Pound merudum, terendah sejak 1992 pada ulang tahun Black Wednesday

September 16, 2022 · Dunia

Sterling Britain menandakan ulang tahun ke-30 “Black Wednesday” dengan jatuh ke paras terendah baharu dalam tempoh 37 tahun, berbanding dolar AS hari ini (Jumaat, 16 September 2022), dan penurunan 19 bulan berbanding euro, selepas angka jualan runcit yang lebih lemah daripada jangkaan mengukuhkan kebimbangan mengenai ekonomi United Kingdom (UK).

Pound jatuh lebih daripada satu peratus berbanding dolar kepada AS$1.1351, terendah sejak 1985, dan terakhir didagangkan pada AS$1.1404.

Kebanyakan mata wang utama bergelut berbanding dolar dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dengan dolar AS mencapai satu lagi tahap kenaikan minggu ini selepas inflasi AS yang lebih tinggi daripada jangkaan Rizab Persekutuan menyebabkan harga pasaran meningkat lebih besar.

Bagaimanapun, pound terus bergelut manakala euro meningkat tinggi kepada 87.71 pence pada Jumaat, paras tertinggi sejak Februari 2021. Ia naik 0.39 peratus pada 87.45 pence.

Pada 16 September 1992, Britain terkeluar daripada Mekanisme Kadar Pertukaran – sistem yang direka untuk mengurangkan turun naik mata wang menjelang pelancaran euro – menyebabkan penurunan nilai Pound yang mendadak.

Hari itu, yang kini dikenali sebagai Black Wednesday, menyaksikan sterling jatuh 4.3 peratus untuk ditutup pada AS$1.778 GBP, jauh di atas paras hari ini.

Penurunan hari ini berikutan data yang menunjukkan nilai jualan runcit merosot 1.6 peratus dari segi bulanan pada Ogos – kejatuhan terbesar sejak Disember 2021 dan lebih teruk daripada semua ramalan ahli ekonomi yang menunjukkan kejatuhan 0.5 peratus dalam tinjauan Reuters.

Ia adalah berita buruk terkini untuk ekonomi Britain, yang diunjurkan oleh Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) menghadapi pertumbuhan ekonomi lebih perlahan dan inflasi yang berterusan daripada mana-mana ekonomi utama lain tahun depan.

“Latar belakang kitaran semua yang berlaku membebankan sterling, dengan UK mengalami defisit luaran yang besar dan menambah risiko di sekeliling dasar perdana menteri baharu negara itu,” kata Ketua Strategi FX di Saxobank, John Hardy.

Pemimpin baharu Britain, Liz Truss, minggu lalu mengumumkan had ke atas bil tenaga pengguna yang melambung tinggi selama dua tahun untuk meredakan kejutan ekonomi akibat perang di Ukraine dengan langkah-langkah yang mungkin menyebabkan negara itu menanggung kos sehingga 100 bilion pound (AS$115 bilion).

Menteri kewangan Britain Kwasi Kwarteng akan membuat kenyataan fiskal pada 23 September untuk menjelaskan bagaimana perkara itu akan dibiayai.

Beliau juga dijangka menjelaskan bagaimana pemotongan cukai yang dijanjikan oleh Truss semasa kempennya untuk kepimpinan Parti Konservatif, akan dilakukan.

“Selain itu, pasaran adalah “berisiko” berikutan Fedex menarik balik ramalannya, manakala ekuiti AS jatuh di bawah paras sokongan utama. Dalam persekitaran yang tidak berisiko, sterling adalah euro yang lebih teruk,” kata Ketua FX Strategy di Rabobank di London, Jane Foley.

FedEx Corp pada Khamis menarik balik ramalan kewangan yang dikeluarkan hanya tiga bulan lalu, menyebabkan sahamnya menjunam dan menjejaskan pasaran secara lebih meluas.

Bank of England akan bermesyuarat minggu depan, sebahagian daripada minggu mesyuarat bank pusat itu. Harga pasaran menunjukkan peluang lebih tinggi sedikit untuk kenaikan kadar dasar semalaman sebanyak 75 mata asas (bps) daripada lonjakan 50 mata asas.

“Memandangkan (Bank Pusat Eropah) meningkat sebanyak 75bps, begitu juga Bank of Canada dan Fed AS dan mungkin juga (Swiss National Bank), pastinya terdapat risiko kenaikan 50bps yang memacu lagi jualan GBP,” kata MUFG dalam satu nota. – Agensi

Berita berkaitan
Ringgit dibuka lemah berbanding dolar AS
June 8, 2023· Isu semasa
Ringgit rendah berbanding dolar AS
June 6, 2023· Isu semasa
Biden tersungkur pada majlis konvokesyen tentera udara
June 2, 2023· Dunia
Ringgit kekal momentum kejatuhan diheret sentimen pelabur di AS
May 31, 2023· Isu semasa
Popular
Biden tersungkur pada majlis konvokesyen tentera udara
June 2, 2023
Penahanan Imran Khan tidak sah, kata Mahkamah Agung
May 12, 2023
Lagi Dunia terkini
Erdogan pertahan jawatan Presiden Turkiye
May 29, 2023 · Dunia
Montana jadi negeri pertama di Amerika haramkan TikTok
May 18, 2023 · Dunia
Selepas kalah PRU, PM Thailand janji akan berundur secara baik
May 16, 2023 · Dunia
Rakyat Thailand mula mengundi hari ini
May 14, 2023 · Dunia
Singapura rekod suhu terpanas dalam tempoh 40 tahun
May 14, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Zahid sebak laungan bebas Bossku bergema depan Anwar
June 9, 2023
[VIDEO] Pemuda menangis teruk Najib dapat anugerah
June 8, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok