PM Sri Lanka letak jawatan

Perdana Menteri Sri Lanka Mahinda Rajapaksa meletak jawatan berikutan peningkatan bantahan awam yang mencetuskan pertempuran ganas antara penyokong dan penentang kerajaan, susulan lonjakan baharu inflasi di negara itu.

Selama berminggu-minggu demonstrasi yang tidak pernah berlaku sebelum ini, penunjuk perasaan di seluruh negara kepulauan yang mempunyai 22 juta orang itu telah menuntut Presiden Gotabaya Rajapaksa dan Mahinda, berundur kerana salah mengendalikan ekonomi.

Mahinda menyerahkan surat peletakan jawatannya kepada abangnya Gotabaya, kata jurucakap Rohan Wewivita melalui telefon pada Isnin (9 Mei).

Peletakan jawatan itu membuka laluan kepada Gotabaya untuk memberi ruang kepada pembangkang dalam peranan utama mereka dalam kerajaan.

Mahinda berkata beliau berhenti untuk membantu membentuk kerajaan perpaduan sementara.

“Berbilang pihak berkepentingan telah menunjukkan penyelesaian terbaik kepada krisis sekarang ialah pembentukan kerajaan semua parti sementara,” kata surat itu.

“Oleh itu, saya telah mengemukakan peletakan jawatan saya supaya langkah seterusnya boleh diambil mengikut Perlembagaan.”

Sri Lanka mengenakan perintah berkurung di seluruh negara pada Isnin ketika pertempuran meletus antara penyokong kerajaan dan penunjuk perasaan dalam kalangan rakyat yang menuntut Rajapaksa meletakkan jawatan sebagai mengiktiraf krisis ekonomi terburuk sejak kemerdekaan.

Konfrontasi bermula dengan ratusan penyokong parti pemerintah berhimpun di luar kediaman rasmi perdana menteri sebelum berarak ke tapak protes antikerajaan di luar pejabat presiden.

Polis telah membentuk barisan lebih awal di jalan utama menuju ke tapak itu tetapi tidak berbuat banyak untuk menghalang penunjuk perasaan pro-kerajaan daripada mara, menurut seorang saksi.

Kenaikan harga bagi segala-galanya daripada petrol kepada ubat-ubatan penting telah menyebabkan bantahan terus memuncak di Sri Lanka, yang hampir muflis dan telah menggantung pembayaran hutang asing.

Krisis ekonomi telah berubah menjadi politik apabila pembangkang dan penunjuk perasaan menuntut penyingkiran Rajapaksa dan agar perlembagaan negara dipinda untuk menghidupkan semula kuasa eksekutif secara meluas dalam jawatan presiden.

Lewat Jumaat, presiden mengisytiharkan darurat, yang memberikannya kuasa menyeluruh untuk menggantung undang-undang, menahan orang dan merampas harta benda. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR