Seorang penasihat vaksin era Trump didakwa melakukan gangguan seks

Seorang penasihat vaksin Covid-19 semasa era pentadbiran presiden, Donald Trump telah dipecat daripada syarikat perubatan susulan dakwaan melakukan gangguan seksual terhadap salah seorang pekerja di syarikat tersebut.

Syarikat perubatan, GlaxoSmithKline (GSK) memecat Moncef Slaoui dipecat sebagai ahli lembaga pengarah dalam anak syarikatnya, Galvani Bioelectronics selepas siasatan dijalankan ke atasnya berdasarkan aduan yang dibuat oleh salah seorang pekerja wanita.

Syarikat itu menerima sepucuk surat pada Februari yang menyatakan secara terperinci “gangguan seksual dan tingkah laku yang tidak wajar” terhadap “seorang pekerja GSK oleh Dr Slaoui” berlaku “beberapa tahun yang lalu,” menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh GSK.

Dr Slaoui, 61, telah bekerja selama 30 tahun di GSK dengan mengawasi pengembangan vaksin untuk syarikat farmasi. Beliau juga diberi kepercayaan memimpin penciptaan 14 vaksin selama 10 tahun.

Ketika era pentadbiran Trump sebelum disingkirkan daripada jawatannya, Dr Slaoui membimbing Trump dalam program pembangunan vaksin yang dikenali sebagai ‘Operation Warp Speed’.

BERITA BERKAIT
POPULAR