Russia beri amaran Perang Dunia Ketiga guna senjata nuklear

March 2, 2022 · Dunia

Menteri Luar Russia Sergei Lavrov telah memberi amaran bahawa Perang Dunia Ketiga (WWIII) akan menjadi perang ‘nuklear dan merosakkan’, ketika negaranya meningkatkan serangan ke atas Ukraine.

Lavrov berkata Russia, yang melancarkan apa yang dipanggil operasi ketenteraan khas terhadap Ukraine minggu lepas, akan menghadapi bahaya sebenar jika Kyiv memperoleh senjata nuklear.

Dalam ancaman terselindung supaya negara pakatan tentera Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) tidak terlibat di Ukraine, Lavrov berkata mana-mana perang dunia pada masa depan akan menggunakan senjata nuklear.

Kenyataan itu menyusul beberapa hari selepas Presiden Vladimir Putin memberi amaran bahawa mana-mana negara yang menghantar tentera ke Ukraine akan menerima akibat buruk, selain meletakkan semua senjata nuklearnya dalam status berjaga-jaga yang tinggi.

Lavrov juga mendakwa Moscow bersedia untuk memasuki pusingan kedua rundingan bertujuan mencapai keamanan di Ukraine, dan menuduh Kyiv sengaja menangguhkan proses itu atas permintaan Amerika Syarikat (AS).

“Kami bersedia untuk pusingan kedua rundingan, tetapi pihak Ukraine menangguhkan [proses] atas arahan Amerika,” kata Lavrov, menurut agensi berita Russia TASS.

Sumber Russia yang rapat dengan rundingan itu dipetik sebagai berkata pusingan kedua rundingan sepatutnya berlangsung lewat hari ini berhampiran dengan sempadan Belarus-Poland.

Lavrov pagi ini juga berusaha untuk mewajarkan pencerobohan Ukraine dengan mengatakan tentera Russia ‘tidak akan membenarkan Ukraine mendapatkan senjata nuklear’, lapor TASS.

Tiada bukti bahawa Ukraine mempunyai senjata nuklear atau merancang untuk memperolehnya, walaupun Lavrov semalam mempersoalkan mengapa AS terus mengekalkan senjata nuklear di negara-negara Eropah walaupun terdapat Perjanjian Non-Proliferasi (NPT).

“Adalah tidak boleh diterima bagi kami bahawa senjata nuklear AS masih kekal di beberapa negara Eropah yang bercanggah dengan perkara asas Perjanjian Non-Proliferasi,” kata Lavrov pada persidangan Geneva mengenai perlucutan senjata dalam mesej yang dirakam lebih awal.

“Amalan buruk misi nuklear bersama dengan penyertaan negara NATO bukan nuklear berterusan. Semasa misi sedemikian, penggunaan senjata nuklear terhadap Russia sedang diatur,” tambahnya.

“Senjata nuklear AS sepatutnya telah lama dibawa pulang dan infrastruktur yang sepadan di Eropah mesti telah lama dihapuskan.”

Tetapi kata-katanya tidak didengari apabila perwakilan seluruh dunia keluar dari persidangan itu di tengah-tengah bantahan Lavrov. – Agensi

Berita berkaitan
Ringgit jatuh lagi, menghampiri RM4.60 berbanding dolar
May 24, 2023· Isu semasa
Ringgit terus menyusut menghampiri RM4.50 berbanding dolar
May 15, 2023· Isu semasa
Kadar kejatuhan ringgit menghampiri paras Krisis Kewangan Asia
March 29, 2023· Isu semasa
Ringgit dibuka paras RM4.70 berbanding dolar
October 27, 2022· Isu semasa
Popular
Singapura rekod suhu terpanas dalam tempoh 40 tahun
May 14, 2023
Singapura beri amaran kesan buruk, eraksi berpanjangan kopi Pejuang
May 26, 2022
Selepas kalah PRU, PM Thailand janji akan berundur secara baik
May 16, 2023
Angka terbaharu korban gempa berkembar Turkiye, Syria lepasi 7,800
February 8, 2023
Lagi Dunia terkini
Biden tersungkur pada majlis konvokesyen tentera udara
June 2, 2023 · Dunia
Erdogan pertahan jawatan Presiden Turkiye
May 29, 2023 · Dunia
Montana jadi negeri pertama di Amerika haramkan TikTok
May 18, 2023 · Dunia
Selepas kalah PRU, PM Thailand janji akan berundur secara baik
May 16, 2023 · Dunia
Rakyat Thailand mula mengundi hari ini
May 14, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Zahid sebak laungan bebas Bossku bergema depan Anwar
15 jam lalu
[VIDEO] Pemuda menangis teruk Najib dapat anugerah
June 8, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok