Rishi Sunak tanding kerusi PM Britain ganti Boris Johnson

July 9, 2022 · Dunia

Bekas Menteri Kewangan Britain, Rishi Sunak berkata beliau berhasrat bertanding untuk jawatan Perdana Menteri (PM), tiga hari selepas membantu melancarkan rangkaian peletakan jawatan yang menjatuhkan Boris Johnson.

Johnson mengumumkan pada Khamis bahawa beliau akan berundur sebagai perdana menteri selepas pemberontakan besar-besaran dalam Parti Konservatifnya, tercetus oleh siri terbaharu skandal yang telah menjejaskan kepercayaan orang ramai.

Pengumuman Johnson itu menambahkan lagi ketidakpastian politik Britain, tatkala negara itu menghadapi inflasi yang melambung tinggi, pertumbuhan yang perlahan dan pergolakan perindustrian, selain usaha untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan selepas Brexit.

“Seseorang perlu memahami detik ini dan membuat keputusan yang betul. Itulah sebabnya saya berdiri untuk menjadi pemimpin seterusnya Parti Konservatif dan perdana menteri anda,” kata Sunak dalam video kempen yang dikeluarkan di Twitter.

Sunak dan Setiausaha Kesihatan Sajid Javid meletak jawatan Kabinet pada Selasa dalam masa selang beberapa minit antara satu sama lain, menggerakkan rangkaian kejadian yang membawa kepada keputusan Johnson untuk berundur.

Tinjauan pendapat ahli Parti Konservatif – yang biasanya boleh memilih antara dua calon terakhir – meletakkan Sunak di hadapan dengan 25 peratus, mendahului setiausaha luar Liz Truss dengan 21 peratus. Tinjauan pendapat Opinium untuk Berita Saluran 4 merujuk kepada 493 ahli parti.

Peraturan dan jadual untuk pertandingan menggantikan Johnson akan ditetapkan minggu depan oleh jawatankuasa parti.

Ketika pandemik Covid-19, Sunak mengawasi kira-kira £400 bilion (RM2.13 trilion) bantuan dan sokongan ekonomi, mengelak lonjakan besar dalam pengangguran tetapi membiarkan pinjaman awam meningkat kepada rekod tinggi dalam menghadapi kemerosotan bersejarah dalam Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Populariti Sunak dengan penggubal undang-undang Konservatif kemudiannya terjejas selepas dia menaikkan cukai pada April untuk membiayai perbelanjaan kesihatan dan penjagaan sosial yang lebih tinggi, dan mengumumkan rancangan untuk menaikkan cukai syarikat secara mendadak pada 2023.

Sunak berkata dalam surat peletakan jawatannya beliau menjelaskan berhubung perbezaan pendapat antaranya dan Johnson berhubung langkah menyusun ekonomi negara.

“Keputusan yang dibuat hari ini akan menentukan sama ada generasi akan datang rakyat British juga akan mempunyai peluang untuk masa depan yang lebih baik,” katanya.

“Adakah kita menghadapi detik ini dengan kejujuran, kesungguhan dan keazaman? Atau adakah kita memberitahu diri kita sendiri cerita dongeng yang boleh membuatkan kita berasa lebih baik pada masa ini, tetapi akan menyebabkan anak-anak kita lebih teruk esok?”.

Bilangan sokongan yang diperlukan untuk menyertai perlumbaan jawatan PM belum diumumkan tetapi seorang ahli Parlimen kanan, Mark Spencer, yang mempunyai peranan menteri yang bertanggungjawab dalam urusan Parlimen, mengumumkan sokongannya kepada Rishi.

“Dalam masa yang serius kita memerlukan seseorang yang mempunyai rekod prestasi yang terbukti. Rishi mendapat sokongan penuh saya,” katanya di Twitter.

Sunak mengundi untuk meninggalkan Kesatuan Eropah pada 2016. – Agensi

Berita berkaitan
PM akan dengar cakap kita PRU-15 diadakan tahun ini juga, kata Zahid
August 14, 2022· Politik
Rafizi dakwa ada surat bocor kaitkan Najib berhubung kontrak LCS
August 8, 2022· Isu semasa
PM hanya ambil kira pandangan parti sendiri, bukan pandangan bersama: PAS
August 6, 2022· Politik
Muhyiddin diperlukan untuk kekal terajui PN, kata PAS
August 3, 2022· Politik
Popular
Serangan bom, pembakaran di 17 tempat gegar Selatan Thailand
August 17, 2022
Lagi Dunia terkini
Serangan bom, pembakaran di 17 tempat gegar Selatan Thailand
19 jam lalu · Dunia
Russia tak perlu guna senjata nuklear ke atas Ukraine
August 16, 2022 · Dunia
AS tunjuk kuat, uji peluru berpandu balistik Minuteman III
August 16, 2022 · Dunia
MH17: Mahkamah Belanda buat keputusan 17 November
August 15, 2022 · Dunia
Trafik penumpang SIA cecah 2 juta kali pertama sejak wabak Covid
August 15, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok