Rakyat Indonesia tak perlukan dos penggalak: Pakar epidemiologi

December 24, 2021 · Dunia

Seorang pakar epidemiologi dari Universiti Indonesia, Pandu Riono berkata masyarakat Indonesia secara umumnya tidak memerlukan suntikan dos penggalak vaksin Covid-19 kerana negara itu masih mampu menangani penularan wabak berkenaan sehingga tahun depan.

“Impak terbesar vaksinasi ialah tiada lonjakan kes Covid-19 sehingga kini. Suntikan penggalak pun tidak mendesak,” kata Pandu dalam perbincangan dalam talian bersama Persatuan Pengangkutan Indonesia (MTI), semalam.

Menurutnya, dua dos vaksin yang diterima orang ramai sudah memadai untuk mengelak gejala teruk akibat jangkitan Covid-19 dan variannya, malah vaksinasi juga menghalang virus daripada merebak lebih jauh.

Pandu menjelaskan ini terbukti daripada tiada laporan lonjakan kes sejak Ogos hingga Disember selepas peningkatan ketara jangkitan pada Julai lalu disebabkan oleh varian Delta yang sejajar dengan peningkatan program vaksinasi.

Merujuk kepada tinjauan serologi yang dijalankan oleh kerajaan Jakarta, Pandu seterusnya mengulangi bahawa vaksin Covid-19 telah berjaya mewujudkan imuniti awam hingga 70 peratus di Indonesia.

“Kekebalan juga meningkat pada orang yang telah dijangkiti Covid-19,” katanya yang yakin Indonesia tidak akan menghadapi gelombang ketiga pandemik Covid-19.

Beliau mendakwa telah menyatakan keyakinan ini sejak Ogos 2021 selepas negara itu menangani lonjakan ketara dalam kes disebabkan varian Delta.

“Pada Ogos, saya berani mengatakan bahawa tidak akan ada gelombang ketiga Covid-19 walaupun pergerakan aktif pada akhir tahun. Tetapi tiada siapa yang percaya kata-kata saya walaupun saya mempunyai datanya,” katanya.

Pandu berkata, kenyataannya itu disokong oleh tinjauan serologi Jakarta yang menunjukkan imuniti awam telah mencapai 70 peratus dan diramalkan meningkat sehingga 90 peratus.

Selain itu, belum ada mutasi baharu coronavirus yang serupa dengan varian Delta, walaupun beberapa negara baru-baru ini mengesahkan wabak varian Omicron, beliau berpendapat bahawa varian itu bermutasi bukan evolusi varian Delta yang menyebabkan kadar kematian yang tinggi.

“Kita dapat lihat sejak Ogos sehingga kini tiada lonjakan kes yang ketara. Jadi mengapa orang masih berhati-hati dengan lonjakan dalam kes? Kerana kita tidak terlalu yakin memandangkan varian Delta masih wujud,” kata Pandu.

Justeru, beliau menggariskan bahawa vaksinasi adalah kunci untuk mencapai kejayaan.

“Saya menyasarkan perlindungan vaksinasi 100 peratus kerana setiap penduduk mesti mempunyai imuniti. Dengan cara itu, kita boleh menjamin kestabilan sehingga 2022 untuk semua aktiviti berjalan lancar,” katanya. – Agensi

Berita berkaitan
Sebanyak 32.8 peratus kes baharu Covid-19 di Sarawak disebabkan BA.5
August 11, 2022· Isu semasa
Kempen vaksinasi cacar monyet bermula di Itali
August 9, 2022· Dunia
Kes baharu Covid-19 sebanyak 3,927 dengan enam kematian baharu
August 6, 2022· Isu semasa
Dua peguam Zahid dijangkiti Covid-19, bicara kes rasuah YAB ditangguh
August 5, 2022· Isu semasa
Popular
Penulis ‘The Satanic Verses’ ditikam
August 13, 2022
Dokumen ‘Rahsia Besar’ dirampas dalam serbuan di rumah Trump
August 13, 2022
Pasangan tipu barang mewah RM103j ditahan di JB dibawa ke Singapura
August 11, 2022
Tak perlu kuarantin, tapi pakai pelitup muka 10 hari: CDC
August 12, 2022
Lagi Dunia terkini
Dokumen ‘Rahsia Besar’ dirampas dalam serbuan di rumah Trump
6 jam lalu · Dunia
Penulis ‘The Satanic Verses’ ditikam
7 jam lalu · Dunia
Indonesia mungkin naikkan harga bahan api, subsisi tenaga melonjak
18 jam lalu · Dunia
Tak perlu kuarantin, tapi pakai pelitup muka 10 hari: CDC
August 12, 2022 · Dunia
Pasangan tipu barang mewah RM103j ditahan di JB dibawa ke Singapura
August 11, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok