Russia tuduh AS terlibat secara langsung dalam perang di Ukraine

May 8, 2022 · Dunia

Ahli Parlimen paling kanan Russia menuduh Washington menyelaraskan operasi ketenteraan askar Ukraine, sekali gus menurutnya menunjukkan Amerika Syarikat (AS) terlibat secara langsung dalam perang di negara itu.

“Washington pada dasarnya menyelaras dan menyediakan operasi ketenteraan, dengan itu mengambil bahagian secara langsung dalam tindakan ketenteraan terhadap Russia,” tulis Vyacheslav Volodin di saluran Telegramnya.

Washington dan negara Eropah yang menganggotai Pakatan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) membekalkan Kyiv dengan senjata berat untuk membantunya menentang serangan Russia, yang kini menduduki bahagian timur dan selatan Ukraine tetapi gagal menawan Kyiv.

Bagaimanapun, AS dan sekutu NATO berulang kali berkata mereka tidak akan mengambil bahagian dalam peperangan itu bagi mengelak daripada menjadi pihak dalam konflik itu.

Pegawai Washington berkata AS telah memberikan risikan kepada Ukraine untuk membantu menentang serangan Russia, tetapi telah menafikan bahawa risikan ini termasuk data sasaran yang tepat.

Volodin, speaker dewan rendah Parlimen, Duma, adalah penyokong terkemuka apa yang Moscow panggil “operasi khas” di Ukraine untuk merendahkan keupayaan ketenteraan jirannya di selatan dan menghapuskan apa yang dipanggil unsur fasis yang menguasai kerajaan dan tentera.

Ukraine dan Barat mengatakan dakwaan fasis itu tidak berasas, dan Russia telah melakukan tindakan pencerobohan tanpa provokasi.

Konflik itu telah membunuh beribu-ribu orang di Ukraine, dan lebih daripada lima juta orang telah meninggalkan negara itu.

Volodin berkata penasihat asing telah bekerja di Ukraine sejak apa yang disebutnya sebagai “rampasan kuasa”, dalam rujukan jelas kepada pilihan raya demokratik Presiden Volodymyr Zelensky pada 2019.

Pada masa sama, Kementerian Pertahanan Russia memaklumkan, tentera negara itu memusnahkan simpanan besar peralatan ketenteraan dari AS dan negara Eropah, berdekatan stesen keretapi Bohodukhiv di wilayah Kharkiv.

Kementerian itu berkata, mereka menyerang 18 kemudahan itu semalaman, termasuk tiga depot peluru di Dachne, berhampiran bandar pelabuhan Odesa. – Agensi

Berita berkaitan
Anwar sahkan akan hadir ke sidang APEC walaupun digesa boikot
November 7, 2023· Isu semasa
PAS anjur perhimpunan hujung minggu ini tak larang laungan takbir: Laporan
October 23, 2023· Politik
Tiada liputan PMX berlepas ke UAE oleh media arus perdana?
October 5, 2023· Politik
Wartawan tanya lain tapi PMX jawab benda lain, melilau bagi jawapan
October 4, 2023· Politik
Popular

Sorry. No data so far.

Lagi Dunia terkini
Konflik Gaza: Angka korban mangsa kekejaman Zionis meningkat 14,532 orang
November 23, 2023 · Dunia
Ancaman Israel guna senjata nuklear dikecam negara-negara Arab
November 6, 2023 · Dunia
Israel melakukan jenayah perang, dakwa Menteri Luar Jordan
November 6, 2023 · Dunia
Internet dan telefon tidak dapat diakses di utara Semenanjung Gaza: Laporan
October 30, 2023 · Dunia
Letupan bom dan insiden berbalas tembakan di Tak Bai
October 21, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Kedah, Itali jalin kerjasama jayakan Kedah Aerotropolis
13 jam lalu
[VIDEO] Kit Siang patut nasihat UMNO tukar presiden, PAS elok dah
December 5, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok