Russia keluar dari badan pelancongan PBB sebelum digantung

Badan pelancongan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Rabu (27 April) menggantung Russia daripada agensi itu kerana pencerobohannya ke atas Ukraine, dengan alasan ia telah melanggar undang-undangnya.

Kebanyakan daripada 159 negara anggota Pertubuhan Pelancongan Dunia PBB (UNWTO) menyokong langkah itu, yang diambil pada perhimpunan agung luar biasa, kata jurucakap UNWTO yang berpangkalan di Madrid, Sepanyol.

Usul itu, yang memerlukan majoriti dua pertiga, dicadangkan oleh 22 negara anggota termasuk Sepanyol, Jepun, Poland dan Perancis pada Mac.

Jurucakap agensi itu tidak menyatakan dengan tepat berapa ramai ahli yang menyokongnya.

Menjangkakan penggantungannya, Russia mengumumkan pada permulaan perhimpunan bahawa ia akan menarik diri daripada UNWTO, dan wakilnya meninggalkan perhimpunan berkenaan sebelum pengundian.

“Mesejnya jelas,” kata Setiausaha Agung UNWTO Zurab Pololikashvili dalam Twitter selepas undian.

“Tindakan akan sentiasa membawa akibat. Keamanan adalah hak asasi manusia. Dijamin untuk semua. Tanpa pengecualian.”

Pololikashvili dahulunya berkhidmat sebagai menteri pembangunan ekonomi di Georgia.

Menteri Pelancongan Sepanyol Maria Reyes Maroto, yang mempengerusikan perhimpunan agung itu, turut mengalu-alukan keputusan berkenaan.

“Serangan tentera Presiden Russia Vladimir Putin melanggar prinsip penubuhan PBB,” katanya.

Kementerian Luar Russia berkata ia adalah “keputusan bermotifkan politik yang kami anggap tidak sah” yang didorong oleh “propaganda anti-Russia” dan “peras ugut”.

UNWTO, yang menyediakan sokongan teknikal untuk mempromosikan pelancongan, telah memberi amaran bahawa konflik di Ukraine akan menghalang pemulihan tidak sekata sektor pelancongan global daripada kesan daripada pandemik Covid-19.

Gangguan kepada perjalanan keluar Russia dan Ukraine sahaja boleh menyebabkan kerugian sehingga AS$14 bilion dalam hasil pelancongan tahun ini, katanya sambil menambah kesan yang paling dirasai ialah destinasi pulau dan pantai.

Perhimpunan Agung PBB awal bulan ini mengundi untuk menggantung Russia daripada Majlis Hak Asasi Manusia PBB kerana pencerobohannya ke atas Ukraine, mendorong Moscow mengumumkan ia keluar daripada badan itu.

Pencerobohan Russia ke atas Ukraine, yang dilancarkan pada 24 Februari, menyebabkan beribu-ribu maut atau cedera, dan memaksa lebih lima juta orang melarikan diri ke luar negara.

Moscow menggelar tindakannya sebagai “operasi ketenteraan khas”. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR