Senjata nuklear global naik kali pertama sejak Perang Dingin

June 13, 2022 · Dunia

Senjata nuklear global dijangka meningkat pada tahun-tahun akan datang – kali pertama sejak Perang Dingin – manakala risiko senjata sedemikian digunakan adalah yang paling besar dalam beberapa dekad, kata kumpulan pemikir konflik dan persenjataan terkemuka pada Isnin (13 Jun).

Pencerobohan Russia ke atas Ukraine dan sokongan Barat kepada Kyiv meningkatkan ketegangan dalam kalangan sembilan negara bersenjata nuklear di dunia, kata badan pemikir Institut Penyelidikan Keamanan Antarabangsa Stockholm (SIPRI) dalam satu set penyelidikan baharu.

Walaupun bilangan senjata nuklear berkurangan sedikit antara Januari 2021 dan Januari 2022, SIPRI berkata melainkan tindakan segera diambil oleh kuasa nuklear, inventori global kepala peledak tidak lama lagi boleh meningkat buat kali pertama dalam beberapa dekad.

“Semua negara yang memiliki senjata nuklear semakin meningkatkan atau menaik taraf senjata masing-masing dan kebanyakannya mempertajam retorik nuklear dan peranannya dalam strategi ketenteraan mereka,” kata Wilfred Wan, Pengarah Program Pemusnahan Besar-besaran SIPRI, dalam laporan tahunan 2022 kumpulan pemikir itu.

“Ini adalah trend yang sangat membimbangkan.”

Tiga hari selepas pencerobohan Moscow ke atas Ukraine, yang Kremlin gelar sebagai “operasi ketenteraan khas”, Presiden Vladimir Putin meletakkan senjata nuklear Russia dalam keadaan berjaga-jaga.

Beliau juga telah memberi amaran tentang akibat yang tidak pernah dilihat dalam sejarah bagi mana-mana negara yang menghalang Russia.

Russia mempunyai senjata nuklear terbesar di dunia dengan 5,977 kepala peledak, lebih 550 berbanding Amerika Syarikat (AS).

Kedua-dua negara memiliki lebih daripada 90 peratus kepala peledak dunia, walaupun SIPRI berkata China berada di tengah-tengah pengembangan dengan anggaran lebih daripada 300 silo peluru berpandu baharu.

SIPRI berkata jumlah global kepala peledak nuklear jatuh kepada 12,705 pada Januari 2022 daripada 13,080 pada Januari 2021.

Dianggarkan 3,732 kepala peledak dipasang dengan peluru berpandu dan pesawat, dan sekitar 2,000 – hampir kesemuanya milik Russia atau AS – disimpan dalam keadaan kesiapsiagaan yang tinggi.

“Hubungan antara kuasa besar dunia semakin merosot pada masa manusia dan planet ini menghadapi pelbagai cabaran bersama yang mendalam dan mendesak yang hanya boleh ditangani dengan kerjasama antarabangsa,” kata Pengerusi Lembaga SIPRI dan bekas Perdana Menteri Sweden Stefan Lofven. – Agensi

Berita berkaitan
4.8 juta warga Ukraine berdaftar sebagai pelarian di Eropah
June 10, 2022· Dunia
Syarikat Jepun bakal terjejas susulan sekatan terhadap Rusia
May 30, 2022· Dunia
PM Kanada umum bantuan senjata kepada Ukraine selepas melawat Kyiv
May 10, 2022· Dunia
Negara G7 muktamad keputusan halang import minyak Rusia
May 9, 2022· Dunia
Popular

Sorry. No data so far.

Lagi Dunia terkini
Menteri Ekonomi Argentina letak jawatan selepas pinjaman IMF diluluskan
14 jam lalu · Dunia
Gempa bumi sederhana dikesan di Laut Maluku Utara
20 jam lalu · Dunia
Eropah berdepan peningkatan jangkitan cacar monyet: WHO
July 2, 2022 · Dunia
Pesakit cacar monyet di UK alami gejala berbeza: Kajian
July 2, 2022 · Dunia
Penduduk Asia Pasifik lebih cepat menua
July 2, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok