Singapura benar pusat hiburan dibuka semula mulai 19 April

Bar, pub, pusat karaoke, disko dan kelab malam di Singapura akan dibenarkan dibuka semula sepenuhnya mulai 19 April ketika negara itu bergerak ke hadapan dengan melonggarkan sekatan Covid-19.

Ujian antigen pantas negatif yang diawasi oleh penyedia yang diluluskan kerajaan disediakan kepada pelanggan sebelum memasuki pusat hiburan malam, menurut kenyataan bersama Kementerian Perdagangan dan Perindustrian serta Kementerian Dalam Negeri, semalam.

Pembukaan semula aktiviti pusat hiburan malam di Singapura dilakukan di tengah-tengah langkah terbesar negara itu yang belum melonggarkan sekatan sejak wabak itu bermula, menyuntik semangat baharu kepada perniagaan dan pengguna.

Peraturan untuk makan di restoran, melancong ke negara itu dan memakai pelitup muka ketika berada di luar adalah antara langkah yang dilonggarkan mulai akhir Mac.

Negara tidak perlu mengetatkan peraturan Covid-19 walaupun jumlah jangkitan mula meningkat semula kerana sistem penjagaan kesihatan akan dapat mengatasinya, lapor The Straits Times, memetik temu bual dengan Menteri Kewangan Lawrence Wong dan Menteri Kesihatan Ong Ye Kung.

Sebagai perbandingan, sekatan penjarakan sosial yang keras di Hong Kong akan dilonggarkan mulai 21 April jika tiada pemulihan dalam kes virus, kata kerajaannya bulan lalu.

Bagi fasa pertama, gim, pusat permainan, salun kecantikan, rumah urut, tempat ibadat dan pusat sukan akan dibenarkan dibuka semula, walaupun kumpulan akan dihadkan kepada empat orang.

Restoran akan dibenarkan menawarkan perkhidmatan sehingga jam 10 malam – berbanding 6 petang pada masa ini – dengan empat pengunjung dibenarkan setiap meja, naik daripada dua. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR