Rejim Zionis serbu kem pelarian, tembak mati dua pemuda Palestin

Tentera rejim pengganas Israel menyerbu kem pelarian di Tebing Barat yang diduduki pada Khamis, mencetuskan pertempuran di mana dua rakyat Palestin terbunuh dan 15 cedera, ketika Israel menyasarkan apa yang dikatakan rangkaian pejuang selepas beberapa siri serangan maut.

Dalam kejadian berasingan, seorang warga Palestin menikam seorang lelaki Israel berusia 28 tahun di dalam bas di Tebing Barat sebelum dia dibunuh, kata tentera. Perkhidmatan kecemasan Magen David Adom berkata, mangsa yang ditikam telah dirawat dan dibawa ke hospital.

Klip video yang beredar dalam media sosial menunjukkan asap naik ke udara dari tengah kem pelarian Jenin ketika tembakan terus bergema. Yang lain kelihatan menunjukkan tentera Israel dan pejuang bersenjata Palestin bergerak melalui jalan sempit.

Serbuan itu dilakukan dua hari selepas seorang warga Palestin dari sebuah kampung berhampiran Jenin menembak dan membunuh lima orang di tengah Israel, sebahagian daripada gelombang serangan sejak beberapa hari kebelakangan ini yang menyebabkan 11 orang terbunuh.

Kementerian Kesihatan Palestin berkata Sanad Abu Atiyeh berusia 17 tahun dan Yazid al-Saadi, 23 tahun, terbunuh pada Khamis.

Ia berkata Nidal Jaafara, 30, ditembak dan dibunuh berhampiran bandar Bethlehem, Tebing Barat, merujuk kepada kejadian tikaman itu.

Tentera rejim mendakwa mereka diserang selepas memasuki Jenin untuk menangkap tiga suspek yang dikaitkan dengan serangan pada Selasa.

Rejim Zionis itu berkata mereka telah menahan sejumlah 31 suspek dalam serbuan Tebing Barat baru-baru ini bertujuan untuk menghalang lebih banyak serangan.

Kem pelarian Jenin adalah tempat kejadian salah satu pertempuran paling dahsyat dalam intifada Palestin kedua. Pada April 2002, tentera Israel memerangi pejuang Palestin di kem itu selama hampir tiga minggu. Dua puluh tiga askar Israel dan sekurang-kurangnya 52 rakyat Palestin, termasuk orang awam, terbunuh, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Pihak Berkuasa Palestin (PA), yang mentadbir Tebing Barat yang diduduki dan berkoordinasi dengan Israel dalam hal keselamatan, tidak mempunyai kawalan ke atas Jenin dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Tentera Israel yang beroperasi di dalam dan sekitar bandar dan kem pelarian sering diserang.

Kumpulan Jihad Islam mengumumkan “mobilisasi umum” pejuangnya selepas serbuan pada Khamis.

Dalam serangan Selasa, seorang warga Palestin berusia 27 tahun dari perkampungan Tebing Barat di Yabad, dekat Jenin, secara teratur menembak mati lima warga Israel.

Pada malam Ahad, dua simpatisan kumpulan IS menembak dan membunuh dua pegawai polis di pusat bandar Hadera, sementara minggu lalu, rempuhan dan serangan membunuh empat warga Israel.

Israel menawan Baitulmaqdis Timur, Tebing Barat dan Gaza dalam perang Timur Tengah 1967, wilayah Palestin untuk pembentukan sebuah negara pada masa depan.

Rejim Zionis Israel menakluk Baitulmaqdis Timur dalam satu langkah yang tidak diiktiraf di peringkat antarabangsa. Di Tebing Barat, ia terus membina dan mengembangkan penempatan Yahudi, yang kebanyakan masyarakat antarabangsa menganggapnya sebagai haram.

Bagaimanapun rejim itu berundur dari Gaza pada 2005, dan Pergerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas) mengambil alih kuasa dua tahun kemudian.

Sejak itu, Israel dan Hamas telah bertempur dalam empat peperangan. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR