Putin beri amaran sasaran baharu jika Ukraine dibekal peluru berpandu

June 5, 2022 · Dunia

Presiden Russia Vladimir Putin hari ini (Ahad, 5 Jun 2022) memberi amaran bahawa Moscow akan menyerang sasaran baharu jika Barat membekalkan peluru berpandu jarak jauh kepada Ukraine, sambil mengingatkan penghantaran senjata baharu ke Kyiv bertujuan melanjutkan tempoh konflik.

Jika Kyiv dibekalkan dengan peluru berpandu jarak jauh, “kami akan membuat kesimpulan yang sesuai dan menggunakan senjata kami… untuk menyerang sasaran yang belum kami langgar sebelum ini,” kata Putin dipetik agensi berita Russia.

Dalam petikan wawancara yang akan disiarkan lewat Ahad di televisyen Rossiya-1, Putin tidak menyatakan dengan tepat di mana sasaran atau julat tepat peluru berpandu yang akan membuatkan Moscow bertindak balas.

Tetapi komen beliau menyusul hanya beberapa hari selepas Amerika Syarikat (AS) mengumumkan ia akan membekalkan Ukraine dengan Sistem Roket Artileri Mobiliti Tinggi (Himars).

Himars ialah unit mudah alih yang boleh melancarkan pelbagai peluru berpandu berpandu ketepatan tinggi secara serentak sehingga 80 kilometer (50 batu) jauhnya.

Pakar ketenteraan mengatakan bahawa jarak sistem Himars lebih jauh sedikit daripada sistem Russia yang serupa, sekali gus bermakna tentera Ukraine boleh menyerang artileri musuh sambil menjauhkan diri dari jangkauan Moscow.

Presiden AS Joe Biden bagaimanapun menolak membekalkan Ukraine dengan sistem yang boleh sampai ke wilayah Russia, walaupun Kyiv meminta berulang kali untuk senjata sedemikian.

Putin berkata bahawa “tiada apa-apa yang baharu” dalam senjata yang dibekalkan oleh Washington kepada Kyiv, dan pasukan Ukraine mempunyai senjata “serupa dengan sistem buatan Soviet atau Russia.”

Julat peluru berpandu tidak “bergantung pada sistem itu sendiri, tetapi pada peluru berpandu yang digunakan,” kata Putin.

“Daripada apa yang kita tahu dan faham hari ini, ia adalah sistem yang menggunakan peluru berpandu dengan jarak 45 hingga 70 kilometer.”

Putin berkata bahawa matlamat tunggal Barat membekalkan senjata ke Ukraine adalah “untuk memanjangkan konflik selama mungkin.”

Kereta kebal T-72 buatan Russia yang dibekalkan beberapa negara Eropah Timur kepada Ukraine.

Sementara itu, Moscow berkata bahawa tentera Russia memusnahkan kereta kebal yang dibekalkan ke Ukraine oleh negara-negara Eropah timur, termasuk Poland, ketika serangan ke atas Kyiv.

ā€œPeluru berpandu berketepatan tinggi dan jarak jauh yang ditembakkan oleh Tentera Aeroangkasa Russia di pinggir Kyiv memusnahkan kereta kebal T-72 yang dibekalkan oleh negara Eropah timur dan kenderaan perisai lain yang berada di depot,ā€ kata jurucakap Kementerian Pertahanan Russia, Igor Konashenkov.

Terdahulu Datuk Bandar Kyiv, Vitali Klitschko berkata beberapa letupan di bandar Darnytsky dan Dniprovsky di ibu negara Ukraine itu kedengaran, serangan pertama seumpama itu ke atas ibu negara sejak 28 April.

Menurut tentera udara Ukraine, beberapa peluru berpandu jelajah ditembakkan ke arah Kyiv oleh pesawat TU-95 Russia yang berpangkalan di Laut Caspian, dengan salah satu daripadanya dipintas. – Agensi

Berita berkaitan
ASEAN bimbang peningkatan ujian peluru berpandu Korea Utara
June 12, 2022· Dunia
Bekas pemerintah tentera Pakistan Pervez Musharraf kini tenat
June 11, 2022· Dunia
4.8 juta warga Ukraine berdaftar sebagai pelarian di Eropah
June 10, 2022· Dunia
Lapan peluru berpandu diuji Amerika, Korea Selatan
June 6, 2022· Dunia
Popular
81 peratus kes Covid di Indonesia BA.4, BA.5, SOP diperketat semula
July 4, 2022
Jepun bantah tentera laut China belayar dekat pulau jadi rebutan
July 4, 2022
Kematian pertama bawah 12 tahun akibat Covid-19 di Singapura
June 28, 2022
Tiga maut tembakan di pusat beli-belah Copenhagen, suspek ditahan
July 4, 2022
Lagi Dunia terkini
81 peratus kes Covid di Indonesia BA.4, BA.5, SOP diperketat semula
5 jam lalu · Dunia
Banjir: Puluhan ribu penduduk Sydney diarah pindah
6 jam lalu · Dunia
Jepun bantah tentera laut China belayar dekat pulau jadi rebutan
8 jam lalu · Dunia
Tiga maut tembakan di pusat beli-belah Copenhagen, suspek ditahan
15 jam lalu · Dunia
Menteri Ekonomi Argentina letak jawatan selepas pinjaman IMF diluluskan
July 3, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok