Ronaldo, Maguire paling banyak terima ungkapan kesat: Laporan

August 3, 2022 · Dunia

Cristiano Ronaldo dan Harry Maguire adalah pemain Manchester United (United) yang paling banyak dikecam dan dikritik di dalam laman sosial Twitter musim lalu, menurut laporan baharu yang diterbitkan pada Selasa (2 Ogos 2022).

Hampir tiga perempat pemain bola sepak Liga Perdana menerima mesej kesat dengan sebahagian daripada mereka menerima kecaman setiap hari.

Laporan itu, yang diterbitkan The Alan Turing Institute and Ofcom dan menggunakan teknologi pembelajaran mesin baharu, menganalisis 2.3 juta mesej yang ditujukan kepada pemain Liga Perdana dalam tempoh lima bulan pertama musim 2021-22.

Ia mendapati 60,000 siaran dianggap kesat, dengan 68 peratus pemain berada pada tangga teratas menerima sekurang-kurangnya satu mesej dalam tempoh itu.

Seorang daripada 14 pemain menerima twit kesat setiap hari, menurut laporan itu, dengan separuh daripada semua mesej kesat ditujukan kepada 12 pemain yang menerima secara purata 15 twit setiap hari.

Ronaldo menerima 12,520 twit kesat manakala Maguire pula sebanyak 8,954. Marcus Rashford, juga dari United, mencatatkan jumlah ketiga tertinggi dengan 2,557 twit.

Lapan pemain United disenaraikan dalam 10 kedudukan teratas.

Penyerang Tottenham Hotspur Harry Kane, kapten England, dan Jack Grealish dari Manchester City, adalah satu-satunya pemain bola sepak bukan United yang berada dalam 10 teratas.

Sebagai sebuah kelab, pemain Tottenham mempunyai peratusan tertinggi daripada jumlah tweet kesat iaitu sebanyak 3.7 peratus.

“Penemuan nyata ini mendedahkan sejauh mana pemain bola sepak mengalami penderaan keji di media sosial,” kata Dr Bertie Vidgen, pengarang utama laporan dan Ketua Keselamatan Dalam Talian di The Alan Turing Institute.

“Walaupun sukar untuk menangani penyalahgunaan dalam talian, kami tidak boleh membiarkannya tanpa dicabar. Lebih banyak perkara mesti dilakukan untuk menghentikan bentuk kandungan yang paling teruk untuk memastikan pemain boleh melakukan tugas mereka tanpa didera.

Sebagai tindak balas, jurucakap Twitter, yang dipetik oleh BBC, berkata ia mengalu-alukan kajian itu, tetapi menjelaskan mereka telah melaksanakan pelbagai ciri keselamatan untuk menghentikan siaran sedemikia.

“Kami komited untuk memerangi penderaan dan, seperti yang digariskan dalam Dasar Tingkah Laku Kebencian kami, kami tidak bertolak ansur dengan penderaan atau gangguan orang berdasarkan kaum, etnik, jantina, identiti jantina atau orientasi seksual,” kata Twitter. – Reuters

Berita berkaitan
Bung letak jawatan sebagai Presiden Safa, tapi tidak Timbalan Ketua Menteri
January 8, 2023· Isu semasa
Malaysia layak ke separuh akhir selepas benam Singapuran 4-1
January 3, 2023· Isu semasa
Lelaki muat naik video berunsur perkauman dibebaskan
November 26, 2022· Isu semasa
Lancar kempen derma masuk akaun sendiri, Twitter gantung akaun Isham
October 16, 2022· Politik
Popular
Lagi kejadian tembakan di AS: Tujuh pekerja ladang Asia dibunuh
January 24, 2023
Jeddah banjir besar selepas 13 tahun
November 24, 2022
Lagi Dunia terkini
Tahun baharu bawa gelombang pembunuhan mengerikan di AS
January 25, 2023 · Dunia
Lagi kejadian tembakan di AS: Tujuh pekerja ladang Asia dibunuh
January 24, 2023 · Dunia
10 maut, 10 cedera ditembak ketika sambut Tahun Baharu Cina
January 23, 2023 · Dunia
Turkiye kutuk keputusan benarkan bakar Al-Quran di Eropah
January 22, 2023 · Dunia
China sahkan sehingga 80 peratus penduduk dijangkiti Covid-19
January 21, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] KJ pilih bersama UMNO, tolak pelawaan sertai Perikatan Nasional
13 jam lalu
[VIDEO] Tak sedar formula gagal, Rafizi tuduh Perikatan akan main isu harga barang
January 26, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok