Russia tuduh AS terlibat secara langsung dalam perang di Ukraine

Ahli Parlimen paling kanan Russia menuduh Washington menyelaraskan operasi ketenteraan askar Ukraine, sekali gus menurutnya menunjukkan Amerika Syarikat (AS) terlibat secara langsung dalam perang di negara itu.

“Washington pada dasarnya menyelaras dan menyediakan operasi ketenteraan, dengan itu mengambil bahagian secara langsung dalam tindakan ketenteraan terhadap Russia,” tulis Vyacheslav Volodin di saluran Telegramnya.

Washington dan negara Eropah yang menganggotai Pakatan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) membekalkan Kyiv dengan senjata berat untuk membantunya menentang serangan Russia, yang kini menduduki bahagian timur dan selatan Ukraine tetapi gagal menawan Kyiv.

Bagaimanapun, AS dan sekutu NATO berulang kali berkata mereka tidak akan mengambil bahagian dalam peperangan itu bagi mengelak daripada menjadi pihak dalam konflik itu.

Pegawai Washington berkata AS telah memberikan risikan kepada Ukraine untuk membantu menentang serangan Russia, tetapi telah menafikan bahawa risikan ini termasuk data sasaran yang tepat.

Volodin, speaker dewan rendah Parlimen, Duma, adalah penyokong terkemuka apa yang Moscow panggil “operasi khas” di Ukraine untuk merendahkan keupayaan ketenteraan jirannya di selatan dan menghapuskan apa yang dipanggil unsur fasis yang menguasai kerajaan dan tentera.

Ukraine dan Barat mengatakan dakwaan fasis itu tidak berasas, dan Russia telah melakukan tindakan pencerobohan tanpa provokasi.

Konflik itu telah membunuh beribu-ribu orang di Ukraine, dan lebih daripada lima juta orang telah meninggalkan negara itu.

Volodin berkata penasihat asing telah bekerja di Ukraine sejak apa yang disebutnya sebagai “rampasan kuasa”, dalam rujukan jelas kepada pilihan raya demokratik Presiden Volodymyr Zelensky pada 2019.

Pada masa sama, Kementerian Pertahanan Russia memaklumkan, tentera negara itu memusnahkan simpanan besar peralatan ketenteraan dari AS dan negara Eropah, berdekatan stesen keretapi Bohodukhiv di wilayah Kharkiv.

Kementerian itu berkata, mereka menyerang 18 kemudahan itu semalaman, termasuk tiga depot peluru di Dachne, berhampiran bandar pelabuhan Odesa. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR