Russia umum tarik diri dari program Stesen Angkasa Antarabangsa

Moscow akan menarik diri dari program Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS), media kerajaan melaporkan, sambil menjelaskan ia dibuat susulan sekatan yang dikenakan ke atas Russia berikutan serangan dilakukan terhadap Ukraine.

“Keputusan telah diambil, kami tidak diwajibkan untuk membincangkannya secara terbuka,” agensi berita rasmi Russia, Tass dan RIA Novosti melaporkan Ketua Pengarah Roscosmos Dmitry Rogozin sebagai berkata dalam temu bual dengan TV kerajaan pada Sabtu (30 April).

“Saya boleh katakan ini sahaja – selaras dengan kewajipan kami, kami akan memaklumkan rakan kongsi tentang penamatan tugasan di ISS dengan notis setahun.”

ISS adalah stesen angkasa modular di orbit rendah bumi. Ia adalah projek kerjasama multinasional yang melibatkan lima agensi angkasa lepas yang mengambil bahagian – NASA, Roscosmos, JAXA, ESA dan CSA.

Pemilikan dan penggunaan stesen angkasa ditetapkan oleh perjanjian antara kerajaan.

Awal bulan ini, Rogozin mengancam untuk menamatkan misi Russia melainkan Amerika Syarikat (AS), Kesatuan Eropah (EU) dan Kanada menarik balik sekatan terhadap industri yang terlibat dalam industri angkasa Russia.

Stesen angkasa lepas penyelidikan orbit sehingga perang di Ukraine kekal sebagai kawasan kerjasama yang jarang berlaku antara Russia dan AS serta sekutunya walaupun hubungan semakin buruk.

Tetapi pengasingan antarabangsa Russia yang belum pernah berlaku sebelum ini sejak ia menyerang Ukraine pada Februari telah menandakan kepupusan simbol penerokaan angkasa lepas bersama ini.

Tiga warga AS dan seorang angkasawan Itali mendarat di stesen angkasa pada Rabu, menyertai tiga lagi warga AS, tiga rakyat Russia dan seorang Jerman yang sudah berada di ISS.

NASA, yang merancang untuk mengendalikan stesen angkasa pada 2030, telah menggunakan kapal angkasa Soyuz Russia untuk mengangkut angkasawan ke dan dari ISS sejak 2011.

Agensi angkasa AS kini lebih bergantung pada penerbangan angkasa lepas persendirian.

SpaceX milik Elon Musk membawa empat angkasawan NASA dan Agensi Angkasa Eropah pada Rabu.

BERITA BERKAIT
POPULAR