Saham AS menjunam

June 14, 2022 · Dunia

Saham Amerika Syarikat (AS) menjunam pada Isnin (13 Jun), dengan S&P 500 mengesahkan ia berada dalam pasaran menurun, meningkatkan kebimbangan bahawa jangkaan kenaikan kadar faedah secara agresif oleh Rizab Persekutuan boleh mendorong ekonomi ke dalam kemelesetan.

Penurunan lebih 20 peratus di bawah rekod tertinggi mengesahkan bahawa indeks pasaran saham AS berada dalam kedudukan menurun, menurut definisi yang biasa digunakan.

Ini adalah kali pertama S&P 500 mengesahkan pasaran menurun sejak Wall Street menjunam 2020 yang disebabkan oleh pandemik Covid-19.

Saham tidak menentu sejak awal tahun ini, dengan pencerobohan Russia ke atas Ukraine pada akhir Februari memainkan peranan ke atas pasaran saham.

Tetapi kebimbangan yang semakin meningkat tentang inflasi dan dasar monetari bank pusat AS yang ketat, telah mencetuskan banyak penjualan baru-baru ini.

S&P 500 ditutup pada 3,749.63, turun 3.9 peratus pada Isnin dan 21.8 peratus di bawah rekod penutup tertinggi 3 Januari lalu pada 4,796.56.

Purata Indeks Perindustrian Dow Jones turun 876.05 mata, atau 2.79 peratus, kepada 30,516.74, manakala Komposit Nasdaq turun 530.80 mata, atau 4.68 peratus, kepada 10,809.23.

Indeks pada Jumaat mencatatkan penurunan peratusan mingguan terbesar sejak Januari dan berakhir lebih rendah secara mendadak selepas laporan menunjukkan kenaikan harga pengguna AS yang lebih curam daripada jangkaan pada Mei.

“Pandangan saya ialah kita tidak akan benar-benar melihat pemulihan untuk pasaran saham sehingga kita melihat beberapa jenis putaran daripada Sistem Rizab Persekutuan (FED).

“Dan yang saya maksudkan adalah menjadi kurang agresif, yang saya tahu akan mengambil masa kerana pada masa ini trajektori adalah untuk menjadi lebih agresif,” kata Ketua Strategi Pasaran Global di Invesco di New York, Kristina Hooper.

FED dijangka menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas apabila ia mengakhiri mesyuarat dua harinya pada Rabu (15 Jun), dan jangkaan untuk kenaikan 75 mata asas pada mesyuarat telah melonjak kepada hampir 30 peratus daripada 3.1 peratus seminggu yang lalu , menurut Alat Fedwatch CME.

Satu kebimbangan adalah bahawa dorongan agresif yang lebih tinggi pada kadar yang akan ditetapkan oleh Fed boleh menyebabkan ekonomi ke dalam kemelesetan.

Keluk dua tahun hasil Perbendaharaan AS bagi 10 tahun pada Isnin secara ringkas terbalik buat kali pertama sejak April, yang mana ramai di pasaran melihatnya sebagai isyarat yang boleh dipercayai bahawa kemelesetan boleh berlaku dalam satu atau dua tahun akan datang.

Kemelesetan tahun ini merupakan anjakan penting bagi pasaran selepas rali pantas dan kukuh setelah pandemik Covid-19.

S&P 500 naik 114.38 peratus daripada paras terendah penutupannya pada 23 Mac 2020, kepada rekod penutup tertinggi pada 3 Januari tahun ini.

“Sebab mengapa pasaran tidak mencapai titik terendah, kami fikir, adalah kerana masih terdapat banyak ketidaktentuan. Dan disebabkan itu, kemungkinan ia akan menjadi sangat bergelora di sini,” kata Ketua Strategi Pelaburan di Baker Avenue Asset Management, King Lip.

Saham berkaitan mata wang kripto dan blockchain, termasuk Riot Blockchain, Marathon Digital Holdings dan Coinbase Global, semuanya menjunam apabila Bitcoin merosot lebih daripada 10 peratus selepas syarikat pinjaman mata wang kripto utama AS, Celsius Network, membekukan pengeluaran dan pemindahan dengan menyebut keadaan “melampau”. – Agensi

Berita berkaitan
Bursa dibuka lemah pada awal sesi dagangan
June 15, 2022· Isu semasa
Bursa Malaysia lemah, lautan merah selepas banyak kaunter alami kerugian
June 13, 2022· Isu semasa
Bursa dibuka rendah mengikut rentak pretasi lemah Wall Street
June 13, 2022· Isu semasa
Ringgit dibuka rendah berbanding dolar
May 31, 2022· Isu semasa
Popular

Sorry. No data so far.

Lagi Dunia terkini
Menteri Ekonomi Argentina letak jawatan selepas pinjaman IMF diluluskan
13 jam lalu · Dunia
Gempa bumi sederhana dikesan di Laut Maluku Utara
18 jam lalu · Dunia
Eropah berdepan peningkatan jangkitan cacar monyet: WHO
July 2, 2022 · Dunia
Pesakit cacar monyet di UK alami gejala berbeza: Kajian
July 2, 2022 · Dunia
Penduduk Asia Pasifik lebih cepat menua
July 2, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok