Ronaldo, Maguire paling banyak terima ungkapan kesat: Laporan

August 3, 2022 · Dunia

Cristiano Ronaldo dan Harry Maguire adalah pemain Manchester United (United) yang paling banyak dikecam dan dikritik di dalam laman sosial Twitter musim lalu, menurut laporan baharu yang diterbitkan pada Selasa (2 Ogos 2022).

Hampir tiga perempat pemain bola sepak Liga Perdana menerima mesej kesat dengan sebahagian daripada mereka menerima kecaman setiap hari.

Laporan itu, yang diterbitkan The Alan Turing Institute and Ofcom dan menggunakan teknologi pembelajaran mesin baharu, menganalisis 2.3 juta mesej yang ditujukan kepada pemain Liga Perdana dalam tempoh lima bulan pertama musim 2021-22.

Ia mendapati 60,000 siaran dianggap kesat, dengan 68 peratus pemain berada pada tangga teratas menerima sekurang-kurangnya satu mesej dalam tempoh itu.

Seorang daripada 14 pemain menerima twit kesat setiap hari, menurut laporan itu, dengan separuh daripada semua mesej kesat ditujukan kepada 12 pemain yang menerima secara purata 15 twit setiap hari.

Ronaldo menerima 12,520 twit kesat manakala Maguire pula sebanyak 8,954. Marcus Rashford, juga dari United, mencatatkan jumlah ketiga tertinggi dengan 2,557 twit.

Lapan pemain United disenaraikan dalam 10 kedudukan teratas.

Penyerang Tottenham Hotspur Harry Kane, kapten England, dan Jack Grealish dari Manchester City, adalah satu-satunya pemain bola sepak bukan United yang berada dalam 10 teratas.

Sebagai sebuah kelab, pemain Tottenham mempunyai peratusan tertinggi daripada jumlah tweet kesat iaitu sebanyak 3.7 peratus.

“Penemuan nyata ini mendedahkan sejauh mana pemain bola sepak mengalami penderaan keji di media sosial,” kata Dr Bertie Vidgen, pengarang utama laporan dan Ketua Keselamatan Dalam Talian di The Alan Turing Institute.

“Walaupun sukar untuk menangani penyalahgunaan dalam talian, kami tidak boleh membiarkannya tanpa dicabar. Lebih banyak perkara mesti dilakukan untuk menghentikan bentuk kandungan yang paling teruk untuk memastikan pemain boleh melakukan tugas mereka tanpa didera.

Sebagai tindak balas, jurucakap Twitter, yang dipetik oleh BBC, berkata ia mengalu-alukan kajian itu, tetapi menjelaskan mereka telah melaksanakan pelbagai ciri keselamatan untuk menghentikan siaran sedemikia.

“Kami komited untuk memerangi penderaan dan, seperti yang digariskan dalam Dasar Tingkah Laku Kebencian kami, kami tidak bertolak ansur dengan penderaan atau gangguan orang berdasarkan kaum, etnik, jantina, identiti jantina atau orientasi seksual,” kata Twitter. – Reuters

Berita berkaitan
Penganggur didenda RM7,000 hantar komunikasi ajak berhimpun ketika PKP
August 11, 2022· Isu semasa
Jutawan Elon Musk batalkan perjanjian beli Twitter
July 9, 2022· Dunia
Wanita didakwa buat hantaran gambar lucah di Twitter
July 5, 2022· Isu semasa
Skuad hoki negara juga wajar diberi imbuhan layak ke Piala Dunia
June 17, 2022· Isu semasa
Popular
Serangan bom, pembakaran di 17 tempat gegar Selatan Thailand
August 17, 2022
Lagi Dunia terkini
Serangan bom, pembakaran di 17 tempat gegar Selatan Thailand
19 jam lalu · Dunia
Russia tak perlu guna senjata nuklear ke atas Ukraine
August 16, 2022 · Dunia
AS tunjuk kuat, uji peluru berpandu balistik Minuteman III
August 16, 2022 · Dunia
MH17: Mahkamah Belanda buat keputusan 17 November
August 15, 2022 · Dunia
Trafik penumpang SIA cecah 2 juta kali pertama sejak wabak Covid
August 15, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok