiada keputusan atau arahan Majlis Keselamatan,” kata menteri itu.

Bagaimanapun, memandangkan keganasan serangan Russia ke atas Ukraine yang tidak pernah berlaku sebelum ini, dan veto yang tidak mengejutkan oleh Russia terhadap draf resolusi Majlis Keselamatan, Singapura berhasrat untuk bertindak bersama-sama dengan banyak negara lain yang berfikiran sama untuk mengenakan sekatan sewajarnya terhadap Kremlin, katanya.

Dr Balakrishnan berkata Singapura mesti menjangkakan bahawa langkah-langkah yang diambil akan memberi kesan ke atas perniagaan dan rakyat negara itu. – ST

BERITA BERKAIT
POPULAR