Russia beri amaran tidak pandang remeh konflik nuklear di Ukraine

Moscow memberi amaran kepada dunia supaya tidak memandang rendah risiko konflik nuklear, jika Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) terus menghantar senjata kepada Ukraine yang secara dasarnya bermakna pakatan Barat terlibat dalam perang proksi dengan Russia.

Ditemu bual oleh televisyen negara Russia, Menteri Luar Sergei Lavrov ditanya tentang kepentingan mengelakkan Perang Dunia Ketiga dan sama ada keadaan semasa adalah setanding dengan Krisis Peluru Berpandu Cuba 1962.

“Risiko sekarang adalah besar. Saya tidak mahu meningkatkan risiko itu. Ramai yang suka begitu. Bahaya itu serius, nyata. Dan kita tidak boleh meremehkannya,” kata Lavrov menurut transkrip temu bual di laman web kementerian itu.

Menteri Luar Ukraine Dmytro Kuleba menganggap tindakan berani Russia sebagai tanda kelemahan.

Russia telah kehilangan “harapan terakhir untuk menakutkan dunia daripada menyokong Ukraine,” tulis Kuleba di Twitter selepas wawancara Lavrov. “Ini hanya bermakna Moscow merasakan kekalahan.”

Ketika lawatan ke Kyiv pada Ahad, Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS) Antony Blinken dan Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin berjanji memberi bantuan ketenteraan kepada Ukraine.

Jabatan Negara AS pada Isnin (25 April) menggunakan pengisytiharan kecemasan untuk meluluskan potensi penjualan peluru bernilai AS$165 juta kepada Ukraine. Pentagon berkata pakej itu termasuk peluru artileri untuk howitzer, kereta kebal dan pelancar bom tangan.

Duta Moscow ke Washington memberitahu AS untuk menghentikan penghantaran, memberi amaran bahawa senjata Barat sedang menyemarakkan lagi konflik.

Lavrov berkata: “Nato, pada dasarnya, terlibat dalam peperangan dengan Russia melalui proksi dan membekalkan senjata kepada proksi itu. Perang bermakna perang.”

Pencerobohan Russia selama dua bulan ke atas Ukraine, serangan terbesar ke atas negara Eropah sejak 1945, telah menyebabkan beribu-ribu orang mati atau cedera, meruntuhkan ribuan bangunan dan memaksa lebih lima juta penduduk melarikan diri dari Ukraine.

Moscow menggelar tindakannya sebagai “operasi khas” untuk melucutkan senjata Ukraine dan melindunginya daripada golongan fasis.

Kementerian Pertahanan Russia sebelum ini berkata peluru berpandunya memusnahkan enam kemudahan yang menggerakkan kereta api yang digunakan untuk menghantar senjata asing kepada tentera Ukraine di wilayah Donbas. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR