Rakyat Indonesia tak perlukan dos penggalak: Pakar epidemiologi

Seorang pakar epidemiologi dari Universiti Indonesia, Pandu Riono berkata masyarakat Indonesia secara umumnya tidak memerlukan suntikan dos penggalak vaksin Covid-19 kerana negara itu masih mampu menangani penularan wabak berkenaan sehingga tahun depan.

“Impak terbesar vaksinasi ialah tiada lonjakan kes Covid-19 sehingga kini. Suntikan penggalak pun tidak mendesak,” kata Pandu dalam perbincangan dalam talian bersama Persatuan Pengangkutan Indonesia (MTI), semalam.

Menurutnya, dua dos vaksin yang diterima orang ramai sudah memadai untuk mengelak gejala teruk akibat jangkitan Covid-19 dan variannya, malah vaksinasi juga menghalang virus daripada merebak lebih jauh.

Pandu menjelaskan ini terbukti daripada tiada laporan lonjakan kes sejak Ogos hingga Disember selepas peningkatan ketara jangkitan pada Julai lalu disebabkan oleh varian Delta yang sejajar dengan peningkatan program vaksinasi.

Merujuk kepada tinjauan serologi yang dijalankan oleh kerajaan Jakarta, Pandu seterusnya mengulangi bahawa vaksin Covid-19 telah berjaya mewujudkan imuniti awam hingga 70 peratus di Indonesia.

“Kekebalan juga meningkat pada orang yang telah dijangkiti Covid-19,” katanya yang yakin Indonesia tidak akan menghadapi gelombang ketiga pandemik Covid-19.

Beliau mendakwa telah menyatakan keyakinan ini sejak Ogos 2021 selepas negara itu menangani lonjakan ketara dalam kes disebabkan varian Delta.

“Pada Ogos, saya berani mengatakan bahawa tidak akan ada gelombang ketiga Covid-19 walaupun pergerakan aktif pada akhir tahun. Tetapi tiada siapa yang percaya kata-kata saya walaupun saya mempunyai datanya,” katanya.

Pandu berkata, kenyataannya itu disokong oleh tinjauan serologi Jakarta yang menunjukkan imuniti awam telah mencapai 70 peratus dan diramalkan meningkat sehingga 90 peratus.

Selain itu, belum ada mutasi baharu coronavirus yang serupa dengan varian Delta, walaupun beberapa negara baru-baru ini mengesahkan wabak varian Omicron, beliau berpendapat bahawa varian itu bermutasi bukan evolusi varian Delta yang menyebabkan kadar kematian yang tinggi.

“Kita dapat lihat sejak Ogos sehingga kini tiada lonjakan kes yang ketara. Jadi mengapa orang masih berhati-hati dengan lonjakan dalam kes? Kerana kita tidak terlalu yakin memandangkan varian Delta masih wujud,” kata Pandu.

Justeru, beliau menggariskan bahawa vaksinasi adalah kunci untuk mencapai kejayaan.

“Saya menyasarkan perlindungan vaksinasi 100 peratus kerana setiap penduduk mesti mempunyai imuniti. Dengan cara itu, kita boleh menjamin kestabilan sehingga 2022 untuk semua aktiviti berjalan lancar,” katanya. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR