PM Sri Lanka letak jawatan

May 9, 2022 · Dunia

Perdana Menteri Sri Lanka Mahinda Rajapaksa meletak jawatan berikutan peningkatan bantahan awam yang mencetuskan pertempuran ganas antara penyokong dan penentang kerajaan, susulan lonjakan baharu inflasi di negara itu.

Selama berminggu-minggu demonstrasi yang tidak pernah berlaku sebelum ini, penunjuk perasaan di seluruh negara kepulauan yang mempunyai 22 juta orang itu telah menuntut Presiden Gotabaya Rajapaksa dan Mahinda, berundur kerana salah mengendalikan ekonomi.

Mahinda menyerahkan surat peletakan jawatannya kepada abangnya Gotabaya, kata jurucakap Rohan Wewivita melalui telefon pada Isnin (9 Mei).

Peletakan jawatan itu membuka laluan kepada Gotabaya untuk memberi ruang kepada pembangkang dalam peranan utama mereka dalam kerajaan.

Mahinda berkata beliau berhenti untuk membantu membentuk kerajaan perpaduan sementara.

“Berbilang pihak berkepentingan telah menunjukkan penyelesaian terbaik kepada krisis sekarang ialah pembentukan kerajaan semua parti sementara,” kata surat itu.

“Oleh itu, saya telah mengemukakan peletakan jawatan saya supaya langkah seterusnya boleh diambil mengikut Perlembagaan.”

Sri Lanka mengenakan perintah berkurung di seluruh negara pada Isnin ketika pertempuran meletus antara penyokong kerajaan dan penunjuk perasaan dalam kalangan rakyat yang menuntut Rajapaksa meletakkan jawatan sebagai mengiktiraf krisis ekonomi terburuk sejak kemerdekaan.

Konfrontasi bermula dengan ratusan penyokong parti pemerintah berhimpun di luar kediaman rasmi perdana menteri sebelum berarak ke tapak protes antikerajaan di luar pejabat presiden.

Polis telah membentuk barisan lebih awal di jalan utama menuju ke tapak itu tetapi tidak berbuat banyak untuk menghalang penunjuk perasaan pro-kerajaan daripada mara, menurut seorang saksi.

Kenaikan harga bagi segala-galanya daripada petrol kepada ubat-ubatan penting telah menyebabkan bantahan terus memuncak di Sri Lanka, yang hampir muflis dan telah menggantung pembayaran hutang asing.

Krisis ekonomi telah berubah menjadi politik apabila pembangkang dan penunjuk perasaan menuntut penyingkiran Rajapaksa dan agar perlembagaan negara dipinda untuk menghidupkan semula kuasa eksekutif secara meluas dalam jawatan presiden.

Lewat Jumaat, presiden mengisytiharkan darurat, yang memberikannya kuasa menyeluruh untuk menggantung undang-undang, menahan orang dan merampas harta benda. – Agensi

Berita berkaitan
Fahmi beritahu dirinya sudah dilantik sebagai jurucakap kerajaan
January 31, 2023· Isu semasa
Penasihat ekonomi wajib ada latar belakang ekonomi, CME bidas Anwar
January 30, 2023· Isu semasa
Anwar sahkan lantikan anak, tapi tak ada elaun
January 29, 2023· Isu semasa
PM lantik anak jadi penasihat kanan
January 29, 2023· Isu semasa
Popular
18 askar Syria maut bas meletup
October 13, 2022
Briged Al-Qassam cabar Israel serang habis-habisan jika berani
May 13, 2021
Lagi Dunia terkini
Tiga tahun berlalu tapi Covid-19 masih kekal kecemasan global
January 31, 2023 · Dunia
Timbalan Presiden, bekas Presiden Paraguay dikenakan sekatan AS akibat rasuah
January 27, 2023 · Dunia
Tahun baharu bawa gelombang pembunuhan mengerikan di AS
January 25, 2023 · Dunia
Lagi kejadian tembakan di AS: Tujuh pekerja ladang Asia dibunuh
January 24, 2023 · Dunia
10 maut, 10 cedera ditembak ketika sambut Tahun Baharu Cina
January 23, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
4 jam lalu
[VIDEO] Tiada wang berbilion, sumbangan politik dalam akaun Bersatu
4 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok