PM Britain terselamat dalam undi tak percaya di Parlimen

June 7, 2022 · Dunia

Perdana Menteri Britain, Boris Johnson terselamat dalam undi tidak percaya pada Isnin (6 Jun) tetapi penentangan besar dalam Parti Konservatifnya berhubung skandal yang dipanggil “partygate” memberi tamparan kepadanya, menyebabkan beliau bergelut untuk memenangi kembali sokongan.

Johnson, yang meraih kemenangan besar dalam pilihan raya pada 2019, berdepan tekanan yang semakin meningkat selepas beliau dan kakitangan mengadakan parti yang turut menghidangkan alkohol di pejabat dan kediamannya di Downing Street ketika Britain dikenakan perintah berkurung susulan pandemik Covid-19.

Undi itu menjadi tamparan kepada Johnson, dengan 41 peratus ahli Parlimennya mengundi menentang kepimpinannya selepas berbulan-bulan skandal dan penyelewengan yang menimbulkan persoalan mengenai kuasanya untuk mentadbir Britain dan menjatuhkan reputasinya Parti Konservatif dalam kalangan orang ramai.

Tetapi Johnson, yang mahir dalam kemunculan semula politik, sebaliknya menyifatkan undian itu sebagai “keputusan yang menentukan” yang bermaksud “sebagai kerajaan kita boleh meneruskan dan menumpukan kepada perkara yang saya fikir sangat penting kepada orang ramai”.

“Kami boleh menumpukan perhatian kepada perkara yang kami lakukan untuk membantu orang ramai yang menanggung kos sara hidup, apa yang kami lakukan untuk menghapuskan tunggakan Covid, apa yang kami lakukan untuk menjadikan jalan raya dan komuniti lebih selamat dengan meletakkan lebih ramai polis,” kata Johnson, yang selama berminggu-minggu cuba mengalihkan perbualan nasional daripada “partygate”.

Ia adalah perubahan nasib Johnson dan menggariskan kemarahan yang mendalam terhadapnya. Beliau disambut dengan paduan suara cemuhan dan ejekan, serta sorakan pada acara meraikan Jubli Platinum Ratu Elizabeth dalam beberapa hari kebelakangan ini.

Beberapa ahli Parlimen menyifatkan undian itu, yang menyaksikan 211 daripada mereka mengundi memihak kepada Johnson, berbanding 148 menolak, adalah lebih buruk daripada yang dijangkakan bagi seorang perdana menteri, setelah memenangi majoriti terbesar Konservatif dalam lebih tiga dekad.

“Boris Johnson akan berasa lega dengan undian ini. Tetapi dia juga akan memahami bahawa keutamaan seterusnya adalah untuk membina semula perpaduan parti,” kata bekas menteri David Jones.

Yang lain kurang optimistik, dengan seorang ahli Parlimen Konservatif berkata: “Ia jelas lebih buruk daripada jangkaan kebanyakan orang. Tetapi masih terlalu awal untuk menyatakan apa yang akan berlaku sekarang.” – Agensi

Berita berkaitan
Isu dana judi satu tuduhan berat dibuat PMX tanpa bukti: KJ
1 jam lalu· Politik
KBS jawab Ismail Sabri, peruntukan RM20 juta bina litar tak pernah diluluskan
12 jam lalu· Isu semasa
Dewan Rakyat: RM11.2 bilion wang tidak dituntut setakat 30 April
May 24, 2023· Isu semasa
Lima akta diluluskan di Parlimen semasa sidang lepas
May 22, 2023· Isu semasa
Popular
Erdogan pertahan jawatan Presiden Turkiye
May 29, 2023
Singapura rekod suhu terpanas dalam tempoh 40 tahun
May 14, 2023
Selepas kalah PRU, PM Thailand janji akan berundur secara baik
May 16, 2023
Ombak ganas setinggi 4 tingkat dikesan di laut Pulau Vancouver
February 14, 2022
Lagi Dunia terkini
Erdogan pertahan jawatan Presiden Turkiye
13 jam lalu · Dunia
Montana jadi negeri pertama di Amerika haramkan TikTok
May 18, 2023 · Dunia
Selepas kalah PRU, PM Thailand janji akan berundur secara baik
May 16, 2023 · Dunia
Rakyat Thailand mula mengundi hari ini
May 14, 2023 · Dunia
Singapura rekod suhu terpanas dalam tempoh 40 tahun
May 14, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] KJ syor Tengku Zafrul calon MB Selangor jika PH-BN menang di Selangor
7 jam lalu
[VIDEO] UMNO salah langkah, akan tersasar jika terus bersama DAP
May 28, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok