Russia halau pegawai diplomatik AS

Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di Moscow mengesahkan menerima senarai diplomatnya yang diisytiharkan sebagai “persona non grata” atau individu tidak dikehendaki yang perlu dihalau, kata jurucakap Jabatan Negara pada Rabu, 23 Mac 2022.

Media Russia sebelum ini melaporkan langkah itu adalah sebagai tindak balas terhadap tindakan AS yang menolak kakitangan Russia di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Washington bulan lalu berkata AS mengusir 12 diplomat Russia dalam misi PBB di New York atas kebimbangan keselamatan negara, dan kemudian mengumumkan ia akan menghalau seorang lagi warga Russia di PBB yang dikatakan sebagai pengintip.

Russia, yang menafikan dakwaan itu, memberitahu AS pada Rabu bahawa ia akan membatalkan sejumlah diplomat Amerika yang tidak ditentukan sebagai tindak balas kepada langkah itu, kata agensi berita Interfax.

“Pihak Amerika diberitahu dengan tegas bahawa sebarang tindakan AS yang bermusuhan terhadap Russia akan mencetuskan tindak balas yang tegas dan setanding,” kata agensi itu.

Tindakan itu dibuat ketika AS dan sekutunya menimbang sekatan selanjutnya terhadap Russia kerana menceroboh Ukraine.

“Kami boleh mengesahkan bahawa Kedutaan AS menerima senarai diplomat yang diisytiharkan ‘persona non grata’ daripada Kementerian Luar Russia pada 23 Mac,” kata jurucakap Jabatan Negara AS.

“Ini adalah langkah terbaharu Russia yang tidak membantu dan tidak produktif dalam hubungan dua hala kami.

“Sekarang adalah penting bagi AS mempunyai kakitangan diplomatik yang diperlukan untuk memudahkan komunikasi antara kerajaan,” kata jurucakap itu.

Jurucakap itu mahupun Interfax tidak menyatakan bilangan pegawai diplomatik yang terjejas atau bila mereka diarah keluar dari Russia. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR