Pesakit cacar monyet di UK alami gejala berbeza: Kajian

July 2, 2022 · Dunia

Pesakit cacar monyet di United Kingdom (UK) memiliki simptom yang ketara berbeza daripada yang dilihat dalam wabak sebelumnya, menurut penyelidik di London, sekali gus menimbulkan kebimbangan kemungkinan ada kes terlepas.

Kajian terhadap 54 pesakit di klinik kesihatan seksual London pada Mei lalu mendapati pesakit melaporkan gejala kurang demam dan keletihan dan lebih banyak luka kulit di sekitar kemaluan dan dubur mereka berbanding biasanya dilihat pada cacar monyet,

Cacar monyet, penyakit virus yang biasanya agak ringan yang endemik di beberapa negara di barat dan tengah Afrika, telah menyebabkan lebih 5,000 kes dan satu kematian di luar kawasan tersebut – terutamanya di Eropah – sejak awal Mei.

Kes juga meningkat di negara-negara di mana ia lebih biasa merebak, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Penyelidikan dari London, yang diterbitkan dalam Jurnal Penyakit Berjangkit Lancet, mengikuti cadangan daripada badan kesihatan awam seperti Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat (AS) bahawa wabak itu – yang merebak terutamanya dalam kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki – muncul secara luar biasa.

Penulis, dari beberapa institusi termasuk Chelsea & Westminster Hospital NHS Foundation Trust, berkata definisi kes harus dikaji semula untuk mengelak kes terlepas pandang, terutama kerana cacar monyet boleh “meniru” jangkitan seksual (STI) biasa lain seperti herpes dan sifilis.

Kajian itu juga mendapati bahawa satu perempat daripada pesakit cacar monyet adalah HIV positif, dan satu perempat lagi mempunyai STI.

Cacar monyet merebak melalui hubungan rapat, dan penyelidik sedang berusaha untuk menentukan sama ada ia juga boleh disebarkan melalui air mani, definisi klasik penularan seksual.

Ahli epidemiologi penyakit berjangkit dan penasihat WHO mengenai wabak itu, Dr David Heymann berkata adalah penting untuk mengawal penularan tanpa memberi stigma kepada mereka yang terjejas.

“Itu termasuk bekerja dengan populasi yang paling berisiko untuk cuba membantu mereka memahami betapa mudahnya untuk mencegah jangkitan ini – hanya dengan mengelakkan sentuhan fizikal di kawasan kemaluan (apabila ruam hadir),” katanya kepada Reuters.

WHO menyeru tindakan segera untuk mencegah penyebaran cacar monyet di Eropah, dengan menyatakan bahawa kes telah meningkat tiga kali ganda di sana sejak dua minggu lalu.

“Hari ini, saya memperhebatkan gesaan supaya kerajaan dan masyarakat sivil meningkatkan usaha dalam beberapa minggu dan bulan akan datang untuk mencegah cacar monyet daripada merentasi kawasan geografi yang semakin berkembang,” kata Pengarah Wilayah WHO untuk Eropah, Dr Hans Henri Kluge.

“Tindakan segera dan diselaraskan adalah mustahak jika kita berpaling ke sudut dalam perlumbaan untuk memulihkan penularan penyakit ini yang berterusan,” katanya.

Sementara itu, kerajaan AS telah mengarahkan 2.5 juta lagi dos vaksin Bavarian Nordic untuk digunakan melawan cacar monyet, kata Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia (HHS).

Berita berkaitan
Timbalan Presiden, bekas Presiden Paraguay dikenakan sekatan AS akibat rasuah
January 27, 2023· Dunia
Turkiye kutuk keputusan benarkan bakar Al-Quran di Eropah
January 22, 2023· Dunia
Sempadan China dibuka semula ketika kes Covid-19 semakin meningkat
January 8, 2023· Dunia
Ringgit merosot lagi pada awal sesi dagangan.
October 31, 2022· Isu semasa
Popular
Turkiye kutuk keputusan benarkan bakar Al-Quran di Eropah
January 22, 2023
Kadar kebolehjangkitan Covid-19 di England cecah 1 nisbah 50
October 30, 2021
Lagi kejadian tembakan di AS: Tujuh pekerja ladang Asia dibunuh
January 24, 2023
Wajah Firaun Amenhotep I didedah
January 1, 2022
Lagi Dunia terkini
Tiga tahun berlalu tapi Covid-19 masih kekal kecemasan global
January 31, 2023 · Dunia
Tahun baharu bawa gelombang pembunuhan mengerikan di AS
January 25, 2023 · Dunia
Lagi kejadian tembakan di AS: Tujuh pekerja ladang Asia dibunuh
January 24, 2023 · Dunia
10 maut, 10 cedera ditembak ketika sambut Tahun Baharu Cina
January 23, 2023 · Dunia
China sahkan sehingga 80 peratus penduduk dijangkiti Covid-19
January 21, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok