Pesakit cacar monyet di UK alami gejala berbeza: Kajian

July 2, 2022 · Dunia

Pesakit cacar monyet di United Kingdom (UK) memiliki simptom yang ketara berbeza daripada yang dilihat dalam wabak sebelumnya, menurut penyelidik di London, sekali gus menimbulkan kebimbangan kemungkinan ada kes terlepas.

Kajian terhadap 54 pesakit di klinik kesihatan seksual London pada Mei lalu mendapati pesakit melaporkan gejala kurang demam dan keletihan dan lebih banyak luka kulit di sekitar kemaluan dan dubur mereka berbanding biasanya dilihat pada cacar monyet,

Cacar monyet, penyakit virus yang biasanya agak ringan yang endemik di beberapa negara di barat dan tengah Afrika, telah menyebabkan lebih 5,000 kes dan satu kematian di luar kawasan tersebut – terutamanya di Eropah – sejak awal Mei.

Kes juga meningkat di negara-negara di mana ia lebih biasa merebak, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Penyelidikan dari London, yang diterbitkan dalam Jurnal Penyakit Berjangkit Lancet, mengikuti cadangan daripada badan kesihatan awam seperti Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat (AS) bahawa wabak itu – yang merebak terutamanya dalam kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki – muncul secara luar biasa.

Penulis, dari beberapa institusi termasuk Chelsea & Westminster Hospital NHS Foundation Trust, berkata definisi kes harus dikaji semula untuk mengelak kes terlepas pandang, terutama kerana cacar monyet boleh “meniru” jangkitan seksual (STI) biasa lain seperti herpes dan sifilis.

Kajian itu juga mendapati bahawa satu perempat daripada pesakit cacar monyet adalah HIV positif, dan satu perempat lagi mempunyai STI.

Cacar monyet merebak melalui hubungan rapat, dan penyelidik sedang berusaha untuk menentukan sama ada ia juga boleh disebarkan melalui air mani, definisi klasik penularan seksual.

Ahli epidemiologi penyakit berjangkit dan penasihat WHO mengenai wabak itu, Dr David Heymann berkata adalah penting untuk mengawal penularan tanpa memberi stigma kepada mereka yang terjejas.

“Itu termasuk bekerja dengan populasi yang paling berisiko untuk cuba membantu mereka memahami betapa mudahnya untuk mencegah jangkitan ini – hanya dengan mengelakkan sentuhan fizikal di kawasan kemaluan (apabila ruam hadir),” katanya kepada Reuters.

WHO menyeru tindakan segera untuk mencegah penyebaran cacar monyet di Eropah, dengan menyatakan bahawa kes telah meningkat tiga kali ganda di sana sejak dua minggu lalu.

“Hari ini, saya memperhebatkan gesaan supaya kerajaan dan masyarakat sivil meningkatkan usaha dalam beberapa minggu dan bulan akan datang untuk mencegah cacar monyet daripada merentasi kawasan geografi yang semakin berkembang,” kata Pengarah Wilayah WHO untuk Eropah, Dr Hans Henri Kluge.

“Tindakan segera dan diselaraskan adalah mustahak jika kita berpaling ke sudut dalam perlumbaan untuk memulihkan penularan penyakit ini yang berterusan,” katanya.

Sementara itu, kerajaan AS telah mengarahkan 2.5 juta lagi dos vaksin Bavarian Nordic untuk digunakan melawan cacar monyet, kata Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia (HHS).

Berita berkaitan
Kempen vaksinasi cacar monyet bermula di Itali
August 9, 2022· Dunia
Biden umum bantuan senjata terbesar ke Ukraine
August 9, 2022· Dunia
Rusia kemaskini senarai nama sekatan, bekas PM Britain disenarai hitam
August 2, 2022· Dunia
India sahkan kematian pertama jangkitan cacar monyet
August 2, 2022· Dunia
Popular
Budak tiga tahun disembunyikan dalam peti sejuk beku selamat
August 15, 2022
Russia tak perlu guna senjata nuklear ke atas Ukraine
August 16, 2022
Singapura beri amaran kesan buruk, eraksi berpanjangan kopi Pejuang
May 26, 2022
Baht Thailand melantun pantas disokong sektor pelancongan
August 15, 2022
Lagi Dunia terkini
Serangan bom, pembakaran di 17 tempat gegar Selatan Thailand
August 17, 2022 · Dunia
Russia tak perlu guna senjata nuklear ke atas Ukraine
August 16, 2022 · Dunia
AS tunjuk kuat, uji peluru berpandu balistik Minuteman III
August 16, 2022 · Dunia
MH17: Mahkamah Belanda buat keputusan 17 November
August 15, 2022 · Dunia
Trafik penumpang SIA cecah 2 juta kali pertama sejak wabak Covid
August 15, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok